Torsdag 4. september 2014 Innenriks

Fremskrittspartiets Ulf Leirstein: – Islam spiser opp vestlige verdier i Norge:

Nytt islam-angrep fra Frp

EU-KRITIKK: Ulf Leirstein tolker det innfelte bildet som EU-kritikk. – Det er i hvert fall min tolkning, sier han. Foto: Morten Holm, Scanpix

Ekstremt: Frp-topp Ulf Leirstein har «likt» høyreekstremt innhold på Facebook. Nå stiller han seg bak uttalelser fra en kjent høyre­ekstrem aktivist.

Frp

Frp-representant Ulf Leirstein har den siste uka fått hard kritikk både av Arbeiderpartiet og av sine egne i Frp etter å ha «likt» en Facebook-post der Ap-politiker Hadia Tajik blir sjikanert og hetset for sin muslimske bakgrunn. Leirstein har selv beklaget, og på mandag gikk Frps nestleder Per Sandberg ut og sa at Leirstein har «driti seg ut».

I dette intervjuet med Klassekampen sier han seg nå likevel enig med en kjent høyreekstrem aktivist i at «islam gradvis spiser opp vestlige verdier».

Leirstein har tunge verv i Frp. Han er fraksjonsleder for Frp i justiskomiteen, og andre nestleder i partiets stortingsgruppe.

Leirstein på Facebook:

• Frp-politiker Ulf Leirstein har de siste dagene fått hard kritikk for å ha trykket «like» på et innlegg på Facebook som sjikanerte Ap-politiker Hadia Tajik.

• I innlegget ble Tajiks muslimske bakgrunn hånet. Leirstein har beklaget «liken».

• Nå viser det seg at Leirstein har likt flere innlegg som hetser muslimer, blant annet har han likt innlegg fra den kjente høyreekstreme aktivisten Ronny Alte.

• Ronny Alte var leder for organisasjonen Norwegian Defence League i 2011, men trakk seg angivelig fra vervet da han ikke fikk lov av resten av ledergruppa til å ta avstand fra Anders Behring Breiviks terrorhandlinger.

Høyreekstreme venner

Leirsteins høyreekstreme Facebook-like var ikke en engangshendelse. Frp-politikeren har flere ganger tidligere trykket «like» på høyreekstremt innhold.

– Du er venner med kjente høyreekstreme, som Ronny Alte, hvorfor er du det?

– Jeg har 4500 venner på Facebook, noen av dem er ekstreme på venstresida, og noen er ekstreme på høyresida. Flesteparten er i midten av norsk politikk Jeg regner med at det er lov i Norge å ha venner på Facebook, uten at man er enig med dem i alt, sier Leirstein.

– Du har blant annet «likt» en bloggpost av Ronny Alte der han skriver at «islam gradvis spiser opp de vestlige verdiene». Er du enig i det?

– Ja, jeg tror vel alle som følger med i verdensbildet om dagen har fått med seg at ekstrem islam er en trussel i enkelte deler av verden. 3000 mennesker gikk i tog mot ekstrem islam i Oslo for noen uker siden, og det var vel det politisk korrekte Norge som deltok der, så dette må det være helt greit å mene.

– Nå skriver Ronny Alte om forhold i Norge og Europa, er du enig i at «islam gradvis spiser opp de vestlige verdiene» i Norge også?

– Ja, for eksempel så er det sånn at i deler av Oslo kan ikke to homofile gutter holde hender, det skjer i Norge i dag, og om det heter ekstrem islamisme eller nazisme, spiller ingen rolle, det er hvordan folk oppfører seg som er avgjørende.

Ulike tolkinger

Leirstein har blant annet «likt» et bilde på Facebook med klare innvandringsfiendtlige symboler. På bildet (innfelt) står en gjeng vikinger foran et norsk flagg, med teksten «Samle troppene, karer! – Det er ikke over før landet vi elsker er i våre hender igjen».

– Hvorfor velger du å «like» et bilde med klart høyreekstremt innhold?

– Nå velger Klassekampen å tolke dette som høyreekstremt, jeg tolker det som min motstand mot EU. Det er i hvert fall min tolkning, og et bilde kan man som kjent tolke på flere måter. Sist jeg sjekket var 80 prosent av nordmenn mot medlemskap i EU, så det er helt vanlig å mene dette.

– Men bildet spiller på bruk av vold, med vikingøkser og hjelmer, med en klar høyreekstrem symbolbruk.

– Nei, jeg er ikke enig med deg, hvis det er slik i Norge i dag at vi ikke kan like et bilde av vikinger og norske flagg, så skjønner jeg det ikke. Jeg er stolt av Norge og nordmenn, sier Leirstein.

Parlamentarisk leder i Frp Harald Tom Nesvik sier til Klassekampen at partiets stortingsgruppe ikke står inne for Leirsteins uttalelser.

– Dette er ikke representativt for Frps stortingsgruppe. Dette får stå for Leirsteins regning alene, sier han.

– Ufattelig uansvarlig

Redaktør Tor Bach i nettstedet Vepsen har fulgt det høyreekstreme miljøet Leirstein har kontakt med, og sier at det er et lite miljø med mye aggresjon.

– Dette er ikke akkurat noe miljø som kan få masseoppslutning, men det er miljøer der det er mye sinne. Det er også folk i disse miljøene som kommer med trusler, sier Bach.

Han er bekymret for at hatretorikken kan føre til vold.

– Frykten er at en av dem som leser det disse skriver skal synes at det blir for mye prat, og går fra ord til handling, sier Bach.

Han mener at Frp-politikeren Leirsteins ytringer oppfordrer til enda mer ekstremisme.

– Frp oppfører seg ufattelig uansvarlig. De ser ikke at om de sier ekstreme ting så vil noen si noe enda mer ekstremt. Leirstein sender et signal som er farlig, sier han.

magnusl@klassekampen.no