Mandag 22. april 2013 Innenriks

Gir Giske rødt kort

KRITIKK: Trond Giskes trofaste støttespillere i AUF og Sør-Trøndelag er lite fornøyde med næringsministerens rolle i den betente oljestriden på Aps landsmøte.

- Jeg synes det er trist å se at Trond Giske som i sin tid gjorde AUF til en miljøorganisasjon, nå stemmer for åpning i Lofoten. Han må passe seg for ikke å glemme hvor han kommer fra, sier leder i Sør-Trøndelag AUF Renate Tårnes.


Trond Giske har i en årrekke vært ubestridt leder for venstrefløyen i Arbeiderpartiet. Særlig i ungdomspartiet AUF og i Giskes hjemfylke Sør-Trøndelag har næringsministeren hatt sterk støtte.


Men på helgas Ap-landsmøte har Giske kommet på kant med sine gamle venner. Da den betente striden om oljeboring i Lofoten sto på som verst, valgte Giske å gå ut mot både AUF og sitt eget hjemfylke - og inn for åpning av de sårbare områdene.


Det faller mange på Aps venstrefløy tungt for brystet. En rekke kilder Klassekampen har snakket med sier de er skuffet over at Giske ikke kastet seg inn på oljemotstandernes side, slik blant annet helseminister Jonas Gahr Støre har gjort.


Satset på kompromiss


Det ble tidlig klart at oljetilhengerne ikke ville risikere en åpen avstemning på Ap-landsmøtet. Derfor innbydde de allerede ved landsmøtets start til et kompromiss som innebar konsekvensutredning nå, men at åpning av områdene måtte behandles på et nytt Ap-landsmøte i 2015.


Det kompromisset sa AUF blankt nei til. 104 av de 298 delegatene på Ap-landsmøtet stemte sammen med ungdomspartiet fullt og helt mot åpning av Lofoten. Det gjorde ikke Trond Giske, som mener kompromisset med utsatt åpning var det beste ungdomspartiet kunne håpe på.


- Nå har AUF to år på å mobilisere fram til neste landsmøte i alle landets nitten fylker. Så de har absolutt ikke tapt denne saken, og jeg tror dette kompromisset var det beste de kunne oppnå, sier Trond Giske.


Det er ikke Renate Tårnes enig i.


- Vi er mot konsekvensutredning, så det er ikke noe kompromiss å si ja til det, selv om det blir ny behandling ved neste korsvei, sier hun.


- Er du skuffet over at Trond Giske ikke står sammen med sine gamle allierte i denne saken?


- I Sør-Trøndelag Ap har vi tradisjon for å stå med verdiene vår gjennom hele vårt politiske liv. Det bør også Trond tenke på, sier hun.


Det har også falt trønderne tungt for brystet at fylkesordfører og Giske-venn Tore Sandvik tidlig gikk inn for konsekvensutredning. Sandvik har representert Sør-Trøndelag i redaksjonskomiteen på Ap-landsmøtet, til tross for at han er på kant med sitt eget fylkeslag.


- Trond og Tore velger å overse det krystallklare vedtaket i Sør-Trøndelag. Det får stå på deres kappe, sier Tårnes.


Glad for støtte fra Støre


Sammen med Giske er Jonas Gahr Støre den som hyppigst nevnes som mulig Ap-leder etter Jens Stoltenberg. Mens Giske i flere saker den siste tida har distansert seg fra venstrefløyen i partiet, har «høyrekandidaten» Støre kommet den i møte.


Det er AUF-leder Eskil Pedersen veldig glad for.


- Jeg er glad for all den drahjelpen vi har fått, og støtten fra Støre har helt klart vært viktig. Så må jeg bare konstatere at Trond Giske ikke er enig med AUF, sier han.


Også Renate Tårnes er fornøyd med Støres olje-skepsis.


- Støres bidrag i debatten har vært utrolig verdifull. Han har fått fram at det handler om næringspolitikk, og ikke bare klima. Da er det jo desto rarere at ikke Trond Giske som næringsminister har vært like tydelig på å advare mot todelingen av norsk økonomi, sier hun.


Giske selv mener han og Støre ikke står så langt fra hverandre i oljesaken.


- Jeg og Jonas er nok ganske enige om dette, og ønsker gode kompromisser i denne saken, sier næringsministeren.


Bra for SV


På Aps miljøfløy er man fornøyde med at partiledelsen og oljetilhengerne ikke turte å ta en åpen kamp om konsekvensutredning på landsmøtet. Det regnes som et kvantesprang i oljepartiet Ap at landsmøtet ikke sier ja til olje nærmest automatisk.


Mange legger også vekt på at løsningen med utsatt vedtak vil gavne SV, som nå får ny tyngde som garantist mot oljeboring. Og allerede få timer etter vedtaket i går var engasjerte AUF-ere igang med å planlegge det som blir en ny oljestrid på landsmøtet i 2015.

Artikkelen er oppdatert: 22. oktober 2013 kl. 10.52