Fredag 9. mai 2014 Utenriks

• Nekter å utsette avstemning i Øst-Ukraina • Verken Kiev eller Russland har kontroll

Trosser Kiev og Kreml

LEDER: Denis Pusjilin (i midten) holder pressekonferanse i Donetsk i går etter at et såkalt folkeråd vedtok å ha folkeavstemning om uavhengighet søndag. FOTO: Marko Djurica, REUTERS/SCANPIX

KJØRER PÅ: Russland-vennlige aktivister øst i Ukraina vil holde folkeavstemning om uavhengighet som planlagt, tross oppfordring fra Vladimir Putin om utsettelse.

UKRAINA

Både i Donetsk og Luhansk i det østlige Ukraina vedtok såkalte folkeråd i går å gjennomføre folkeavstemninger om uavhengighet som planlagt førstkommende søndag.

– Folkerådet har stemt over forslaget, og forslaget om å la folkeavstemningen gå som planlagt 11. mai fikk 100 prosent oppslutning, sier Denis Pusjilin, lederen for den selverklærte Folkerepublikken Donetsk, ifølge NTB.

Splittelse i Ukraina:

• Søndag 11. mai planlegger Russland-vennlige aktivister i regionene Donetsk og Luhansk øst i Ukraina en folkeavstemning om uavhengighet.

• Regjeringen i Kiev og EU anser avstemningen som illegitim. Russland har bedt aktivistene utsette avstemningen.

• I mars ble Krim innlemmet i Russland etter at russiske styrker inntok halvøya.

• 25. mai skal det holdes presidentvalg i Ukraina.

Lytter ikke til Putin

Onsdag tok Russlands president Vladimir Putin imot lederen for Organisasjonen for sikkerhet og samarbeid i Europa (OSSE), Sveits’ utenriksminister Didier Burkhalter, i Kreml. Der ba Putin ledelsen i Folkerepublikken Donetsk om ikke å gjennomføre folkeavstemningen søndag i Donbass, det russisk-ukrainske beltet i øst, «for å gi rom for dialog som kan lykkes».

Han betonet nok en gang at Kreml mener at Ukraina bør få et føderativt system, ikke forsøke å løsrive seg, slik avstemningen søndag innbyr til.

Putin gjorde dessuten helomvending med hensyn til det annonserte presidentvalget 25. mai. Det er få uker siden Putin beskrev presidentvalget under rådende omstendigheter som «absurd». Nå ser han det som «et skritt i riktig retning».

Årsaken kan være så enkel at meningsmålinger viser at den rike oligarken Petro Porosjenko – også kalt «Sjokoladekongen» – ligger langt foran tidligere statsminister Julija Tymosjenko, leder for Batkivsjtsjyna (Fedrelandet). Porosjenko støttet Maidan-bevegelsen fra første stund og har vært blant de mest provestlige oligarkene.

Kreml mener trolig at det vil være lettere å forholde seg til en oligark enn en representant fra de ultranasjonalistiske kretsene som Fedrelandet nå har blitt en utvetydig del av i løpet av maktovertakelsen i Kiev. Kretsen ledes av følgende troika: fungerende statsminister Arseniy Jatsenyuk, president Oleksandr Turtsjynov og innenriksminister Arsen Avakov.

Kreml vil forholde seg til den nye presidenten og overse hva Moskva betegner som «Kiev-juntaen» fordi den uansett ikke har noen tillit i den russisktalende delen av befolkningen og har vist at den ikke utøver noen statlig makt over hele Ukraina.

Reaksjoner

Reaksjonene på Putins utspill førte ironisk nok til en felles påpeking fra Jatsenyuk og Donetsk-lederen Denis Pusjilin, om at Putin er president i et annet land, uten mandat i Ukraina. Der stanser brått skinnenigheten.

Putin må bli informert om at det ikke fins noen planer om folkeavstemning i Ukraina 11. mai, fastslo en tilsynelatende overrumplet Jatsenyuk, som igjen lukker øynene for hva som skjer i øst fordi Kiev-regimets narrativ er at opposisjonen ikke er annet enn agenter for Kreml. Det forsterker bare opposisjonen i øst mot Kiev-regimet.

Putins utspill møtte raskt skepsis i Nato.

Skepsis i Nato, EU avventer

– Natos vurdering, som er i samsvar med vår, er at vi bør forholde oss til Putins uttalelse med stor forsiktighet, sa Polens statsminister Donald Tusk under en pressekonferanse med avtroppende Nato-sjef Anders Fogh Rasmussen i Warszawa i går.

– Tida er ennå ikke inne for å si entusiastisk at krisa er over. Vi håper begge at Putins ord kanskje tyder på et mer optimistisk scenario i en eller annen form, men det er for tidlig for oss å fastslå det i dag, sa Tusk, ifølge NTB.

EU svarte på sin side slik på Putins utspill:

– Vi merker oss president Putins uttalelser om det ukrainske presidentvalget i mai, hans oppfordring til å utsette den lokale folkeavstemningen øst i Ukraina, og hans kunngjøring av tilbaketrekking av russiske styrker fra Ukrainas grense, uttalte EUs utenrikspolitiske talsperson Maja Kocijancic. – Dette er et skritt som kan bidra til å trappe ned situasjonen, og vi vil selvsagt følge utviklingen på bakken svært tett for å se om handling følger ord.

Kocijancic fastslo også at EU ikke anser de planlagte folkeavstemningene som legitime.

peter.m.johansen@klassekampen.no

Antydninger til forhandlinger

Tysklands utenriksminister Frank-Walter Steinmeier var raskt ute med å uttrykke glede over «den konstruktive tonen» til Russlands president Vladimir Putin. Oligarken og valgfavoritten Petro Porosjenko, som onsdag hadde møte med Tysklands kansler Angela Merkel i Berlin, uttrykte «forsiktig optimisme».

Uttalelsene kommer i kjølvannet av dødsbrannen i Odessa forrige fredag, der rundt 40 prorussiske aktivister som hadde forskanset seg i byens fagforeningsbygning, døde.

Denis Pusjilin, lederen i Folkerepublikken Donetsk, gjentar at han er åpen for dialog med ukrainske myndigheter, og utenriksdepartementet svarer at regjeringen ønsker samtaler med politiske krefter i øst, men ikke «terrorister».

Signalene kan ha kommet fra den Kiev-utnevnte Donetsk-guvernøren Serhiy Taruta, en av landets rikeste oligarker innen stål og kull, som i slutten av måneden bekreftet at han var i samtaler med Kiev-motstanderne. Han anslo da «den aggressive, harde kjernen» av militante til vel tre hundre.

Taruta ble angivelig overtalt av «Donbass-kongen» Rinat Akhmetov, landets rikeste oligark, til å ta posten. Begge bygger sine imperier på økonomisk virksomhet med Russland. Taruta støttet Julija Tymosjenko, Akhmetov den avsatte presidenten Viktor Janukovitsj.