Lørdag 12. juli 2014 Utenriks

Siden 2000 er over seks ganger så mange palestinere som israelere drept:

Farlig for palestinske barn

GAZASTRIPEN: Palestinere sørger i går i begravelsen til den ti år gamle jenta Nour al-Najdi, som helsepersonell sier ble drept i et israelsk luftangrep i Rafah. FOTO: IBRAHEEM MOSTAFA, NTB SCANPIX

UJEVNT: De siste 13 årene er 6878 palestinere og 1100 israelere drept i konflikten. Et palestinsk barn har blitt drept hver tredje dag.

PALESTINA

Israelske bomber faller atter en gang over den tett befolkede Gazastripen, og befolkningen der stålsetter seg for en eventuell ny bakkeinvasjon. Da Klassekampen gikk i trykken fredag var antallet drepte palestinere siden bombeoffensiven startet tirsdag nådd 100. De fleste drepte er sivile, og blant dem er mange kvinner og barn. Ingen israelere har blitt drept av palestinske raketter.

Rakettangrepene fra Gazastripen mot Israel fortsatte i går. Et rakettangrep nådde en israelsk bensinstasjon i Ashdod, der tre personer ble såret. Hamas’ væpnede fløy advarte i går flyselskaper om at de akter å angripe Ben Gurion-flyplassen ved Tel Aviv med raketter. I morgentimene ble det også skutt raketter fra den sørlige delen av Libanon, uten at disse gjorde noen skade.

Drepte siden 2000:

• Fra 29. september 2000 til 31. mai 2014 ble 6878 palestinere drept av israelere og 1110 israelere drept av palestinere.

• Av dem ble 5905 palestinere og 1014 israelere drept før Israels krig mot Gaza 2008/2009, Støpt bly.

• Under operasjon Støpt bly ble 1398 palestinere drept av israelere. Ni israelere ble drept av palestinere.

• Fra 19. januar 2009 til 31. mai i år ble 578 palestinere og 38 israelere drept.

Seks ganger flere

Mens Israel snakker om sin rett til å forsvare seg, viser tallene at det de siste 13 årene er de okkuperte palestinerne som har betalt den høyeste prisen i antall drepte i konflikten. Ikke minst gjelder det de siste fem årene, da 578 palestinere og 35 israelere er drept.

Tall fra den israelske menneskerettighetsorganisasjonen B’Tselem viser at fra starten på den andre intifadaen (opprøret) 29. september 2000 og fram til juni i år er 6878 palestinere drept av israelere, de aller fleste av Israels hær.

1110 israelere ble drept av palestinere i samme periode. Av dem ble 1014 drept før 26. desember 2008, da Israels operasjon Støpt bly (Cast Lead) mot Gaza startet, altså i perioden der den andre intifadaen raste som verst. 710 av de drepte var sivile israelere.

Under krigen rundt Gaza i årsskiftet 2008/2009 ble 1391 palestinere drept i Gaza og sju på Vestbredden. Samtidig ble tre sivile israelere og seks soldater drept av palestinere.

Fra Støpt bly ble avsluttet 19. januar 2009 og fram til 31. mai i år ble 578 palestinere drept av israelere, sju av dem av sivile israelere.

28 sivile israelere og 10 fra Israels væpnede styrker ble drept av palestinere i samme tidsrom.

Farlig å være barn

1523 palestinske barn er drept av israelere siden september 2000 til juni i år. I samme periode ble 132 israelske barn drept av palestinere, 121 av dem mellom 2000 og 2008.

Informasjonsdepartementet i Ramallah på Vestbredden oppgir til britiske Stop the War Coalition at antall palestinske barn som er blitt skadd av israelere siden starten på den andre intifadaen, har rundet 6000.

De rapporterer også at over 9000 palestinske barn under 18 år har blitt arrestert siden september 2000.

Under krigen mot Gaza i 2008/2009 var 344 av de drepte barn. Under Israels pågående angrep mot Gaza rammes også barn svært hardt.

Alle barn som har levd over sju år i Gaza opplever nå det tredje store angrepet fra Israel mot kyststripen.

Tredje intifada?

I de palestinske områdene har det tidligere vært to store opprør, som har vært betegnet med det arabiske ordet intifada. Den voldsomme eskaleringen av volden mellom okkupantmakta Israel og palestinerne i de okkuperte områdene har fått mange til å begynne å spørre om vi ser begynnelsen på en tredje intifada.

Palestinske Munther Amira sier til NTB at han håper på en ny ikkevoldelig intifada, men frykter at ungdommen vil ty til våpen dersom muligheten byr seg.

Amira mener et av de største problemene for den palestinske motstanden i dag er en splittet befolkning.

– Noen ønsker en væpnet intifada, noen ønsker en ikkevoldelig. Noen ønsker en tostatsløsning for Palestina og Israel, noen ønsker én felles stat, forklarer han.

Amira var bare 16 år gammel da den første intifadaen startet i 1987. En intifada som ikke besto av våpen, men et samlet folk, ifølge Amira.

I dag er 43-åringen direktør ved Popular Struggle Coordination Committee (PSCC), en organisasjon som ønsker å bruke andre midler enn våpen for å bekjempe okkupasjonen. Han er også leder ved ungdomssenteret i flyktningleiren Aida i Betlehem.

Selv om Amira mener at folkelig, ikkevoldelig motstand er veien å gå, vet han at sinnet i befolkningen er stort, og frykter at hvis de unge får våpen, vil de bruke dem.

Bilder av barn og hele familier på Gaza som har blitt offer for Israels motangrep mot Hamas tikker inn. Hundrevis er skadd, og døds­tallene­ stiger.

Selv drar han fram aksjoner som boikott av israelske varer, planting av trær, bønn på offentlig sted og en generell tilstedeværelse som gode eksempler på motstand.

– Helt til på mandag trodde jeg ikke noe på noen tredje intifada, sa midtøstenforsker Hilde Henriksen Waage til Klassekampen onsdag.

– Palestinerne er fullstendig klar over sin svake posisjon. Men vi ser jo nå hvordan dette eskalerer fra dag til dag, så nå er mye åpent og vanskelig å spå om, sa Waage.

sissel.henriksen@klassekampen.no