Tirsdag 24. desember 2013 Innenriks

Regjeringen holder fast på at de vil jobbe for søndagsåpne butikker, men 67 prosent er imot:

Sier nei til søndagshandel

BARE I JULA: De fleste som svarte på Klassekampens undersøkelse er imot søndagsåpne butikker hele året. Det er også franske Alexandra Groentjes, som bor i Oslo.

Helg: Det er massiv motstand mot søndagsåpne butikker, ifølge en ny måling. Selv om også høyrevelgerne sier nei, slipper ikke regjeringen forslaget.

ARBEID

– Jeg vil ikke at butikkene skal være åpne på søndager, folk fortjener å ha en dag fri, sier Alexandra Groentjes.

Hun er fransk, men bor i Norge, og Klassekampen møter henne på Byporten kjøpesenter i Oslo.

– I Frankrike er det åpent alle dager. Jeg synes det er deilig å være her hvor dere har en dag fri. Resultatet av alltid åpne butikker vil bli mindre tid til familien, sier hun.

Søndagsåpne butikker:

• I en undersøkelse svarer 67 prosent at de er imot at det bør bli tillatt med søndagsåpne butikker hele året. 29 prosent er for, 4 prosent svarer vet ikke.

• Undersøkelsen er utført av Sentio for Klassekampen 17.–19. desember, med 1000 spurte.

• Regjeringen vil ha søndagsåpne butikker hele året, til tross for at bare 43 prosent av Høyre-velgerne og 51 prosent av Frp-velgerne er for.

• I dag kan Brustad-buer under 100 kvadratmeter ha søndagsåpent, i tillegg til hageutsalg, turiststeder og i desember.

Høyrevelgere imot

Nordmenn synes det er kjekt med søndagsåpne butikker i julestria, men sier nei til sju dager med handel resten av året. Handelsstanden er imot, arbeidstakerne er imot. Også kundene sier nei takk.

I en ny undersøkelse gjort for Klassekampen svarer hele 67 prosent at de er imot at det bør bli tillatt med søndagsåpne butikker hele året.

Selv om regjeringen i sin plattform slo fast at de vil «tillate butikker å holde åpent på søndager», er flertallet av Høyres egne velgere motstandere av søndagsåpne butikker. 53 prosent av dem som stemte på Høyre mener det er en dårlig idé.

Av de to regjeringspartiene er det bare Frp som svarer med et knapt flertall for søndagsåpent: 51 prosent av Frp-erne er for. I regjeringens støtteparti KrF er motstanden betydelig – hele 96 prosent av KrFs velgere er imot. Men også et flertall, 53 prosent, av Venstre-velgerne steiler.

Spår konkursras

NHO Handel spår både konkursras og dyrere varer for forbrukerne. De tror en åpning for søndagsåpne butikker vil gå ut over små nærbutikker. Søndagsåpent betyr høyere lønnskostnader, som vil føre til dyrere varer og at de små går dukken.

– Det er rett og slett dårlig butikk å flytte omsetning til dager hvor det koster mer, sier Bjørn Næss, direktør i NHO Handel.

Han ber regjeringen se til Danmark. Der åpnet de for søndagsåpne butikker i januar i år. Resultatet har vært konkurser.

– De fleste arbeidsgiverne og kjedene er imot, de ansatte er sterkt imot og et flertall i befolkningen er imot. Her er det så sterke motkrefter at jeg har vanskeligheter for å tro at det er særlig smart å gjære noe med denne loven, sier Næss.

Også LO-forbundet Handel og Kontor, som organiserer mange av dem som jobber i varehandel, er motstandere av søndagsåpne butikker.

– Regjeringen har nok forregnet seg litt i forhold til reaksjonene som har kommet etter regjeringserklæringen, sier Bjørn Mietinen, 1. nestleder i Handel og kontor.

Flere meningsmålinger har vist at folk synes seks handledager i uka er nok.

– De som jobber innenfor varehandelen omfattes ikke av helgevernet i arbeidsmiljøloven. En generell åpning av butikkene vil bety at de må jobbe natt og dag, sier Mietinen, som heller vil gi disse arbeidstakerne bedre vern.

Han tror søndagsåpne butikker vil føre til store endringer. Om et kjøpesenter skal holde åpent, er det ikke bare butikkarbeidere som må på jobb, men også vektere, reinholdsarbeidere og leverandører.

– Dette vil endre hele samfunnet, sier Mietinen, som hittil ikke har lyktes i å få regjeringen i tale om temaet.

Tviholder på søndagsåpent

Kulturminister Thorhild Widvey (H), som har ansvaret for regjeringens politikk på området, skriver i en e-post til Klassekampen at hun «selvfølgelig vil arbeide sammen med partene i denne prosessen».

– Det står i vårt program at vi vil ha søndagsåpne butikker, dette kommer vi til å følge opp, skriver Widvey.

For noen dager siden sa statsminister Erna Solberg i Stortingets spørretime at hun ville gi velgerne det de har stemt på, selv om et flertall av hennes egne velgere er imot.

De rødgrønne velgerne er tydelige på at de gjerne vil ta fri fra handelen på søndager: 91 prosent av Sp-velgerne mener at seks dager er nok, i SV 85 prosent og i Ap 83 prosent. Også Miljøpartier De Grønne er imot, med 88 prosent.

Flest kvinner er imot (76 prosent), mot 58 prosent av menn.

Tidligere har det vært snakk om at spørsmålet om søndagsåpne butikker skiller generasjonene. Det er flest imot i aldersgruppa 60 år og eldre, hvor 81 prosent er imot, og iblant folk i femtiårene, hvor 77 prosent er imot. Men også 69 prosent av førtiåringene og godt over halvparten av trettiåringene ser ingen grunn til å handle på søndager. Er du tretti eller yngre er meningene delte: 43 prosent er for, 40 prosent imot.

fridag@klassekampen.no

Frp: – De ansatte smiler

– Jeg registrerer at det er et stort ønske blant en del av befolkningen, sier Morten Stordalen, familiepolitisk talsperson for Frp på Stortinget.

Han har et knapt flertall av egne velgere i ryggen når han sier ja til søndagshandel hele året. 51 prosent av Frp-erne er positive til søndagshandel.

– Dersom næringen selv ønsker å ha søndagsåpne butikker, ønsker ikke vi å stoppe dem, sier Stordalen, som de siste søndagene har sett fulle kjøpesentre og butikker.

– Hadde det ikke vært lønnsomt, så hadde det vært stengt. Og de som jobber i bransjen smiler, sier Stordalen.

Selv om 67 prosent av forbrukerne sier «nei takk», mener Stordalen de som vil handle på søndager bør får lov til det.

– Det er ikke sånn at om det blir lov, så må man, sier Stordalen, som ikke bekymret for arbeidstakernes rett til en fridag i uka.

– Det finnes mange skoleungdommer og studenter som ønsker en jobb ved siden av studiene, sier han.