Mandag 30. juni 2014 Utenriks

Israelsk fredsaktivist kaller israelske soldater i Palestina brutale okkupanter:

Som romerske legionærer

FOR BOIKOTT: Den israelske fredsaktivisten og forfatteren Miko Peled er i Norge for blant annet å presentere sin bok «The Generals Son». Han oppfordrer til økt innsats for boikott, sanksjoner og de-investeringer mot Israel.

BOIKOTT: – Det er allerede en enstatsløsning i det historiske Palestina. Men det er en apartheidstat, sier Miko Peled, israelsk fredsaktivist.

Israel

– De tramper rundt på Vestbredden som romerske legionærer, ødelegger palestinske hjem og raserer enorme verdier, sier Miko Peled om hæren han en gang var soldat i.

Den israelsk-amerikanske fredsaktivisten er i Norge for å delta på arrangementet The Oslo Wall, og for å presentere sin bok «The Generals Son».

– Israel og sionistene taper på alle felt nå, både demografisk og PR-messig. Det er derfor de er så desperate, brutale og voldelige, sier han.

– Seieren over sionismen er innen rekkevidde. Men palestinerne lider fryktelig, og alle gode krefter må kaste seg inn for å styrke presset på Israel, med boikott, sanksjoner og de-investeringer (BDS).

Sionisme og Israel

• Sionisme er en form for jødisk nasjonalisme, som hevder at det jødiske folk utgjør en etnisk/nasjonal gruppe med rett til hele eller deler av det historiske landskapet Palestina.

• Grunnlaget for sionismen ble lagt med Theodor Herzls bok Jødestaten. Herzl hevdet at den eneste løsningen på antisemittismen og økende restriksjoner mot jøder var en selvstendig jødisk stat. Fra 1917 jobbet sionistene for å få til en slik stat i Palestina. De lyktes i 1948.

• Antisionisme, kritikere av sionisme, hevder at sionisme er kolonialisme, eller rasistisk ideologi, som har ført til manglende rettigheter og forvisning av den arabiske befolkningen i Palestina, palestinerne.

«Min brors vokter»

Israel dro ifølge dem selv i gang aksjonen «Min brors vokter» 12. juni som reaksjon på at tre israelske tenåringer ble kidnappet på Vestbredden.

Minst seks palestinere, blant dem en 15-åring, er drept. Nesten 400 palestinere er arrestert, og hundrevis av hjem raidet og rasert under militæraksjonen, som er beskrevet som den mest omfattende aksjonen etter Den andre intifadaen (opprøret) fra 2000 til 2005.

Menneskerettsadvokater og palestinske politikere har protestert skarpt på Israels aksjon, og kalt det kollektiv straff av palestinerne.

Fredag drepte Israel to palestinere i Gaza som de anklaget for å ha skutt raketter mot Israel. Også lørdag bombet Israel mål på Gazastripen.

Hele Palestina er okkupert

Miko Peled kommer fra en prominent sionistisk familie. Hans morfar skreiv under på Israels uavhengighetserklæring i 1948. Peleds far kjempet for Israel i 1948, og var general under krigen i 1967. Faren ble seinere en framstående talsmann for ei tostatsløsning, men forble sionist.

Også Miko Peled har tjent sine tre år i hæren, men hoppet av på 1980-tallet. Nå bor han i USA, er karateinstruktør og forfatter, men besøker ofte barndomshjemmet i Jerusalem.

I motsetning til faren tror ikke Peled på en tostatsløsning, og han er antisionist.

– I praksis er det allerede bare en stat i området til det historiske Palestina. Israel okkuperer ikke bare Gaza og Vestbredden. Hele Israel er okkupert Palestina. Det bor tolv millioner mennesker i hele området, og alle er styrt av Israel. 5,9 millioner er israelske jøder som lever under demokratiske kår. Resten er palestinere, som lever under ulike lover: Er de israelske statsborgere lever de under undertrykkende, rasistiske sivile lover. Bor de på Vestbredden eller i Gaza lever de under undertrykkende, brutale militære lover.

Maner til antisionisme

– Folk liker ikke å se Israel og sionisme som noe negativt. Og Israel er veldig flinke til å framstille seg selv i et bra lys. Men utdanningssystemet er rasistisk. Hæren er en terroristorganisasjon. Og landet har et enormt byråkrati, som har én hovedfunksjon; Å lage livet til et helvete for palestinerne, sier Peled.

