Mandag 7. juli 2014 Innenriks

Avstanden mellom SV og Arbeiderpartiet har ikke vært større siden stortingsvalget i 1985:

Historisk stor avstand

PÅ BUNN: Mens Ap bykser fram til hele 36,8 prosent oppslutning, lander samarbeidspartneren SV og Audun Lysbakken på fattige 2.7 prosent. Målingen er utført av Norfakta for Klassekampen.

GAP: Mens Ap fosser fram, gjør SV sin dårligste måling noensinne på Klassekampens partimåling for juli. – Vi må erkjenne at vi går tilbake når Ap gjør det sterkt, sier Audun Lysbakken.

MÅLING

SVs krise fortsetter: På Klassekampens partibarometer for juli får Audun Lysbakkens parti bare 2,7 prosent oppslutning.

Det er det laveste SV har blitt målt til noen gang på de månedlige målingene Norfakta har levert til Klassekampen siden desember 2008. Og samtidig som SV gjør det svakt, bykser Ap med Jonas Gahr Støre som ny leder fram til hele 36,8 prosent.

Bortsett fra i august 2011, da Ap fikk 40,4 prosent som en reaksjon på terroren 22. juli, har aldri instituttet målt større avstand mellom de to partiene enn nå.

Ser man på valgresultat fra kommune- og stortingsvalg, må man helt tilbake til stortingsvalget i 1985 for å finne et tilsvarende stort gap mellom SV og Ap.

Partibarometer:

• Hver måned gjennomfører Norfakta en politisk måling på oppdrag for Klassekampen og Nationen.

• Norfakta har gjennomført disse målingene siden desember 2008. Dette er bakgrunnen for den historiske oversikten i grafikken.

• Målingen for juli er gjennomført med intervjuer 1. og 2. juli, og har 1003 respondenter.

Skylder på Støre

SV-leder Audun Lysbakken peker på Aps nye leder, Jonas Gahr Støre, som en viktig grunn til at SV nå gjør det svakt.

– Vi må erkjenne at vi nå er i en vanskelig situasjon fordi Ap mobiliserer så kraftig som de gjør. Vi ser på alle målingene i sommer at det er en Jonas-effekt som rammer oss: Når Ap går sterkt fram, går SV litt tilbake, sier han.

Trenden Lysbakken viser til gjør seg også gjeldende i bakgrunnsmaterialet fra Norfaktas undersøkelse: Her kommer det fram at hele 30 prosent av dem som stemte SV ved høstens stortingsvalg nå oppgir at de ville stemt Ap.

De samme tallene viser at bare 55 prosent av dem som stemte SV i fjor høst ville gjort det samme igjen dersom det var stortingsvalg i morgen. Ifølge disse tallene har SV de minst lojale velgerne av samtlige partier.

– Ap likner på oss

To perioder i regjering har tæret kraftig på SVs oppslutning: Partiet gjennomgikk et markant fall på målingene allerede før den første rødgrønne regjeringen ble en realitet i 2005, og har blødd velgere jevnt og trutt de siste ni årene.

Likevel fortsetter den negative trenden, 10 måneder etter at stortingsvalget sendte SV ut av regjering.

– Er SV avhengig av et høyrevridd Ap for å få oppslutning?

– Jeg håper ikke det, men historisk er det klart at det har vært mer krevende å mobilisere når både SV og Ap har vært i opposisjon. Vi opplever at de fremmer mange saker som likner på vår politikk, men jeg vil ikke klage over at Ap er enige med oss om mye, sier Lysbakken.

Han avviser at SV vil skifte politisk kurs trass dårlige målinger, men maner i stedet til is i magen og tålmodig jobbing med partiets kjernesaker.

– Nå har vi en rød konkurrent i Ap og en grønn konkurrent i Miljøpartiet de grønne. Men det er bare vi som både er røde og grønne, og i realiteten tror jeg det er mange flere enn tre-fire prosent av velgerne som står omtrent der. Her ligger vårt potensial.

Ønsker et sterkt SV

Aps nestleder Helga Pedersen sier at SVs dårlige oppslutning også bekymrer dem.

– Først og fremst er det veldig hyggelig at vi gjør det godt på målingene om dagen, men vi ønsker at også SV skal komme sterkere tilbake. SV er både en veldig god venn og en viktig samarbeidspartner for oss, sier Pedersen.

– Hva tror du er grunnen til at Ap spiser velgere fra SV?

– Det vil jeg ikke spekulere i. Vi må ta de veivalgene vi mener er riktige for Ap, og så er det opp til SV å definere sin kurs.

– Hva betyr det for en samlet venstreside at SV gjør det svakt?

– Det er viktig at den siden vi representer styrker seg fram mot kommunevalget. Da handler det ikke bare om hvordan vi gjør det hver for oss, men at vi i Norge får tilslutning til en politikk som styrker løsninger for fellesskapet, og som går mot den politikken regjeringen fører.

siment@klassekampen.no