Tirsdag 12. november 2013 Fokus

De bruker avisas navn, men har ikke noe med Klassekampen å gjøre.

Venstreprovokatører

For noen uker siden mottok jeg følgende e-post, undertegnet Trond Andresen, Bjørn Tore Egeberg og Lillibeth Lunde: «I november 2009 ble det etablert ei gruppe på Facebook for Klassekampens ‘ansatte, faste lesere, abonnenter, aksjonærer og/eller øvrige venner’ – for å sitere fra gruppebeskrivelsen. Dette forumet har i skrivende stund 1030 påmeldte. ... Vi tre administratorer for forumet inviterer herved KKs redaksjon til å innlede et vennskapelig samarbeid – til avisas egen fordel ... KK kan ha nytte av kritiske merknader som framkommer, og medarbeidere kan glede seg over ros. De kan skrive der i ny og ne (sjøl om avisa ikke kan bruke mye tid på slikt – det skjønner vi). Og de kan nå og da omtale forumet i avisa.»

Denne Facebook-gruppa, med navnet «Vi som bryr oss om avisa Klassekampen», har ingenting med avisa Klassekampen å gjøre, selv om den bruker vårt navn som reklameplakat. Når det skrives om avisa på denne sida er det for det meste negativt. Den mest aktive i denne gruppa, som i tidligere og liknende grupper, er Trond Andresen. En annen ivrig poster er Torstein Viddal, som står bak nettsida «9/11 Truth Norway», som hevder at terrorangrepet 11. september 2001 mot tvillingtårnene i New York var en «innsidejobb», altså at USAs maktelite, og ikke islamistiske terrorister, sto bak.

Klassekampen har lang erfaring med dette miljøet, ikke minst Trond Andresen, som mener at mest mulig (negativ) kritikk av Klassekampen er det som gjør susen. Vi er på alle måter åpne for kritikk, men hvis man i det hele tatt skal rubrisere seg som en slags «venn» av avisa, må det være en grunnleggende enighet om at vi ønsker Klassekampen alt vel, og at vi står sammen i bestrebelsene på å gjøre den større og bedre. Denne grunnleggende enigheten er det vanskelig å skimte blant de mest aktive på denne Facebook-sida.

For å være ærlig, er det min oppfatning at dette forumet ikke bidrar til noe positivt for Klassekampen, selv om det selvfølgelig står alle fritt å bli medlem av hvilken Facebook-gruppe de måtte ønske. Mitt svar på henvendelsen fra Trond Andresen og de andre «gruppeadministratorene» var derfor: «Svaret på det er nei. Jeg har lang erfaring med dette miljøet, som er preget av en svært begrenset sjenerøsitet mot avisa, kombinert med generell liten forståelse for særegenhetene ved det å lage avis – som er noe helt annet enn å drive et politisk parti eller for en privatperson å drifte en blogg ‘med sterke meninger’. Jeg har dessverre ikke tillit til at de ‘ledende kadrene’ i dette miljøet har tilstrekkelig sjenerøsitet og forståelse for de særegne utfordringene en avis som Klassekampen har, og det kompliserte farvannet den må manøvrere i. Hadde vi fulgt ‘rådene’ fra dette miljøet opp gjennom årene, er det vel også usikkert om Klassekampen i det hele tatt hadde eksistert».

I helga fikk vi nok et eksempel på dette miljøets sekterisme, da Trond Andresen la ut et lengre innlegg der han oppfordret venstreradikale til ikke å markere 75-årsdagen for «Krystallnatten» (natten mellom 9. og 10. november 1938 da nazistene i en orgie av vold gikk til angrep på synagoger og jødiske butikker). Dette angivelig fordi «sionistene» misbruker dagen. Dette fullstendig forvirrede innlegget førte til en lang tråd, der ikke minst ovennevnte Torstein Viddal var aktiv. Disse holdningene spres altså på en Facebook-side som hevder at den «bryr» seg om Klassekampen. Flere sjokkerte lesere skrev også i tråden at de trodde den hadde noe med avisa å gjøre. Det har den altså ikke. Min oppfordring til venner av avisa er i stedet å ikke bli med i forumet, for å unngå at venstreprovokatører av denne typen skaffer seg en tribune (i avisas navn) for sine skakkjørte meninger.

bjorgulv.braanen@klassekampen.no

Artikkelen er oppdatert: 28. november 2014 kl. 12.55