Lørdag 13. september 2014 Innenriks

• Arbeiderpartiet størst i byen på ny Oslo-måling • Bare ett mandat skiller de borgerlige og de rødgrønne

Raymond-effekt i hovedstaden

NÅ KJØRER VI: Oslo Arbeiderpartiet topper laget og stiller med Raymond Johansen som førstekandidat til valget i hovedstaden neste høst. Ifølge Klassekampens Oslo-barometer er valgseieren innen rekkevidde for opposisjonspartiene. FOTO: ANNE KARI HINNA

TETT: Aps popularitet i hovedstaden bykser etter meldingen om at Raymond Johansen blir partiets frontfigur i neste års valg. – Gledelig og inspirerende, sier Johansen om knalltallene.

VALG 2015

Bare 8000 stemmer skiller de borgerlige partiene og de rødgrønne idet ett år gjenstår til valget i Oslo.

Oslo-målingen Sentio har foretatt for Klassekampen viser at det er helt åpent hvem som vinner valget i hovedstaden neste høst.

Målingen gir Høyre, Frp, Venstre og KrF til sammen 30 mandater – mot 29 til Ap, SV, Rødt og Miljøpartiet de Grønne (MDG).

Arbeiderpartiet går forbi Høyre, og er byens største parti. Målingen er den første som er foretatt i landet siden det ble klart at Aps partisekretær Raymond Johansen stiller seg til disposisjon for Oslo Ap til valget.

Oslo-politikken:

• Oslo styres av et byråd (regjering) med utøvende makt. Byrådet velges på grunnlag av partienes styrke i bystyret (parlamentet).

• Høyre, Venstre og KrF har siden 2011 hatt byrådsmakt. De tre partiene hadde fram til i fjor sommer et formalisert budsjettsamarbeid med Frp.

• Aps partisekretær Raymond Johansen stilte seg nylig til disposisjon for Oslo Ap. Dermed er det i praksis klart at han blir Aps byrådslederkandidat i Oslo.

Johansen fornøyd

– I tillegg til Oslo, ser vi gode målinger i Bergen, Bodø, Tromsø og Drammen. Jeg tror velgerne ser at Ap ønsker moderne, miljøvennlige og inkluderende byer og at flere derfor kan tenke seg å stemme på oss, sier Johansen.

Aps oppslutning på 33,9 prosent ville gitt partiet 20 mandater dersom det var valgresultatet. Også Høyre ligger ifølge målingen an til å få 20 mandater, men sin oppslutning på 33,4 prosent.

Som partisekretær har Johansen i mange år jobbet med øke Aps oppslutning i byene. Han ser tegn til at arbeidet har kastet av seg.

– Vi ser at byene er i en rivende utvikling. Denne veksten må politikken planlegge for. Det er derfor gledelig og inspirerende at Ap nå har framgang i mange større byer, sier han.

De borgerlige partiene har styrt Oslo uavbrutt siden 1997.

De fire partiene til venstre for byrådet har en samlet oppslutning på 29.

Dersom enten SV, Rødt, Ap eller MDG kaprer ett mandat til innen valgdagen, er dermed flertallet sikret.

Men MDG nekter å avklare hvilken side de vil støtte dersom partiet havner i vippeposisjon i bystyret.

– Vi kommer ikke til å ta side med noen av blokkene. Et viktig prosjekt for oss er nettopp å bryte ned blokkpolitikken. Vi vil samarbeide med alle som gir gjennomslag for grønne saker, sier nestleder i Oslo MDG, Kristine Schøyen Berdal.

– Men er det aktuelt for MDG å forlenge levetida til dagens byråd?

– Vi utelukker ikke å bryte opp det borgerlige flertallet som har styrt Oslo altfor lenge. Men vi vil kan samarbeide til høyre, spesielt med KrF og Venstre, som i dag er innelåst i et byrådssamarbeid som gir for dårlig kollektivsatsing og stillstand i sykkelveiutbyggingen.

MDG har satt seg som mål å få minst 10 prosents oppslutning ved valget i Oslo.

Oslo Ap-leder Jan Bøhler sier det er opplagt at MDG får langt mer igjen for å samarbeide med venstresida enn med de borgerlige.

– Jeg er ikke så bekymret over at de ikke vil velge side. I bystyret i Oslo samarbeider vi veldig godt med Miljøpartiet.

– Men det er vel store forskjeller når det gjelder miljøpolitikk mellom Ap og MDG?

– De er langt mindre i oslo-politikken enn på Stortinget. Slik jeg ser det, er oljepolitikk det klart viktigste skillet mellom Ap og MDG i rikspolitikken, og den motsetningen eksisterer ikke i Oslo bystyre, sier Bøhler.

Høyre fornøyd

Selv om Høyres oppslutning på 33,4 prosent er betydelig svakere enn valgresultatet på 35,7 fra valget i 2011, lar Oslo Høyre-leder Nikolai Astrup seg ikke stresse.

– Dette viser at vi er i rute idet vi går i gang med forberedelsene til valgkampen. Jeg kan leve med at vi ligger litt under det historisk gode valgresultatet fra 2011, sier Astrup.

larsv@klassekampen.no