Tirsdag 28. januar 2014 Utenriks

• Minister truer med unntakstilstand i Ukraina • President Janukovitsj mister gamle skanser

Stillingskrigen sprer seg

FULL STRID: Regjeringsmotstandere i aksjon mot politi ved en av barrikadene i Ukrainas hovedstad Kiev.FOTO: David Mdzinarishvili, REUTERS/NTB SCANPIX

SPENT: Demonstranter i Ukraina nekter å forlate okkuperte regjeringsbygg. Justisministeren vurderer å innføre unntakstilstand.

Ukraina

Stillingskrigen mellom politi og demonstranter fortsatt på Maidan, Uavhengighetsplassen og langs Hrusjevskoho-gaten i Kiev i påvente av dagens ekstraordinære sesjon i parlamentet. Søndag kveld okkuperte aktivister flere regjeringsbygninger, inkludert justisdepartementet, og høynet dermed konfrontasjonen med president Viktor Janukovitsj og regjeringen.

Justisminister Olena Lukasj som har deltatt i møtene med opposisjonslederne, truer med å unnføre unntakstilstand om ikke demonstrantene forlater de okkuperte kontorene.

– Jeg vil bli tvunget til å be presidenten stoppe samtalene hvis ikke bygningen frigjøres umiddelbart, sa Lukasj til tv-kanalen Inter før det nasjonale sikkerhetsrådet ble innkalt.

Uroen i Ukraina:

• Protestene mot regjeringen i Ukraina brøt ut da president Viktor Janukovitsj ikke signerte en assosieringsavtale med EU i november 2013.

• Demonstrantene ønsker et sterkere forhold til EU framfor Russland. Den tidligere proffbokseren Vitalij Klitsjko er blant opposisjonslederne.

• De siste to månedene har det vært flere runder med voldelige sammenstøt med politiet. Ytterliggående nasjonalister står i økende grad i front i protestene.

• Nasjonalforsamlingen skal etter planen møtes i dag for å drøfte om regjeringen bør gå av, samt eventuelle endringer i den nye demonstrasjonsloven.Kilde: NTB

Uavklart

Det kommer ikke til å skje frivillig. Truslene utløste spekulasjoner om Janukovitsj vil sette inn innenriksdepartementets sikkerhetsstyrke Berkut i løpet av nattetimene før nasjonalforsamlingen Verchovna Rada trer sammen.

Den skal behandle opposisjonens krav om at regjeringen må gå av slik at det kan utløses nyvalg, at de drakoniske demonstrasjonslovene blir trukket tilbake og at Janukovitsj gjeninnfører forfatningen som kom til etter Oransjerevolusjonen i 2004. Janukovitsj har styrket presidentmakten på bekostning av parlamentet siden 2010.

Tidligere økonomi- og utenriksminister Arsenij Jatsenjuk og tungvekstmesteren Vitalij Klitsjko avslo fredag tilbudet fra Janukovitsj om å bli henholdsvis stats- og visestatsminister.

Ute på gatene lyder kravet unisont: «Janukovitsj, gå av!».

Spørsmålet er om de to opposisjonslederne har kontroll med protestene. Klitsjko ba søndag natt demonstrantene om å forlate justisdepartementet, uten å bli hørt.

Verken Jatsenjuk eller Klitsjko har distansert seg fra fascisten og antisemitten Oleh Tjahnybok, leder for Svoboda (Frihet), som ildner sine stormtropper til dåd.

Protestene var i ferd med å avta da den harde kjernen av demonstranter gikk til angrep på politisperringene med molotovcocktailer, godt utrustet med motorsykkelhjelmer, jernstenger og klubber. De nye demonstrasjonslovene brakte flere demonstranter ut på gatene mot det de betegner som Janukovitsjs politistat.

Opprøret har fått betegnelsen «Euromaidan».

Nynazister og fascister

– I likhet med andre høyrepartier i Europa har Svoboda en hale av autonome nasjonalister etter seg. Svoboda-tilhengerne har vært veldig prominente under de siste døgnenes voldsomme protester, sier Per Anders Rudling, dosent i historie ved Lunds universitet, til ukeavisa Arbetaren.

Svoboda-faner er svært framtredende i demonstrasjonene sammen med den nynazistiske Wolfsangel-runen, uten at det synes å vekke alarm i Brussel og vestlige kretser.

