Onsdag 30. april 2014 Utenriks

• Moskva fordømmer nye sanksjoner • Fastlåste fronter i det østlige Ukraina

Raser mot «jernteppe»

SKJERPET: En prorussisk demonstrant går foran opprørspoliti under en pro-Kiev-demonstrasjon i den østukrainske byen Donetsk mandag. Flere mennesker ble skadd, antakelig av sjokkgranater, under en demonstrasjon til støtte for ukrainsk enhet i Donetsk mandag, ifølge Reuters. Foto: Marko Djurica, Reuters/Scanpix

SURT: Russlands viseutenriksminister Sergej Riabkov sammenlikner de nye vestlige sanksjonene mot Russland med jernteppet i Sovjet-tida, og sier at de kan skade landets høyteknologisektor.

UKRAINA

EU varslet i går at de utvider sanksjonene mot Russland, og fører opp 15 nye russere og to ukrainske separatistledere på sin svarteliste. Totalt er nå 48 russere utsatt for EU-sanksjoner, som innebærer at de fra nå av nektes innreise til EU og får sperret verdier de eventuelt har stående i europeiske banker.

EUs nye svarteliste kom dagen etter at USA skjerpet sine sanksjoner overfor Russland, ifølge Washington som et pressmiddel for å få Moskva til å ta tiltak som kan dempe konflikten i Ukraina.

Den norske regjeringen har tidligere uttalt at den vil stå sammen med EU om sanksjonene, men det var ikke klart før Klassekampen gikk i trykken om dette også gjelder de nye tiltakene.

Vestlige sanksjoner

• USA og EU innførte en rekke sanksjoner rettet mot russiske tjenestemenn, forretningsfolk og selskaper etter at Russland annekterte Krim i mars.

• Mandag utvidet USA sanksjonene mot Russland til å gjelde ytterligere sju personer og 17 selskaper med forbindelser til president Vladimir Putin.

• Tirsdag meldte EU sanksjoner mot 15 nye enkeltpersoner (nå totalt 48), blant annet Alexej Pushkov, leder for utenrikskomiteen i det russiske underhuset, og Igor Sechin, leder i det statlige oljeselskapet Rosneft.

Kilder: BBC/NTB

«Nytt jernteppe»

Russland reagerte i går skarpt på de nye sanksjonene, og beskylder EU for å legge seg flate for USA.

Russlands viseutenriksminister Sergej Riabkov gjentok i går at Russland ikke har noen planer om å invadere de sørøstlige regionene i Ukraina, slik de gjorde med Krim-halvøya i mars, og gikk hardt ut mot de nye sanksjonene.

USA har også innført restriksjoner på eksport av høyteknologi til Russland, og Riabkov sier til nettavisen Gazeta.ru at han frykter dette vil bety «et slag mot våre høyteknologiske bedrifter og næringer».

– Dette er en gjenoppliving av et system skapt i 1949, da vestlige land i praksis senket et jernteppe, og kuttet forsyningene av høyteknologiske varer til Sovjetunionen og andre land, sa Riabkov, ifølge BBC.

I en uttalelse fra det russiske utenriksdepartementet heter det at hvis noen i Brussel med dette håper å stabilisere situasjonen i Ukraina, så er det «en klar indikasjon på en fullstendig mangel på forståelse for den innenrikspolitiske situasjonen i landet».

«Skammer dere dere ikke?», spør Moskva retorisk, og kritiserer EU for «å ta imot befalinger fra Washington og innføre nye uvennlige tiltak», når de i stedet ifølge Russland burde «tvinge Kiev-klikken til å sitte ved samme bord som det sørøstlige Ukraina for å forhandle om landets framtidige struktur».

Gazprom advarer

Også den russiske gassgiganten Gazprom frykter at de vestlige sanksjonene og krisa i Ukraina vil ramme selskapets virksomhet og aksjeverdi.

Vestlige land har så langt ikke innført sanksjoner mot Gazprom, men selskapet frykter at investorer skal miste tilliten til det russiske markedet slik at aksjekursene faller og det vil bli vanskeligere å skaffe kapital og ta opp lån på internasjonale finansmarkeder.

I en rapport som ble offentliggjort i går advarer Gazprom ifølge NTB om at alle konflikter med Ukraina potensielt også vil kunne ramme eksporten av russisk gass til Europa via rørledninger gjennom Ukraina. Russisk gass dekker 30 prosent av EUs gassbehov.

Russlands president Vladimir Putin har tidligere i april truet med å stanse gassleveranser til Ukraina fra 7. mai dersom ikke regjeringen i Kiev betaler over to milliarder dollar som han mener Ukraina skylder Gazprom.

I går inngikk Russland ifølge NTB en foreløpig avtale med EUs energikommissær Günther Oettinger om å ha et trepartsmøte om Ukrainas gassgjeld i Warszawa fredag, der representanter for Ukraina, Russland og EU etter planen skal delta.

Tøft på bakken i Ukraina

I mellomtiden er det fortsatt svært skjerpet i Øst-Ukraina.

Pro-russiske separatistledere har okkupert offentlige bygninger i over et dusin østukrainske byer, og har siden sist fredag holdt observatører fra OSSE (Organisasjonen for sikkerhet og samarbeid i Europa) som gisler.

Den selvutnevnte ordføreren i den østukrainske byen Slavjansk, Vjatsjeslav Ponomarjov, sa i går at han bare vil forhandle om OSSE-observatørene dersom EU dropper sine sanksjoner mot opprørsledere.

Ponomarjov sa ifølge NTB at EUs innføring av reiserestriksjoner og frys av midler mot to opprørsledere «ikke er konstruktivt for en dialog».

Fortsatt holdes elleve personer (fire tyskere, en danske, en polakk, en tsjekker og fire ukrainere) som gisler. Sju av dem er OSSE-observatører.

EU og USA har flere ganger bedt Russland om å legge press på separatistlederne, og USAs forsvarsminister Chuck Hagel ba mandag i en telefonsamtale sin russiske kollega Sergej Sjoigu bidra til å få løslatt gislene. Den russiske OSSE-ambassadøren Andrej Kelin har tidligere ifølge BBC sagt at Russland jobber for å få gislene fri.

Vestlige land kritiserer også Russland for at de ikke trekker tilbake de mange tusen russiske soldatene som er utplassert langs Ukrainas østlige grense.

Nato meldte i går at det ennå ikke er tegn til noen tilbaketrekning, mens Sjoigu ifølge BBC sa at troppene hadde returnert til sine «permanente posisjoner» etter å ha utført øvelser langs grensen.

Ifølge en erklæring fra det russiske forsvarsdepartementet sa Sjoigu mandag at Russland var tvunget til å iverksette en stor øvelse nær grensa til Ukraina på grunn av muligheten for en ukrainsk militær aksjon mot sivile,

– Så snart ukrainske myndigheter erklærte at de ikke ville bruke militære enheter mot den uvæpnede befolkningen, returnerte de russiske styrkene til sine forlegninger, sa Sjoigu, ifølge NTB.

sissel.henriksen@klassekampen.no