Mandag 7. april 2014 Innenriks

Seks av ti sier nei til OL

INGEN REPRISE: Flertallet av Norges befolkning vil ikke ha reprise av thrilleravslutningen på herrestafetten i 1994, da Silvio Fauner spurtslo Bjørn Dæhlie på Lillehammer. Seks av ti sier nei til OL i Oslo i 2022. Foto: Jan Greve, Scan-Foto / Scanpix

NEI: 59,2 prosent av landets befolkning sier nei til OL i Oslo i 2022. Ingen landsdeler har flertall for OL, men skepsisen er klart størst i nord.

OL

– Vi hadde kommet langt med våre planer om et OL i Tromsø, men disse planene ble torpedert av krefter sørfra, sier Tromsø-ordfører Jens Johan Hjort.

Han er ikke overrasket over resultatet av Klassekampens ferske meningsmåling der analyseselskapet Sentio har spurt et representativt utvalg fra hele landet om de ønsker et OL i Oslo i 2022.

Målingen er dyster lesning for OL tilhengerne:

• 59,2 prosent av de spurte sier nei til et OL i Oslo, og 34,7 prosent sier ja.

• På tross av at et flertall av Oslos innbyggere i september stemte for OL, viser målingen at stemningen nå har snudd. Nå oppgir 55,8 prosent av respondentene fra Oslo at de er motstandere av OL, mens 41,4 prosent er positive.

• Det er et flertall mot OL blant velgerne til samtlige partier og i samtlige landsdeler, ifølge undersøkelsen.

OL-meningsmåling:

• Sentio Research har gjennomført en meningsmåling der respondenter fra hele landet har blitt bedt om ta stilling til et OL i Oslo i 2022.

• Et utvalg på 1000 respondenter har besvart spørsmålet: «Bør Oslo søke om å få arrangere vinter-OL i 2022 eller bør vi la det være?» i perioden 24.–28. mars.

Størst skepsis i nord

Nord-Norge er den landsdelen som har den klart største andelen OL-motstandere. Ifølge Klassekampens måling oppgir hele 77,4 prosent av respondentene fra nord at de ikke ønsker OL.

Ordfører Jens Johan Hjort peker på de havarerte planene om et vinter-OL i Tromsø i 2018 som en forklaring på skepsisen i nord.

– Vi har hatt saken om et OL i Oslo til behandling i kommunestyret, og de har sagt klart ifra om at vi ikke ønsker å bruke penger på et OL der, sier han.

– Du mener krefter i sør torpederte Tromsøs OL-muligheter?

– Ja, og det ble begrunnet med at man ikke skulle bruke så mye penger på et OL i Norge. Da Tromsø forsvant ut av bildet, startet det meget raskt en prosess for et OL i Oslo.

På tross av skepsisen mot Oslos OL-søknad, advarer Hjort sin egen landsdel om å dyrke et gammelt nederlag.

– Det blir helt galt når idrettspolitikere i nord søker om pengestøtte fra Kulturdepartementet for å jobbe mot et OL i Oslo. Da sender vi et dårlig signal, og skaper et bilde av nordlendinger som ikke er bra for oss, sier han.

– Du vil legge skuffelsen bak deg?

– Ja, og det mener jeg på mange måter vi også har klart. Det blir helt galt å bruke energien på å jobbe mot et OL i Oslo, framfor å jobbe for konkrete tiltak i Tromsø og Nord-Norge. Vi må passe oss for å dyrke et gammelt nederlag inn i solnedgangen, sier han.

Skepsisen øker

Klassekampens meningsmåling forsterker bildet som har kommet fram i tilsvarende målinger tidligere.

I februar gjennomførte avisene Nordlys og VG tilsvarende målinger på landsbasis. Begge målingene ble gjennomført samtidig som OL ble arrangert i Sotsji, og viste at henholdsvis 55,9 og 56 prosent av landets befolkning er motstandere av et vinter-OL i Oslo.

Klassekampens måling ble gjennomført i den siste uka i mars, og forsterker dermed inntrykket av at Norges 11 gull under OL var nok til å snu folkeviljen.

siment@klassekampen.no