Tirsdag 1. juli 2014 Utenriks

Tidligere Saddam-topp forsvarer allianse med radikal islamistfront i Irak:

– Vi har en felles fiende

JIHAD-PR: Krigere i Den islamske stat i Irak og Levanten (Isil) snakker i en av organisasjonens propagandavideoer på internett. FOTO: REUTERS/SCANPIX

FRONT: – Radikale omveltninger krever radikale allianser, sier Salah al-Mokhtar fra Saddam Husseins gamle Baath-parti, som kjemper med Isil mot Bagdad-regjeringen, Iran og USA.

Irak

Den islamske stat i Irak og Levanten (Isil) har i en video på nett erklært etableringen av et islamsk kalifat i områdene gruppen har erobret i Irak og Syria. Slik Klassekampen skrev i midten av juni, basert på et øyenvitne i Mosul, omtaler organisasjonen seg nå som Islamsk stat (IS).

Isil er kjent for sin brutalitet, noe som fikk selv al-Qa’ida til å ta avstand fra gruppen.

– Isil brukes effektivt i skremselspropaganda. Realiteten er at Isil er en liten, men velorganisert gruppe, som deltar i et nasjonalt opprør i Irak, sier Salah al-Mokhtar til Klassekampen på telefon fra Jordan. Han var en av lederne i Baath-partiet til Saddam Hussein og er i dag en sentral aktør i opprøret mot regjeringen i Bagdad.

Isil:

• Den islamske staten i Irak og Levanten (Isil) er en ekstrem, militant islamistisk gruppe.

• Isil har erklært en islamsk stat, med Abu Bakr al-Baghdadi, lederen for isil, som leder.

• Isil ønsker å gjenopprette et islamsk imperium, kalifatet, som samler alle muslimer i verden under en leder, (Khalifa).

Pakt mot Maliki

Isil og folk fra det sekulære Baath-partiet, som ble forbudt under USAs okkupasjon, inngår begge i det som framstår som et sunniopprør mot statsminister Nouri al-Malikis sjiadominerte regime i Bagdad. Mokhtar hevder Maliki styres av Iran, som ifølge ham «har hatt den reelle makten i landet siden USA måtte trekke seg ut av landet».

Mange irakere er misfornøyde med Malikis styre, også mange sjiamuslimer, og ifølge Mokhtar er det også sjiamuslimer blant opprørerne.

– Isil er en liten gruppe i opprørshæren. Den omfatter nasjonalister, moderate islamister og Baath-partiet. Tror du virkelig Isil er så store at de kan kontrollere så mye av Irak, spør han og svarer selv:

– Det finnes flere hundretusener soldater og generaler fra Saddam Husseins hær som kjemper på bakken. Det er hos dem makten ligger, ikke Isil. Vi samarbeider med Isil, fordi vi har en felles fiende, sier han.

– I lys av Isils barbariske handlinger i Syria, har dere ingen skrupler mot å alliere dere med dem?

– Radikale omveltninger krever radikale allianser. Derfor allierte Churchill seg med Stalin, selv om han tidligere selv hadde beskrevet Stalin som en djevel. Hvorfor skal ikke irakere få lov til det samme, sier Mokhtar.

Ifølge Mokhtar hadde Baath-partiet fem millioner medlemmer.

– Hvis hver har en familie på fem personer, så snakker vi om 25 millioner irakere som ble drevet ut i fattigdom og forfølgelse. Disse utgjør grunnfundamentet i opprørsstyrkene, sier han.

– Tror du ikke det blir vanskelig å presse ut Isil, når tida er inne for det?

– Isil er en ekstrem gruppe, som har vært brutale i Syria. Irak er ikke Syria. Isil vil ikke få muligheten til å oppføre seg slik i Irak.

Ifølge Mokhtar består en stor del av det irakiske opprøret av vanlige folk som er bevæpnet og stammer som har kamptrening. I Syria har opposisjonen vært elitistisk, og Isil har ikke møtt faretruende motstand, mener han.

– Det vil de møte i Irak om de forsøker å ta kontroll fra en organisert opprørshær med oppslutning fra store deler av folket, sier Mokhtar.

Hvem utnytter hvem?

Aziz Jabour, professor i statsvitenskap ved al-Mustansiriya-universitetet i Bagdad tror ikke Isil har nok folkelig oppslutning til å realisere sitt kalifat i praksis.

– Kunngjøringen får få praktiske resultater på bakken, sier han over telefon fra Bagdad.

Men den irakiske professoren sier at det er naivt å ikke ta Isils trussel på alvor, fordi de er godt «finansiert, spesielt fra Qatar».

– De har hatt god tilgang til våpen, og for hver gang en by har falt, har de sikret seg våpen fra irakisk politi og hær. Det betyr at de vokser seg mektige, sier han.

Ifølge ham er det liten tvil om at Isil har en ideologi som irakere flest, også opprørerne, tar avstand fra og som de ikke vil kunne gjennomføre uten kamp.

Da Isil startet sine aksjoner i Irak, fant de godt jordsmonn i store deler av landet.

– Hvor var alle disse opposisjonsgruppene før Isil gjorde sitt inntog? Ingen hørte noe særlig til dem. Da Isil kom, begynte disse gruppene å utnytte situasjonen og Isils aksjoner for å sikre seg kontroll, sier Jabour.

Den irakiske professoren understreker at det fort kan vise seg at Isil også kan utnytte situasjonen.

– Isil har nå mer våpen enn noen gang tidligere. De har masse penger, noe irakiske grupper, som har alliert seg med Isil, ikke har. Maktbalansen kan raskt forskyves og Isil kan komme til å utnytte situasjonen til sin fordel, sier Jabour.

amal.wahab@klassekampen.no

Truer med å erobre Bagdad

Salah al-Mokhtar sier til Klassekampen at opprørerne vinner stadig nye slag. I flere byer har tidligere ledere i Saddam Husseins regime gått i gatene og blitt hyllet av folk, sier han.

– Izzat Ibrahim al-Douri er hyllet av folk i Tikrit og i Mosul, sier Mokhtar. Al-Douri var Saddam Husseins høyre hånd og gikk under jorda da USA angrep Irak. Som Klassekampen skrev forrige uke er han også en av aktørene bak dagens opprør.

– Opprørsstyrkene nærmer seg Bagdad, og kontrollerer nå flere byer og provinser som ligger en kort kjøretur unna Bagdad. Når vi tar Bagdad, og bekjemper Malikis hær, vil resten av Sør-Irak falle som et dominospill. Misnøyen mot Maliki og den iranske kontrollen over Irak er utbredt også blant sjiamuslimer, sier Mokhtar. Han forteller at det første som da vil skje er å danne en samlingsregjering, der også sjiamuslimer er med, de som «ikke samarbeider med Iran, vel å merke».

– Baath-partiet var og er et sekulært parti. Vi bryr oss ikke om etnisk tilhørighet, og vil bygge et demokratisk land uten etniske konflikter, sier Mokhtar.

Professor Aziz Jabour er uenig, og tror ikke Bagdad vil falle.

– Mokhtar glemmer at storayatolla Sistani allerede har erklært jihad. Det finnes millioner av folk i Bagdad som vil kjempe til døden. Dessuten kjemper regjeringshæren og gjenvinner kontroll flere steder, sier han. Professoren er enig i at etnisitet ikke var viktig under Saddam, men realiteten er at etnisitet i dag spiller en stor rolle i Irak.

– Ironisk nok, siden etnisitet er blitt viktigere i Irak, som følge av USAs etniske maktdeling etter okkupasjonen, kan nettopp dette gi Isil større makt, sier han.