Lørdag 24. november 2012 Innenriks

Akademikere dominerer

UNNTAK: Tre av fire Ap-kandidater til neste års stortingsvalg har akademisk bakgrunn.

- Når du diskuterer hverdagen til folk, hjelper det om du kjenner litt til den hverdagen. Det holder ikke bare med statistikk, sier stortingspresident og listetopp for Vestfold Ap, Dag Terje Andersen.


Arbeiderpartiet lever ikke akkurat opp til sitt navn når partiet i disse dager setter sammen listene og kandidater til neste års stortingsvalg.


Det viser Klassekampens gjennomgang av nominasjonslistene i Aps fylkeslag:


* 46 av 64 kandidater, 72 prosent, har akademisk utdannelse.


* 36 prosent har bakgrunn som vanlig arbeidstaker.


* Kun i Vestfold Ap står politikere med rein yrkesbakgrunn på alle de «sikre» plassene.


Gjennomgangen omfatter de listeplasseringene som i dag er inne på Stortinget. Med akademisk utdannelse menes universitetsutdannelse på fire år eller mer, ikke fag- og profesjonsutdannelse.


- Må ikke bli homogene


Det er spesielt i de tettbefolkede fylkene at folk med lang utdannelse dominerer. I både Oslo og Akershus har samtlige av Ap- kandidatene på sikker plass akademisk bakgrunn.


- Hvorfor er situasjonen så annerledes i Vestfold, Andersen?


- Vestfold har fortsatt kultur for å slippe vanlige folk til i politikken. Det er en veldig styrke i en tid der flere og flere går rett fra skolebenken til politikken, uten å ha samlet erfaringer ute i samfunnet, sier Andersen, som har bakgrunn som skogsarbeider.


Andersen mener det ikke kan ses som negativt at over 70 prosent av Ap-kandidatene har akademisk utdanningsbakgrunn.


- En av Aps største politiske seire er at alle i samfunnet kan ta seg utdanning. Dessuten har mange av disse akademikerne masse nyttig bagasje. Se bare på Knut Storberget, som er tidligere forsvarsadvokat og har erfaring mange av oss andre ikke har, sier stortingspresidenten.


Som elektriker og fagforeningsmann er Terje Lien Aasland et unntak blant Aps listetopper. Men Telemark Aps toppkandidat kjenner seg ikke igjen i at akademikerne har overtatt Ap.


- Vi skal passe oss for ikke å bli for homogene, mangfoldet er utrolig viktig. De virkelig interessante diskusjonene har jeg jo med folk som har en annen tilnærming enn jeg selv. Det er for eksempel en nytelse å diskutere med SVs Alf Holmelid, som er teknokrat og veldig god på det formelle i politikken, sier Aasland, som leder næringskomiteen på Stortinget.


- Ikke bare statsvitere


Marianne Aasen, som er nominert til tredjeplassen på Akershus Aps nominasjonsliste, er bekymret over mangfoldet på Stortinget.


- Jeg tror Haakon Lie ville snudd seg i grava hvis jeg klaget over at mange av Aps politikere har utdannelse. Samtidig risikerer vi at både Ap og Stortinget generelt blir ubalansert, og ikke er representative for det folket vi skal representere. Vi kan ikke alle være statsvitere, for å si det sånn, sier Aasen, som selv har hovedfag i statsvitenskap.


- Hvilke grupper savner du blant dine stortingskolleger?


- Folk fra det private næringslivet. Det er mye privat sektor er flinkere til enn det offentlige, for eksempel sykefravær og bruk av lærlinger. I dag er det ganske få som har erfaring derfra, avslutter Aasen.

Artikkelen er oppdatert: 26. november 2012 kl. 09.48