Lørdag 24. mai 2014 Utenriks

Klatrer mot maktens tinde

LIGGER I TET: Petro Porosjenko, som ligger an til å bli Ukrainas neste president, møter tilhengere i Konotop nord i Ukraina 15. mai. FOTO: Mykola Lazarenko, REUTERS/SCANPIX

TIL TOPPS: Han blir kalt «Ukrainas Willy Wonka» og er en av landets rikeste menn. I morgen satser Petro Porosjenko på å bli Ukrainas neste president.

UKRAINA

Med over 30 prosent oppslutning på målingene ligger forretningsmannen Petro Porosjenko langt foran rivalene før det omstridte presidentvalget i Ukraina i morgen. Porosjenkos fremste rival, tidligere statsminister Julija Tymosjenko, ligger under ti prosent på målingene.

Dermed har «sjokoladekongen» Porosjenko parkert «gassprinsessen» Tymosjenko som til nå har nytt det meste av oppmerksomheten i Vesten.

Valget blir holdt tross dødelige sammenstøt og boikott i østlige deler av Ukraina.

Valg i Ukraina:

• Søndag 25. mai er det presidentvalg i Ukraina. Valget ble utlyst etter at president Viktor Janukovitsj ble avsatt i februar.

• Favoritt er «sjokoladekongen» Petro Porosjenko, som har en oppslutning på 30 prosent. Tidligere statsminister Julija Tymosjenko har seks prosent oppslutning.

• Det er 36 millioner stemmeberettigede, men det er varslet valgboikott i opprørsprovinsene Donetsk og Luhansk i øst.

• Om ingen kandidat får rent flertall i første valgomgang, holdes det omvalg mellom de to kandidatene med flest stemmer 25. juni.

• Presidenten velges for en femårsperiode, og første viktige oppgave blir å sette en dato for valg til de 450 plassene i parlamentet.

Kilder: NTB, AFP

Klatrer oppover

Porosjenko er mest kjent som mannen bak selskapet Roshen, som produserer sjokolade og andre søtsaker, og har derfor fått tilnavn som «Ukrainas Willy Wonka». Han skal være Ukrainas sjuende rikeste mann, ifølge magasinet Forbes med en formue tilsvarende rundt 7,7 milliarder kroner. I tillegg til søtsaker har Porosjenko interesser innenfor verftsindustri, samt bygge- og anleggsnæringen.

Porosjenko eier også Kanal 5, en tv-kanal som ble etablert i 2003. Ifølge det europeiske valgovervåkningsorganet ODIHR har han kjøpt 48 prosent av alle tv-reklamene før valget, melder nettstedet EUobserver.

Den steinrike kandidaten fra Odessa har imidlertid også lang fartstid i politikken, der han har manøvrert seg fra den ene viktige posten til den andre. Næringslivskonsulenten gikk inn i politikken i 1998 som representant for sosialdemokratene, og stiftet seinere sitt eget parti, Solidaritet.

Porosjenko var også en av grunnleggerne av Regionenes parti, partiet til den nå avsatte presidenten Viktor Janukovitsj. Derfra gikk Porosjenko over til Vårt Ukraina-leiren under ledelse av EU-vennlige Viktor Jusjtsjenko, som seinere ble president etter Oransjerevolusjonen i 2004.

Porosjenko fikk en toppjobb i det nasjonale sikkerhetsrådet og var utenriksminister fra 2009 til 2010, men hadde ifølge The Guardian håp om å bli statsminister under Jusjtsjenko.

Politisk kameleon

Den posten gikk til oligarken Julija Tymosjenko. Den bitre maktkampen som oppsto mellom Jusjtsjenko og Tymosjenko banet vei for Janukovitsjs tilbakekomst etter valget i 2010, og gjorde at mange ukrainere mistet tilliten til lederne fra Oransjerevolusjonen.

Porosjenko kom seg relativt uskadd fra havariet og tilpasset seg de nye realitetene. Da Janukovitsj tilbød ham posten som minister for økonomisk utvikling, takket Porosjenko ja.

Da Maidan-opprøret mot Janukovitsj startet var han blant de første profilene som kastet seg på. Han sørget likevel for å holde seg i kulissene, men koplet seg på bevegelsen til den tidligere boksemesteren Vitalij Klitsjko. Ettersom Porosjenko ikke har sitt eget parti, er det Klitsjkos parti Udar som driver valgkampen for Porosjenko.

Sammenstøt

Torsdag ble minst 16 ukrainske regjeringssoldater drept i et angrep i Donetsk fylke. I går meldte NTB at minst fem mennesker er drept i kamper mellom prorussiske separatister og ukrainske militssoldater ved Donetsk by. De fleste av de drepte skal være russiskvennlige.

Den vestligstøttede regjeringen i Kiev lanserte i april en militær offensiv i øst, der russiskvennlige krefter har erklært uavhengighet fra Kiev. Kampene har foreløpig kostet rundt 140 menneskeliv.

Organisasjonen for sikkerhet og samarbeid (OSSE) som skal overvåke valget har bedt både Kiev-regjeringen og den prorussiske siden avstå fra vold under valget. Lokale valgobservatører antar at bare hvert tiende valglokale kan holdes åpent søndag i Donetsk fylke, som har rundt ti prosent av landets stemmeberettigede, skriver New York Times. En måling fra Det internasjonale sosiologiske institutt i Kiev sier over 60 prosent av befolkningen i det østlige Ukraina at de enten boikotter valget, eller at de ikke har bestemt seg for om de skal stemme.

– Ingen likte Janukovitsj, men han ble lovlig valgt. Hvorfor kunne de ikke bare ha ventet, sier rugbytreneren Daniel til New York Times, og viser til at Janukovitsj i februar gikk med på nyvalg i desember før han brått ble avsatt.

utenriks@klassekampen.no

Putin: – Vil respektere resultat

– Vi respekterer det ukrainske folkets vilje, sa Russlands president Vladimir Putin på en pressekonferanse i St. Petersburg fredag.

Det har vært knyttet stor spenning til hvordan Russland vil forholde seg til det første valget i nabolandet siden Viktor Janukovitsj ble styrtet i februar.

Putin har tidligere uttalt at valget i morgen kan bli «et steg i riktig retning». Mye tyder på at en seier for favoritten Petro Porosjenko vil være nettopp et slikt steg for Russland. Sjokoladeoligarken har store forretningsinteresser i Russland og blir sett på som en pragmatiker russerne kan forhandle med. Porosjenko har selv uttalt at han ønsker å bedre forholdet til Russland.

– Russland er ikke vår motstander, men vår partner, sa han til russiske Novaja Gazeta.

Porosjenko har også sagt at han er mot å gjennomføre en folkeavstemning om ukrainsk Nato-medlemskap, og at han vil gå inn for desentralisering av makt til regionene.

Julija Tymosjenko