Torsdag 31. juli 2014

• Gaza-journalister drept i luftangrep • William Nygaard: – Kan ikke aksepteres

Krever svar etter pressedrap

SER ETTER DØDE: Til sammen skal minst fire palestinske journalister ha blitt drept i israelske angrep på Gaza. Her folk utenfor et sykehus Gaza i går. Foto: Ibraheem Abu Mustafa/REUTERS/SCANPIX

Angrep: Palestinsk presseorganisasjon melder om at flere palestinske journalister er drept i «målrettede angrep» på Gaza-stripen.

Palestina

– Dette sender ut et signal om at Israel frykter sannheten, sier William Nygaard, leder for norske PEN, en avdeling av verdens største skribent- og ytringsfrihetsorganisasjon.

Nygaard er bekymret over meldingene fra The Palestinian Center for Development and Media Freedoms (MADA) om at flere palestinske journalister har blitt drept under droneangrep fra den israelske hæren de siste ukene.

MADA melder om at den palestinske journalisten Baha Kamel Gareib, som arbeidet for den palestinske TV-kanalen Filistine TV, ble drept av en rakett avfyrt fra israelsk drone på tirsdag. Datteren Ola, som han var på vei til sykehuset sammen med, mistet også livet i angrepet.

To dager tidligere ble den 23 år gamle journalisten Ezat Abu Duhair fra radiokanalen Al Hurriyah drept, da en israelsk rakett traff hjemmet, rapporterer MADA. Fire familiemedlemmer, deriblant to barn på åtte og 12 år, skal også ha mistet livet under angrepet.

Svogeren til Duhair sa i et intervju med radiokanalen at Duhair hadde fullført en reportasje og hadde gjort seg klar til å be i moskeen, da hjemmet ble rammet av en israelsk rakett.

Drap på journalister:

• Norske PEN er bekymret over meldinger om at flere journalister skal ha blitt drept på Gaza-stripen de siste ukene.

• De baserer seg på meldinger fra The Palestinian Center for Development and Media Freedoms (MADA), som rapporterer om drapene på journalistene Baha Kamel Gareib, Ezat Abu Duhair og Abdulrahman Ziad Abu Haien.

• På verdensbasis ble 108 journalister ble drept i 2013, ifølge Den internasjonale journalistføderasjonen.

Veldig alvorlig

Nygaard understreker at han ikke har snakket direkte med presseorganisasjonen eller med de berørte journalistene, og at det er viktig at meldingene blir undersøkt grundig.

– Hvis det skulle vise seg at stridende parter går til målrettede angrep mot den frie ytring og uavhengige journalister, så er det noe som ikke kan aksepteres og må forfølges. Det må fram i offentligheten og faktabelegges så godt som mulig, påpeker han.

– Droner som skyter direkte mot journalistenes adresser er veldig alvorlig.

For PEN-lederen er det klart at Israel i så fall forsøker å ødelegge det de beskriver som propaganda. I realiteten framstår det som et angrep på sannheten.

– Vi må vite hva som skjer, for å kunne gripe inn og bistå, påpeker han.

Israels ambassadør til Norge George Deek sier til Klassekampen at han vil undersøke anklagene nærmere.

– Jeg vil understreke medias viktige rolle i denne og alle andre konflikter.

– Vi vil at alle journalister skal føle seg trygge, sier han.

Går på ytringsfriheten løs

Norske PEN tok onsdag initiativ til å mobilisere PEN internasjonalt til å ta tak i palestinske journalisters situasjon. I tillegg til viktigheten av å få informasjon ut til offentligheten, tror Nygaard at det er viktig å få i gang forhandlinger mellom partene.

Nygaard, som tidligere var forlagssjef i Aschehoug, ble selv livstruende skadet under et attentat i 1993. Etter alt å dømme var det en reaksjon på utgivelsen av Salman Rushdies roman Sataniske vers.

– Jeg har i alle mine aktive år som forlegger vært opptatt av ytringsfrihet som den mest eksistensielle dimensjon for menneskers frihet og grunnleggende for enhver demokratisk prosess, sier han.

Flere journalister drept

I tillegg til Baha Kamel Gareib og Ezat Abu Duhair, rapporterer MADA om at flere andre palestinske journalister har blitt drept i det siste.

Abdulrahman Ziad Abu Haien fra al-Kitab TV ble drept 23. juli, etter at huset hans i Al-Shajaia-nabolaget i Gaza by ble bombet. Onkelen Yasser Abu Haien uttalte følgende til MADA:

– Vårt treetasjes hus ble beskutt av to israelske F16-raketter uten forvarsel på onsdag klokka 05:00, noe som forårsaket drapet på min nevø, mordet på faren min, Hasan Abu Haien, 81 år gammel, samt drapet på min andre nevø, Osama Abu Haien, 30 år gammel.

Hjemmet til den kvinnelige journalisten Rima Mahmoud Abu Sabha på 26 år ble bombet 22. juli. Hun overlevde, men faren hennes ble drept i angrepet, melder MADA.

I tillegg har flere andre journalister blitt såret under angrep på Gazastripen. Både privathus og kontorene til ulike medier har blitt rammet, deriblant Al Jazeeras hovedkvarter i Gaza.

Også på Vestbredden er journalister utsatt for forfølgelse, ifølge MADA. 23. juni skal Mahmoud Abu Khdeir, korrespondent for nettverket Raya FM, ha blitt arrestert hjemme. To dager før ble frilansjournalisten Amjad Arafa såret i skulderen av en kule, da han befant seg i nærheten av Al-Maqased-sykehuset.

Organisasjonen fordømmer angrepene og understreker nødvendigheten at palestinske journalister må beskyttes og at de israelske styrkene må holdes ansvarlig for det som skjer.

kristinaj@klassekampen.no

Journalister mål i økende grad

– Meldinger om at Al Jazeeras fasiliteter ble rammet forrige uke, og at journalister med pressevest og utstyr blir drept, får en til å stille spørsmål ved sikkerheten for journalister og om det er slik at journalister og mediebygninger er militære mål. I så fall bryter det med Genèvekonvensjonen og er en alvorlig kilde til bekymring, sier Rune Ottosen, som er professor i journalistikk ved Høgskolen i Oslo og Akershus og sitter i styret til norske PEN.

Han understreker at det er spesielt alvorlig om journalistene er utsatt for målrettede angrep i kraft av å være journalister, og at Israel ikke kan definere uønskede medier som legitime mål.

Rapportene fra Gaza reiser uansett spørsmål ved journalisters sikkerhet. Også Hamas viser manglende respekt for menneskerettighetene, legger han til.

At journalister ser ut til å bli betraktet som militære mål av ulike krigsaktører, og at sikkerheten deres blir stadig forverret, er en aktuell problemstilling i mange regioner. 108 journalister ble drept i 2013, ifølge Den internasjonale journalistføderasjonen.

– Det er ikke noe nytt.

Ottosen viser til at Hamas’ TV-stasjon ble bombet i 2009. Israel argumenterte den gang med at det var et legitimt mål, siden det etter deres syn dreide seg om en terroristorganisasjon. Da Nato bombet jugoslavisk fjernsynskanal i 1999 og drepte 16 personer, var argumentet at de drev med propaganda, ikke journalistikk.

– Hvor går grensen mellom legitim journalistisk virksomhet og propagandavirksomhet? spør Ottosen. Han mener at mediefasiliteter og journalister med ordinær presseakkreditering må få beskyttelse.

– FN skal nå granske hele krigføringen, og der må angrepene mot journalister inngå, sier han.