Tirsdag 6. mai 2014 Utenriks

• Dødelige kamper i ukrainsk opprørsby • Dyp mistro i øst til Kiev-regjering

Sinnet mot Kiev øker i øst

DØDE: Flere mennesker har blitt drept i kamper i Slavjansk. Sykepleieren Yulia Izotova ble gravlagt i Kramatorsk i går. FOTO: Marko Djurica, REUTERS/NTB Scanpix

KONFLIKT: Russland anklager Kiev-regimet for å true freden i Europa.

Ukraina

Flere mennesker ble drept da Kiev-lojale styrker i går gjorde nye framstøt for å ta kontrollen med opprørsbyen Slavjansk i Donetsk-regionen i Øst-Ukraina, bekreftet i går innenriksminister Arsen Avakov.

Han er nå i regionene for å overvåke «antiterrorkampanjen» han varslet 9. april. Ifølge Avakov ble «et lag i antiterroroperasjonen tatt i bakhold av terrorgruppe», melder russiske Interfax.

Reuters melder om til dels harde kamper i utkanten av Slavjansk, hvor milits har satt opp første forsvarsring rundt opprørsbyen.

Kampene tyder på at Kiev-regimet nå har innledet den lenge varslede offensiven for å få kontroll med byen i øst før den varslede folkeavstemningen om de østlige regionenes status 11. mai.

Ukraina:

• Innenriksminister Arsen Avakov startet i går den lenge varslede «antiterrorkampanjen» i øst. Flere er drept i kamper i utkanten av Slavjansk.

• Angrepet skjer med den nye nasjonalgarden under Stepan Poltora. Tidligere har regulære styrker som Alfa-gruppen, nektet å følge ordre.

• Tysklands utenriksminister Frank-Walter Steinmeier ber Russland og Ukraina om å forhandle i Genève.

• Høyresektoren har opprettet hovedkvarter i Dnepropetrovsk for sin Donbass-bataljon.

Ordrenekt

Det har gått vel en måned siden Avakov, rett i etterkant av CIA-sjef John Brennans hemmelige besøk i Kiev, ga okkupantene og russiskvennlig milits i Donetsk og Lugansk i øst 48 timer til å legge ned våpnene.

Tidsfristen utløp 11. april uten at offensiven ble satt i gang, blant annet fordi Alfa-gruppen i spesialpolitiet nektet å angripe okkupantene.

13. april stanset Alfa-gruppene flere busslaster med fascister fra Praviy Sektor (Høyresektoren) fra Kiev og Vest-Ukraina utenfor Kharkiv. Alfa-gruppenes ledende offiserer skal ha vedtatt ikke å la seg bruke til å kvele demonstrasjoner, men utelukkende konsentrere seg om sin hovedoppgave: terrortrusler og militære aksjoner.

Ukene etter har vist at Kiev-regimet har vansker med kommandolinjene til militære styrker og politiet i øst og sør. Lørdag ga statsminister Arseniy Jatsenyuk politiledelsen i Odessa avskjed på grått papir.

I byer og bydeler i øst og sør har politiet frivillig gitt fra seg våpen og verneutstyr før de har forlatt politistasjonene. Andre steder har de blitt drevet ut.

Tidsfristen utløste i stedet flere okkupasjoner, som i Slavjansk. Der har innslaget av milits har vært mer markant, mens Kiev-regimet forsøker å bygge opp den nye nasjonalgarden, bygd på Høyresektoren og andre deler av «selvforsvarsstyrkene» fra Maidan, inkludert Afghanistan-veteranene. De skal angivelig få støtte fra leiesoldater i de amerikanske privathærfirmaene Greystone og Academi, det paramilitære selskapet som tidligere het Blackwater og Xe Services, ifølge en lokal militsleder i russiske RIA Novosti 10. april.

Høyresektoren har rykket øst og har opprettet hovedkvarter i Dnipropetrovsk for sin Donbass-spesialbataljon, opplyser lederen Dmytro Yarosj som stiller som presidentkandidat, til Itar-Tass. Militsen skal ha tre hundre medlemmer, ifølge ubekreftede meldinger, mange av dem rekruttert under kampene på Maidan.