Under begravelsen av den 25-årige hviterusseren Mykhailo Zjyznevskij, bar uniformerte aktivister fra den høyreekstreme gruppen Ukrainas nasjonalforsamling- Ukrainske folkets selvforsvar (UNA-UNSO) kisten som var drapert i flaggene til høyrenasjonalistene i Hviterussland før de ble del av Sovjetunionen.

Demonstranter har tatt over offentlige bygninger og lammer i praksis de lokale myndighetene i 14 av 25 provinser hvor opposisjonen står sterkest, med sammenstøt mellom demonstranter og politi i flere byer. I Zaporizjzjija i øst slo politiet demonstrantene tilbake med tåregass og sjokkgranater, ifølge Espreso TV. I Dnepropetrovsk, hjembyen til tidligere statsminister Julija Tymosjenko, blokkerer 3000 demonstranter det regionale hovedkvarteret, og i Odessa ved Svartehavet og Kharkiv i det sentrale nord er det demonstransjoner.

«Familien»

Protestene har blitt møtt med bare et fåtall motaksjoner fra dem som i februar 2010 og oktober 2012 stemte på Janukovitsj og Regionspartiet som fikk 185 av 450 plasser i nasjonalforsamlingen, mot 101 for Fedrelandet.

Misnøyen med Janukovitsj har trengt inn blant hans kjernevelgere, dels fordi levekårene ikke har bedret seg, dels fordi han har snevret inn det demokratiske rommet og styrer ut fra en liten klikk nyrike og lojale som kalles «Familien».

Tidligere Janukovitsj-velgere kjenner seg igjen i anklagene fra Maidan mot Janukovitsjs kleptokrati, selv om de ikke nødvendigvis støtter protestene. Før de voldelige sammenstøtene forrige søndag støttet 50 prosent, hovedsakelig i vest og sentrale deler av landet, protestene, mens 42 prosent var imot, ifølge en meningsmåling.

«Familien» er den nye gruppen av oligarker som har vokst fram under Janukovitsj. Den har delvis begynt å utfordre de første oligarkene som beriket seg på Sovjetunionens fall i 1991, med kjente navn som Rinat Akhmetov, metallurgimagnaten Viktor Pintsjuk og finansmannen Igor Kolomoiskij. «Familien» har grafset til seg 8-10 milliarder dollar i året, forsynt seg godt av veksten på rundt fire prosent og økt budsjettunderskuddet fra to til åtte prosent av BNP siden 2010. Det dukket opp mange kjente ukrainske navn under bankkrisa i Kypros i fjor.

«Familien» har tatt hånd om gassressursene, slik Tymosjenko gjorde tidligere og dermed fikk tilnavnet «Gassdronningen». I henhold til den forrige avtalen med Russland kjøpte ukrainske Naftogaz gass fra russiske Gazprom for 410 dollar per 1000 kubikkmeter. Janukovitsj ga sine kamerater lisenser til å kjøpe inn gass for 50 dollar på verdensmarkedet og selge den til Naftogaz for 410 dollar – til Kremls og Gazproms uttrykte klager og misnøye i de ukrainske oligarkenes leir. Flere som Akhmetov, har skaffet seg tryggere adresser i Vest-Europa. Ifølge avtalen fra 17. desember er prisen på russisk gass satt ned til 268,50 dollar.

Hardt mot hardt

– Alle «maktministerier» blir drevet av folk som fikk sine posisjoner fra Janukovitsj. Det er svært farlig, sier general Ihor Smesjko, tidligere sjef for den ukrainske KGB-avleggeren SBU, til Financial Times.

Etter å ha kjørt rettssaken mot Tymosjenko som fikk sju år for maktmisbruk og korrupsjon, vet han hva som er i vente. Janukovitsj er tidligere straffedømt for vold og tjueri før han ble guvernør i Donetsk, hvor han etablerte et mafialiknende styre.

– Janukovitsj er nå svært avhengig av en liten gruppe folk. De er alle harde og russiskorienterte, sier James Sherr, Ukraina-ekspert i tankesmia Chatham House i London.

De har trukket opp stigen etter seg.

– På den ene siden tilhører vi de tretti landene med flest milliardærer. På den andre siden er vi på lista over de land som blir fattigere, konstaterer økonomen Oleh Soskin.

peter.m.johansen@klassekampen.no