Mandag 7. mai 2012 Innenriks

Rødt tar en dansk en

SJOVT: Mens Høyre ser til Sverige, vil Rødt kopiere vinneroppskriften til danske Enhedslisten.

- Vi er et nytt parti, sier Bjørnar Moxnes.


På helgas landsmøte seilte Moxnes inn som ny Rødt-leder på en bølge av fornying i partiet. Han får følge av Mari Eifring (25) som ny partisekretær. Marielle Leraand (30) og Marie Sneve Martinussen (26) blir nye nestledere.


Borte er 68-ergenerasjonen og AKPerne i partiets ledelse.


Nå skal partiet rødkopiere sitt danske søsterparti Enhedslisten, som på meningsmålingene nå snuser på ti prosent.


Og Moxnes har full støtte fra sitt danske motstykke Johanne Schmidt-Nielsen.


- Venstresida må tørre å fornye seg, og jeg har stor tro på at Bjørnar Moxnes har det som skal til for å løfte Rødt til nye høyder, sier Schmidt-Nielsen på telefon.


Kontrastene mellom Rødt og Enhedslisten store. Begge de gamle venstrepartiene hadde landsmøte i helgen, og mens Schmidt-Nielsen er Danmarks mest populære politiker, sliter Rødt fortsatt med en oppslutning under to prosent.


Makeover


Bak Enhedslistens voldsomme framgang ligger en total makeover av partiets profil. Partilederen legger ikke skjul på at slike endringer kan oppleves som smertefulle.


- Vi har turt å se kritisk på oss selv. Vi skal være til for alle som vil kjempe mot kapitalismen, og som vil løse klimakrisen, ikke bare dem som har lest Karl Marx’ samlede verker. Det er vel og bra med omfattende analyser av det kapitalistiske hegemoniet, men hva nytter det når ingen hører på deg.


- Hvordan får man folk til å høre etter da?


- Du må legge fram konkrete planer som kunne blitt gjennomført i morgen, dersom den politiske viljen var der, sier Schmidt-Nielsen.


Ikke redd for Audun


Nå, med AKP-erne ute av partitoppen, vil Moxnes gjøre en liknende fornyelse i Rødt.


- Vi må bort fra en politikk der vi bruker kodeord fra 70-tallet for å vinne velgere. Rødt skal presentere konkret politikk som gjør hverdagen bedre for vanlige folk, sier Moxnes.


Selvtillit til tross, Rødt har et vanskeligere utgangspunkt enn sine danske kolleger.


- I Danmark gjorde Enhedslisten sitt brakvalg etter ti år med høyrestyre, og generelt er dansk politikk mer høyreorientert enn norsk. Sånn sett er rommet mindre i Norge, sier Moxnes.


- Nå har jo også eks-marxisten Audun Lysbakken blitt SV-leder. Blir rommet enda mindre da?


- Det mest interessante med lederskiftet er ikke fornyelsen, men kontinuiteten. Det er fortsatt Halvorsen-linja som gjelder. Det så vi ikke minst under Libya-krigen, som Lysbakken støttet helhjertet.


Det var ikke bare jubelstemning på Rødt-landsmøtet i går. Særlig blant de gamle AKP-erne og i Internasjonale sosialister-miljøet er frykten stor at den nye partiledelsen vil ta Rødt til høyre, og at den partiets marxistiske arv står i fare.


- Det er mange i den nye ledelsen som har hørt mye på Magnus Marsdal (utreder i Manifest analyse, journ.anm.). Jeg vil påstå at den grunnleggende motsetningen i Rødt er mellom marsdalistene og marxistene. Med unntak av Marielle Leraand har marsdalistene nå overtatt hele partiledelsen, uttalte delegat Monica Ustad fra Oslo.


- Den nye ledelsen trekker veldig i retning av SV, uttalte Helle Borgen fra Oslo.


Nedsnakking


Moxnes overtar nå partitronen etter Turid Thomassen, som ikke fikk mer enn to år i lederstolen.


Tidligere partileder Torstein Dahle uttalte seg kritisk om måten avgått partileder Turid Thomassen har blitt behandlet i partiet.


- Turid har vært utsatt for en god del nedsnakking, og det må vi lære av. Nå gjelder det å backe Bjørnar 100 prosent, sa Dahle fra talerstolen.

Artikkelen er oppdatert: 22. oktober 2013 kl. 10.47