Torsdag 3. oktober 2013 Innenriks

Frp trenger ministeren

MER: Frp avviser kontant at innvandringspolitikken blir mer liberal, og varsler nye innstramminger i forhandlingene med Høyre. Siv & Co. satser nå hardt på å få ministeransvar for asyl og innvandring.

- Det vil nå bli ført en ny og bærekraftig innvandringspolitikk, sier Christian Tybring-Gjedde.


Frp-toppen er storfornøyd etter å ha kjempet fram strengere asyl- og innvandringspolitikk i samarbeidsavtalen med KrF, Venstre og Høyre.


Men Frp er bare ved reisens begynnelse. Partiet satser nå på ytterligere tilstramminger i regjeringsforhandlingene med Høyre.


Ikke ferdig strammet inn


- Vi er ikke ferdig med innvandrings- og asylpolitikken. Klart det kan komme flere innstramminger etter regjeringsforhandlingene, sier innvandringspolitisk talsperson i Frp, Morten Ørsal Johansen.


Etter det Klassekampen kjenner til er et viktig mål for Siv Jensen og Frps forhandlingsteam å sikre seg statsrådsansvar for innvandringspolitikken.


Norsk innvandringspolitikk fastsettes i stor grad av forskrifter. Mens nye lover må ha flertall i Stortinget, trenger Frp kun å få med seg regjeringspartner Høyre på forskriftsendringer.


Får Frp ministeransvaret, har partiet dermed betydelig rom for å stramme inn, uten å måtte ta omveien innom Stortinget.


Frp er interessert i å få justisministeren i den nye regjeringen, men partiet har tidligere luftet tanken om en egen innenriks- eller asyl- og innvandringsminister.


I Klassekampen onsdag uttrykker Antirasistisk Senter og tidligere Noas-generalsekretær Sylo Taraku at innvandringsavtalen mellom de borgerlige ikke innebærer alvorlig innstramming.


Det avviser Christian Tybring-Gjedde, som lister opp Frp-seirene i avtalen:


- Vi får ned behandlingstiden for asylsøknader, rask utsendelse ved avslag, begrenser muligheten for omgjøring, etablerer lukkede asylmottak, innfører 24 års aldersgrense for familiegjenforening, øker underholdskravet og skjerper kravene for statsborgerskap, sier han, og legger til:


Storhaug venter mer


- Hvis Noas’ tidligere leder støtter disse tiltakene, er det nye og positive toner fra den kanten.


Hege Storhaug er informasjonsleder i tenketanken Human Rights Service, og har tidligere vært rådgiver for Frp i innvandringsspørsmål.


Hun mener firepartiavtalen om innvandring er lovende, men forventer mer etter regjeringsforhandlingene er unnagjort.


- Det blir reelle innstramminger på asylfeltet, men avtalen er i seg selv ikke nok. Det er positivt at vi får 24 års aldersgrense ved familieetablering, men HRS vil gå knallhardt ut hvis det ikke følges opp av et tilknytningskrav, sier hun.


Venstre har siden mandag hevdet at samarbeidsavtalen ikke åpner for lukkede mottak for asylsøkere uten lovlig opphold. Det er feil, ifølge Storhaug.


- Venstre gjør seg lekre for velgerne sine, men uttrykket lukkede mottak er eksplisitt brukt i teksten, sier Storhaug.


- Hva forventer du av de pågående forhandlingene?


- At kjønnslemlesting defineres som legemsbeskadigelse, og det må stoppes at foreldre kan sende ungene sine til opphavslandet. Det må defineres som frihetsberøvelse.

Artikkelen er oppdatert: 31. oktober 2013 kl. 16.33