Han mener at den eneste veien fram er å erstatte sionisme med demokrati, akkurat som apartheid i Sør-Afrika ble erstattet av demokrati.

– Folk må se sionisme som vi så apartheid i Sør-Afrika. Forstå at israelske jøder, som meg sjøl, vi er som de hvite i Sør-Afrika. Vi er bosettere, kolonialister. Sjølsagt er mange av oss født der, og det er vårt hjem, men vi har ingen rett til å holde palestinerne okkupert, undertrykke, drepe og fengsle dem. Vi trenger en samla innsats for å velte sionismen, som apartheid ble veltet. Det gikk an i Sør-Afrika, det må gå i Israel.

– Hvite sørafrikanere hadde ikke opplevd Holocaust.

– Det har ikke de fleste israelere heller. De fleste holocaustoverlevere dro ikke til Israel. To millioner overlevde. Knapt 200.000 dro dit. Israel bruker Holocaust til å manipulere europeisk skyldfølelse.

Han mener at Israel stadig mister mer støtte i jødiske miljøer utenfor landet.

– De sionistiske miljøene har sterke ressurser og er svært taleføre. Men sjøl i USA endrer opinionen seg veldig raskt nå. Det ene universitetet etter det andre støtter BDS-kampanjen. Sionistlobbyen er bekymret, og bruker millioner på å kjempe mot BDS.

Peled mener at det er realistisk å se for seg en felles, demokratisk stat for palestinere og israelere innen rimelig tid.

– Hvis du hadde sagt i 1989 at Nelson Mandela skulle bli president i Sør-Afrika om fem år, ville ingen trodd det. Palestinernes kamp er helt klart i framgang nå. Det går ikke raskt nok, det er ikke nok folk med. Men kampen blir sterkere, mer effektiv. Samtidig er det grufullt å være palestiner i Palestina nå. Derfor haster det at flere engasjerer seg.

– Hva må til for å bygge en slik demokratisk stat?

– Israel må løslate alle de 5000 palestinske politiske fangene, og gå for frie valg med en person – en stemme for alle som bor i Israel/Palestina. Og de må la alle palestinske flyktninger vende tilbake.

– Er det plass til fem millioner mennesker til?

– Plass er ikke problemet. Tror du Israel ville hatt problemer med å få plass til fem millioner flere jøder? Problemet er å gå for likeverd, menneskerettigheter, å anerkjenne ansvaret for flyktningene.

Han viser igjen til Sør-Afrika, og sier at som der må presset for endring komme utenfra, og det må skapes en situasjon der Israel ikke har annet valg enn forandring.

– Israelerne vil endre seg etter at det er over. Slik som i Sør-Afrika. Det bør gå. Israel er et rasistisk, brutalt regime, som er ille for alle som bor der. En demokratisk stat vil tjene alle.

Palestinsk sivil motstand

Miko Peled ser tre hovedpilarer i den palestinske kampen:

• Den folkelige, sivile, ikkevoldelige motstandsbevegelsen, som Stop the Wall Coalition, og alle landsbyene på Vestbredden som demonstrerer hver fredag.

• Kampanjen for boikott, de-investering og sanksjoner.

• Palestinske stemmer på høyskoler og universiteter verden rundt.

– Mange støtter boikott av varer fra bosettinger på Vestbredden, men er skeptiske til boikott av israelske varer generelt, og mot akademisk boikott. Hva sier du til dem?

– Jeg sier: Hvordan vet du at varer fra Israel ikke kommer fra Vestbredden? Og om appelsinene ikke er dyrket på Vestbredden, så kommer helt sikkert vannet fra Vestbredden. Det er ingen forskjell, alt er en del av Israel.

– Når det gjelder akademisk boikott, så er israelske akademikere noen store hyklere. De protesterte ikke under Operasjon Støpt Bly mot Gaza. De protesterer ikke på den grusomme blokaden av Gaza. Når de reiser til konferanser i Europa, så reagerer de ikke når deres palestinske kolleger blir stoppet og trakassert i timevis på Ben Gurion-flyplassen, mens de selv glir glatt gjennom. De sitter i sine elfenbeinstårn og lukker øynene. Bor du i et land som Israel, så er det slik at er du ikke mot systemet, så støtter du det.

sissel.henriksen@klassekampen.no

Artikkelen er oppdatert: 30. juni 2014 kl. 10.31