Torsdag 5. juni 2014 Fokus

Stormaktene må gripe sjansen og trappe ned Ukraina-striden.

D-dag for Ukraina

We’re not lost, Private … We’re in Normandy.

(Major Richard D. Winters i tv-serien «Band of Brothers»)

Det blir som en gjenforeningsfest ingen egentlig vil dra på. I morgen skal Barack Obama, Vladimir Putin, David Cameron, Angela Merkel, François Hollande og Ukrainas nyvalgte president Petro Porosjenko alle være til stede når 70-årsdagen for de alliertes landgang i Normandie skal markeres.

Sjelden har en storpolitisk seanse vært så mettet med uheldig symbolikk. Offisielt skal man altså minnes de som ofret livet i kampen mot Hitler-Tyskland, mens hovedtema rundt lunsjbordene vil være Ukraina-konflikten, der nazianklagene har haglet nokså fritt begge veier. Russerne kaller regimeskiftet i Kiev et fascistisk kupp. USAs tidligere utenriksminister Hillary Clinton, som kan bli presidentkandidat i 2016, sammenliknet Putin med Hitler. Det gjorde også prins Charles.

Alt ligger med andre ord til rette for en pinlig sammenkomst av de sjeldne.

Samtidig blir samlingen i Frankrike den første reelle anledningen for noen av konfliktens sentrale aktører til å diskutere temaet ansikt til ansikt. Foreløpig er det bekreftet at USA og Russlands utenriksministre møtes i Paris i dag. I dag møter Putin Hollande og Cameron, som blir de første vestlige lederne til å møte Putin etter den folkerettsstridige annekteringen av Krim i mars. Det er ikke varslet offisielle møter mellom verken Putin og Obama eller Putin og Porosjenko, men det vil uten tvil bli sendt ut følere begge veier.

Møtene skjer mens ukrainske regjeringsstyrker og deres allierte militser er i intense kamper med prorussiske opprørere i Donbass-regionen øst i Ukraina. Noe av det første som skjedde etter Porosjenkos valgseier var at Kiev sendte jagerfly mot «terrorister» i Donetsk. Minerva-skribenten Jan Arild Snoen heiet fra sidelinjen da han retweetet en artikkel med tittelen «Dusinvis av prorussiske separatister drept etter at ukrainske styrker gjenerobret flyplassen i Donetsk», og la til med putinsk barskhet: «Bra. Bare fortsett.»

Seniorforsker Julie Wilhelmsen ved Norsk utenrikspolitisk institutt (Nupi), som selv har studert Russlands skitne krig i Tsjetsjenia og ikke tviler på at russiske aktører opererer i Donbass, uttrykte i Klassekampen lørdag bekymring over USA, EU og Natos ukritiske støtte til Kievs «antiterroroperasjon». På spørsmål nylig om USAs syn på offensiven i Ukraina svarte Jen Psaki, talsperson i USAs utenriksdepartement, at USA «berømmer den ukrainske regjeringens tilbakeholdenhet».

Samtidig er Twitter-feeden til Natos generalsekretær Anders Fogh Rasmussen pepret av meldinger som «Når vi sier at Natos forsvar er ‘alle for én’, så mener vi det» og «La det ikke være noen tvil: Nato vil forsvare enhver del av alliansen.» «Russlands ulovlige aggresjon mot Ukraina er en game changer», skriver dansken som ledet Danmark inn i USAs ulovlige og katastrofale invasjon av Irak i 2003.

På sosiale medier dukker det opp tegninger av skadedyrbekjempere på vei fra vest til øst i Ukraina for å utrydde coloradobiller, som har samme svarte og oransje striper som St. Georg-sløyfene brukt av de prorussiske i øst. Mens folk brant inne under dødsbrannen i Odessa i mai, ropte folk utenfor «brenn, koloradi, brenn» mens Ukrainas nasjonalsang ble sunget, ifølge øyenvitner.

Verken Porosjenko eller Putin har kontroll over situasjonen øst i Ukraina. Om man ikke ønsker at den eskalerer ytterligere, må hissingen fra flankene opphøre. Porosjenko og Putins støttespillere må legge til rette for at de snakker sammen – jo før, jo bedre.

yohan@klassekampen.no

Artikkelen er oppdatert: 1. desember 2014 kl. 10.30