Lørdag 31. mai 2014 Utenriks

• Væpnet konflikt eskalerer i Øst-Ukraina • Forsker: Ukritisk Kiev-støtte fra vest

Vesten på kollisjonskurs

ANSPENT: Torsdag skjøt prorussiske opprørere ned et ukrainsk helikopter og drepte 14 ukrainske soldater. Her en prorussisk opprører i Donetsk-regionen. Foto: Maxim Zmeyev, REUTERS/SCANPIX

FARLIG: Vesten er med på å trappe opp konflikten i Ukraina ved å overdrive Russlands rolle og ikke mane Kiev-regjeringen til ro, mener forsker Julie Wilhelmsen.

Ukraina

I Øst-Ukraina eskalerer den væpnede konflikten mellom ukrainske soldater og prorussiske opprørere. Torsdag skjøt opprørere ned et helikopter med fjorten ukrainske soldater. Nå lover Ukrainas nye statsleder Petro Porosjenko å knuse «bandittene» i Øst-Ukraina.

Samtidig går det rykter om at våpnene som skjøt ned helikopteret er russiske, og Russland får mye av skylden for volden som nå utspiller seg i nabolandet. Russland-ekspert Julie Wilhelmsen mener det ikke er tvil om at Russland har sterke interesser i Øst-Ukraina, men mener Moskvas rolle i opptrappingen er overdrevet.

– Vi har kommet til et konfliktnivå som ikke hadde vært mulig om ikke begge sider hadde bidratt kraftig til det. Men det finnes et mønster hvor vestlige aktører og presse fokuserer veldig på det Russland gjør, og i mye svakere grad på de problematiske handlingene til regimet i Kiev. Dette skjeve bildet er veldig farlig og en viktig grunn til at situasjonen har blitt så ille som den nå er, sier hun til Klassekampen.

Ukraina-konflikten:

• I november brøt det ut protester mot Ukrainas president Viktor Janukovitsj etter at han nektet å signere en assosieringsavtale med EU.

• Etter å ha mistet støtte blant sine egen ble Janukovitsj styrtet i februar. En overgangsregjering støttet av EU og USA overtok makten.

• Russland anerkjente ikke maktskiftet og annekterte Krim i mars.

• Maktovertakelsen har blitt møtt med protester og krav om selvstyre i russiskspråklige områder øst i Ukraina.

Ukritisk Kiev-støtte

Russland har bedt ukrainske myndigheter om å stoppe angrepene på opprørerne og isteden satse på en «nasjonal dialog». Men Porosjenko avviser forhandlinger og sier at «ikke noe sivilisert land i verden forhandler med terrorister»

– De kriminelle handlingene til det ukrainske folks fiender vil ikke gå ustraffet hen, sa han etter nedskytingen av helikopteret torsdag.

Wilhelmsen har studert Russland i en årrekke og har blant annet forsket på konflikten i Tsjetsjenia. Hun reagerer på at Kiev får lov til å avskrive opprørerne i øst «som terrorister som må knuses, ikke snakkes med».

– Og det får de gjøre uten å bli kritisert for det fra vestlig hold, sier hun.

De nye makthaverne i Kiev støttes av USA, EU og Nato.

– Istedenfor å stagge eller ansvarliggjøre sine folk i Kiev så legitimerer man dem og støtter dem ukritisk.

«Putin-apologet»

Samtidig reager Wilhelmsen sterkt på hvordan aktører og presse i Vesten omtaler russernes involvering og intensjoner i Øst-Ukraina. Hun mener de overser det hun kaller «forutsigbare» reaksjoner på den vestligstøttede styrtingen av regimet til tidligere president Viktor Janukovitsj.

– Er Russlands rolle som pådriver i den væpnede konflikten overdrevet?

– Ja, jeg synes det. Mange har sagt at det som skjer i Øst-Ukraina er en repetisjon av annekteringen av Krim. Selvfølgelig finnes det russiske aktører inne på østlig side, men samtidig underkjennes det som var en forutsigbar situasjon: Når du får et kupp i Kiev, og de så raskt signaliserer at de har en antirussisk innstilling, så utløser det en kontrarevolusjon som ikke bare har røtter i Russland, men også, og kanskje primært, lokale røtter øst i Ukraina.

– Så det er ikke sånn at Moskva dikterer det opprørerne finner på?

– Nei, det er det ikke. Men problemet er at så fort man sier dette, så sier folk at man er «Putin-apologet» og «er du klar over hvor farlig Putin-regimet er». Men det er jeg den første til å være veldig klar over etter å ha studert Tsjetsjenia-konflikten. Jeg vet godt hvor løgnaktig, heftig og voldelig Putin-regimet er i stand til å være. Men i denne situasjonen tror jeg faktisk at russerne har noen realpolitiske interesser som ikke dreier seg om å ha en full borgerkrig i Ukraina, sier hun.

– Vil ikke ha krig

Heller ikke den danske Russland-eksperten Jon Kyst tror Russland har noen ønsker om krig eller invasjon.

– Nå vil de bare ut med æren i behold og med sikkerhet for at Ukraina innrømmer at Russland har en særstatus i rollen som «storebror», sier han til Klassekampen.

Kyst tror verken Kiev eller Moskva ønsker seg ytterligere eskalering.

– Verken oligarken Porosjenko eller Russlands big business er interessert i de langsiktige konsekvensene av de kreftene som er sluppet løs, sier han.

Wilhelmsen mener det for russerne nå handler om å få en mest mulig prorussisk innretning i Ukraina, men samtidig unngå en full krig.

– De er veldig lite lystne på krig. Derfor tror jeg ikke noe på den enkle forklaring om at alt dette er igangsatt av Russland og at de har en plan liggende klar om stjele til seg Ukraina, sier hun.

Men selv om de øverste aktørene på begge sider ikke ønsker seg en ytterligere eskalering tror Russland-eksperten at den pågående konflikten kan tvinge dette fram. Selv om de øverste aktørene vil besinne seg og dra ned konfliktnivået, kan situasjonen fyres opp av hendelser utenfor deres kontroll.

Porosjenko har tidligere sagt at han vil jobbe for å bedre forholdet til Russland.

– Men det som skjer på bakken drar ham inn i konflikten, sier Wilhelmsen.

– Hvorfor kan ikke Porosjenko si at separatistene kanskje har noen legitime krav og at vi bør snakke med dem for å hindre ytterligere død og fordervelse?

– Det handler om at følelsene er veldig sterke etter at liv har gått tapt. Og så er det noe med at bordet fanger deg til den utgangsretorikken du har valgt å bruke. Russerne har kjørt hard propaganda for å framstille Kiev som fascister og nazister, og folk i Øst-Ukraina har opplevd situasjonen som så skremmende at voldsmidler er eneste alternativ. Og man har jo hatt mye av den samme type retorikk fra ukrainske myndigheters side, sier Wilhelmsen.

eirikgs@klassekampen.no