Onsdag 26. februar 2014 Utenriks

Ukrainas ledelse frykter «farlige tegn på separatisme»:

Varsler oppløsning

Misfornøyde menn: Demonstranter i Kharkiv øst i Ukraina protesterer mot landets nye provestelige regjering i Kiev. Foto: Reuters/SCANPIX

SPREKKDANNELSE: – Maktskiftet i Ukraina kan føre til at landet sprekker opp i flere deler, sier Russland-ekspert Pavel Baev til Klassekampen.

UKRAINA

– Det er veldig lite som forener Ukraina, sier Pavel Baev ved fredsforskningsinstituttet Prio til Klassekampen.

Mange mener landets ferske regjering skal få en stri tørn med å holde landet samlet. Russland-ekspert Baev er blant dem som varsler at kaoset etter maktkampen kan ende med en oppdeling og splittelse av det Ukraina som eksisterer i dag.

– Landet kan fort bli delt opp i flere mindre deler, sier han.

Usikkert i Ukraina:

• Etter en uke med blodige gatekamper tok opposisjonen lørdag kontrollen i Ukrainas hovedstad Kiev.

• President Viktor Janukovitsj ble avsatt av nasjonalforsamlingen, etter han flyktet fra hovedstaden, mens Julia Tymosjenko ble satt fri.

• I flere av Ukrainas østlige regioner og på Krim-halvøya er misnøyen stor med den provestlige maktovertakelsen.

• Eksperter varsler nå at ulike separatistbevegelser er i ferd med å vokse i styrke.

Varsler utbryterstater

I Ukrainas østlige regioner og på Krim-halvøya har det de siste dagene vært en rekke protester mot det provestlige opprøret og maktskiftet i Kiev.

Ukrainas midlertidige president Oleksander Turtsjynov utsatte i går danningen av en ny regjering til torsdag. Han skulle møte landets sikkerhetstjenester for å diskutere det han kaller «farlige tegn til separatisme».

Baev tror imidlertid ikke Ukraina vil splittes i én pro-vestlig og én pro-russisk i del. Han mener i stedet at ulike interesser og lojaliteter kan føre til at ulike regioner søker egne løsninger, og at landet på sikt splittes i flere mindre deler.

– Krim-halvøya kan godt gå i en retning, Odessa i en annen og Kharkiv i en tredje, sier Baev.

– Kan være godt alternativ

På Krim-halvøya er ikke nødvendigvis de som demonstrerer mot den nye ledelsen i Kiev tilhengere av det tidligere regimet til Viktor Janukovitsj. Den kastede presidenten som er på rømmen, er ifølge Baev også upopulær blant mange i Kharkiv som er hovedstaden i øst, og i Odessa i sør.

– Mange hater Janukovitsj og hans gjeng like mye som de hater den nye gjengen i Kiev, sier Baev,

Mens Kiev-regimet frykter separatisme, tror Baev en oppdeling av landet ikke trenger å være noen katastrofe.

– Ukraina er i dag virkelig uhåndterlig. Kanskje ville flere små biter være lettere å styre. Det kan sikre en fredeligere overgang og en mindre voldelig framtid, sier han.

Putin ønsker fiasko

Russland har gått hardt ut mot det nye lederskapet i Kiev og mot Vestens involvering i Ukraina. Vladimir Putin har havnet i en vanskelig situasjon og Baev tror presidenten nå er i tvil om han skal opprettholde Russlands linje om ukrainsk enhet, eller forholde seg til en ny situasjon med et oppdelt land. Mye tyder på at presidenten nå vil «være veldig forsiktig og vente og se hvordan situasjonen utvikler seg».

USA advarer på sin side gjennom Barack Obamas nasjonale sikkerhetsrådgiver, Susan Rice, mot russisk intervensjon i Ukraina. Baev mener slike planer ikke finnes på Putins bord i Moskva.

– Det handler ikke om russiske tanks, men om russiske penger og russisk gass.

Usikkerheten forsterkes av at Ukraina er i enorme økonomiske vanskeligheter. Putin vil gjøre det han kan for å sørge for at revolusjonen ender i fiasko ved å kansellere avgjørende økonomiske avtaler og å presse Ukraina mot konkurs. Det kan også være at den nye ledelsen i Kiev forgjeves håper på økonomisk frelse fra Vesten (se side 16-17).

– Jeg tror ærlig talt ikke at EU, USA og Det internasjonale Pengefondet klarer å komme med pengene i tide. Den politiske viljen til å skyte penger inn Ukraina har kommet på banen altfor seint, sier Baev.

eirikgs@klassekampen.no