Onsdag 30. november 2011 Kultur og medier

Sluker rått høyreradikale

Europas populister har fått hjelp av islamistiske fundamentalister til å framstå langt mer spiselige enn de er, mener Pål Norheim.

Jeg har en mistanke om at NRK som de fleste andre har latt seg dupere av framstillingsformen og den joviale, kunnskapsrike fyren, og ikke ante hva de faktisk kjøpte, sier Pål Norheim.


I en artikkel i tidsskriftet Vagant, som kommer ut i dag og som Klassekampen trykket utdrag fra i går, kritiserer forfatteren og skribenten boka «Civilization - The West and the Rest». Denne boka, skrevet av Niall Ferguson og som kom ut tidligere i år, er grunnlaget for tv-serien «Vesten - på veg mot stupet», en serie som ble sendt på NRK2 tidligere i høst.


- For min del må statskanalen gjerne sende en tv-serie som er pro-kolonialistisk, reinvasker det britiske imperiet og betrakter Israel som en vestlig skanse omringet av barbarer. Men jeg må si jeg er en smule forundret over timingen, uttaler Norheim, som stiller spørsmål ved hvor mye NRKs redaktører visste om Ferguson før de kjøpte inn og sendte serien.


- Superstjerne


Niall Ferguson er professor i historie ved Harvard i USA. I tillegg er han tilknyttet de velrenommerte universitetene Stanford, Oxford og London School of Economics. Han har skrevet en lang rekke bøker, som er gitt ut av noen av de mest velkjente engelskspråklige forlagene, som Penguin, og bøkene hans har fått gode omtaler i blant annet Weekendavisen i Danmark, og i Verdens Gang og Dag og Tid i Norge. Ferguson skrev også en kronikk i Aftenposten i juni, hvor han advarte mot de økonomiske konsekvensene av opprøret i de arabiske landene. Men Norheim mener at han altså er en ulv i fåreklær.


- Han er det radikale høyres nye superstjerne. Dette burde gått klart fram i NRKs presentasjon av serien, sier Norheim. Et av hans sentrale ankepunkter mot Ferguson, er at historikeren har gått god for Bat Ye’Ors Eurabia-teori:«Ingen forfatter har gjort mer enn Bat Ye’Or for å rette søkelyset mot hvor truende islamsk ekstremisme er. Framtidige historikere kommer til å anse nydannelsen hennes, «Eurabia», for profetisk. Den som ønsker å leve i et fritt samfunn må være evig årvåken. Bat Ye’Ors årvåkenhet er uten sidestykke», skrev Ferguson Bat Ye’Ors bok «Eurabia: The Euro-Arab Axis» fra 2005.


Hamskifte


Norheim mener at når ideen om Vestens overlegenhet er blitt såpass mainstream, handler det om at Europas populistiske partier har gått gjennom et hamskifte.


- Disse forfektet tidligere reaksjonære, nasjonalistiske, antisemittiske og hyper-nostalgiske standpunkter. Men da de oppdaget at det fantes islamistiske fundamentalister, også i Europa, som var langt mer bakstreverske enn dem selv, så de sitt snitt til å skifte ham. Og vips! - så framstod den reaksjonære høyrefløyen som forkjempere for rettigheter de selv hadde motarbeidet gjennom mange generasjoner, sier han, og nevner kvinners og homofiles rettigheter, ytringsfrihet og det moderne individets rett til selvutfoldelse som eksempler.


- Burde det ikke være riktigere av folk på venstresida å gjøre en innsats for å utvikle sin egen politikk og ideologi, heller enn å kritisere andres?


- Ingenting ville vært bedre enn dét! Men jeg lurer på hva den norske «venstresida» tenker per i dag, mens verden gjennomgår en krise mer omfattende enn noe vi har sett siden 1945. Jeg observerer med mild forbauselse at venstresidas politikk de siste ti årene er blitt synonymt med familiepolitikk, og at amming og pappapermisjon setter sinnene langt mer i kok enn tankene til Los Indignados i Spania og omveltningene i Midtøsten.

Artikkelen er oppdatert: 22. oktober 2013 kl. 10.44