Det er ukjent i hvilke grad militsen opererer på egen hånd eller er integrert i styrkene som Kiev-regimet har militær kontroll med.

Krigskabinettet

Statsminister Arseniy Jatsenyuk anklaget søndag Russland for å drive en ny type krigføring, og hevdet overfor Sky News at Russland var i krig med Ukraina, med soldater uten distinksjoner på uniformene, nettverk av terrorister og agenter.

Tidligere har Jatsenyuk uttalt at Kremls mål er å starte tredje verdenskrig for å gjenopprette Sovjetunionen. Han omtaler nå regjeringen i Kiev som krigskabinett.

Jatsenyuk spiller opp til den verbale duellen som USA har med Russland og hvor det ikke fins plass til reelle protester i den russisktalende delen av befolkningen mot maktskiftet i Kiev og det nye provestlige regimet.

Omtalen av demonstrantene som «terrorister» og «profesjonelle leiesoldater» styrt fra Kreml og konfrontasjonslinjen som Kiev har lagt seg på, forsterker bare russisk-ukrainernes anklager om at Kiev er styrt av vestukrainske ultranasjonalister og fascister og av EU-lojale liberalere som vil kutte de økonomiske og kulturelle båndene til Russland.

«Jatsenyuk nekter å trekke konsekvensene av sin feilslåtte politikk», konstaterte det tyske tidsskriftet Der Spiegel allerede 25. mars og konkluderer med at regjeringen i Kiev har ingen tillit i øst. Konflikten i øst ble i Kiev omtalt som «kunstig» og styrt av «ytre krefter». Siden har det gått fra vondt til verre, slik det ble skissert opp ville skje i en rapport som ble lagt fram for Bundeskanzleramt og utenrikskomiteen i Berlin i midten av mars. Her blir det slått fast at det «ikke fins representanter i regjeringen som flertallet av befolkningen i de østlige og sørlige regionene kan identifisere seg med».

Russisk advarsel

Likevel fortsetter USA og EU, med Norge på slep, sitt ensidige kjør mot Moskva, mens Russlands utenriksminister Sergej Lavrov etterlyser svar på hvorfor CIA-sjef «Sheikh Brennan» (som han er kjent som blant kolleger for sine saudiske kontakter) var i Kiev.

Utenriksdepartementet advarte i går at eskaleringen av konflikten truer freden i Europa og anklager Vesten for å snu opp ned på sine formaninger til den avsatte presidenten Viktor Janukovitsj om ikke å angripe sin egen befolkning.

«En felles innsats fra det ukrainske folket og det internasjonale samfunnet burde så raskt som mulig sette en stopper for rasisme, fremmedfrykt, etnisk intoleranse og lovprising av nazistene og deres Bandera-medsammensvorne», heter det bulletinen fra Moskva med referanse til nazikollaboratøren Stepan Bandera som nå dyrkes som nasjonalhelt i Kiev.

Viseutenriksminister Grigorij Karasin håper at hendelsene i Odessa åpner øynene i Vesten, og talsmannen for president Vladimir Putin, Dmitrij Peskov, mener det er «absurd» å forsøke å gjennomføre presidentvalget 25. mai. Han hevder at Moskva ikke har innflytelse over demonstrantene i øst, slik Vesten hevder, og at «de lar seg ikke overtale til å la seg avvæpne eller å stoppe motstanden mens de står under direkte dødstrusler».

Russisk Kanal 1 viser til at ingen ukrainsk fascist eller ultranasjonalist er blitt arrestert. Derimot ble den lokale lederen for den antifascistiske fronten og lokale lederen for venstrefronten Borota (Kamp) i Odessa, Aleskej Albu, arrestert av den ukrainske sikkerhetstjenesten 11. mars da han fremmet forslag om regionalt autonomi i det regionale rådet.

peter.m.johansen@klassekampen.no