Torsdag 2. oktober 2014 Innenriks

Knapp nei-ledelse i Ap om Oslo-OL:

Full OL-strid i Ap-gruppa

KARTLAGT: 16 er imot, 14 er for og 25 har ikke avklart sitt syn på en statsgaranti til OL i Oslo i 2022. Det er stillingen i en kartlegging Klassekampen har gjort av Aps 55 stortingsrepresentanter.

SPLITTET: Det er flere motstandere enn tilhengere av Oslo-OL i Arbeiderpartiets stortingsgruppe. Dermed blir det en beinhard kamp når Ap avgjør skjebnen til hovedstadens søknad.

OL I OSLO

16 er imot, 14 er for og 25 har ikke avklart sitt syn på en statsgaranti til OL i Oslo i 2022. Det er stillingen i en kartlegging Klassekampen har gjort av Aps 55 stortingsrepresentanter.

Nå ligger det an til å bli et knalltøft løp mellom to fronter som står steilt mot hverandre i partiet. Partiledelsen har varslet at de vil bruke partipisken i OL-saken, og dermed må samtlige 55 representanter stemme med det som ender opp som flertallet i gruppa.

– I Ap er alle syn representert, som det ofte er i slike saker. Det understreker behovet for at vi behandler dette på en skikkelig måte, sier partileder Jonas Gahr Støre.

Aps stortingsgruppe:

• Klassekampen har spurt Aps 55 stortingsrepresentanter om de er for eller imot OL i Oslo i 2022, eller om de ennå ikke har gjort seg opp en mening.

• 16 er tydelig imot OL, 14 er tydelig for, mens 25 er uklare.

• Klassekampen har intervjuet 24 av representantene, mens 28 andre har tatt et av de tre standpunktene i mediene den siste tida.

• De tre representantene Trond Giske, Martin Kolberg og Ingvild Kjerkol har ikke vært tilgjengelige, mens Dag Terje Andersen og Svein Roald Hansen ikke ville svare på spørsmålet.

Støre nekter å røre saken

Statsminister og Høyres partileder Erna Solberg vil være helt avhengig av Støre og Arbeiderpartiets støtte for å sikre at et klart stortingsflertall står bak en økonomisk garanti til Oslos OL-søknad.

Støre har tidligere vært positiv til et nytt OL i Norge. Men samtidig som Ap-gruppa er fullstendig splittet i saken, er Støre nå mer uklar enn tidligere. Han nekter å forplikte seg til noe som helst før regjeringen har spilt ut sine kort.

– Du har tidligere uttalt deg positivt til et OL. Hvor står du i saken nå?

– Jeg har bestemt meg for å følge vanlige spilleregler. Det betyr at når en sak ligger i regjeringen til vurdering, så vil jeg vente med å se hva som kommer fra regjeringen før jeg leder an i Aps arbeid med saken, sier Støre til Klassekampen.

– Kan du leve med IOCs krav om skatteamnesti i Norge under et eventuelt OL?

– Det er et av de kompliserte spørsmålene som jeg kan mene en god del ting om, men som jeg mener at vi har et regjeringsapparat og et finansdepartement som må vurdere innholdet i. Det er jo både et juridisk spørsmål, og helt avgjort et kronespørsmål.

Østlandet mot resten

OL-striden i Ap har en tung geografisk slagside. Representantene fra Nord-Norge er hardt imot, mens Trøndelag og Møre og Romsdal for det meste er imot eller kritisk avventende.

På Vestlandet er Hordaland og Sogn og Fjordane overveiende negative, mens Rogaland er delt. Den lille sørlandsbenken er tilsynelatende også delt, mens Oslo og Akershus er massivt for.

Tungen på vektskålen kan dermed bli de omkringliggende østlandsfylkene. Mange av representantene som i dag ikke har avklart sitt OL-standpunkt, kommer fra disse fylkene.

Mange av representantene fra fylkene rundt Oslo ønsker et helt annet OL enn den planen som opprinnelig er lagt fram.

I både Oppland, Hedmark og Østfold er representanter villige til å stille seg bak en statsgaranti dersom OL-ilden også kan skinne over deres valgdistrikt.

– Her i Oppland har vi et vedtak på at vi er for et OL, men vi har noen forventninger til hva innlandet skal få ut av dette, sier Tore Hagebakken fra Oppland.

– Vi kan aldri si ja til et OL uten at Vikingskipet er en av arenaene, sier Tone Merete Sønsterud fra Hedmark.

Hun sier at hun vil vente på regjeringens plan før hun flagger en mening.

– Spørsmål om geografi

Det gjelder også Stein Erik Lauvås som ønsker et OL for hele Østlandet.

– Styret i Østfold Ap har under noen forutsetninger gitt et råd om at Ap må være positivt innstilt til et OL. For oss er dette et spørsmål om geografi, sier han.

– Det betyr at OL må flyttes til Østfold for at dere skal stemme for?

– Nei, men det vil være enklere å stille seg bak et OL som vi er en del av.

Frykter Frp

Flere kilder sier til Klassekampen at de frykter de politiske konsekvensene dersom Ap og Høyre går sammen om å støtte Oslos OL-planer.

En sentral Ap-politiker sier et OL-ja vil «bli en katastrofe som vil merkes i alle valg, allerede fra neste år».

En annen kilde mener Frp vil komme styrket ut av en politisk dragkamp om OL, og at de vil få retorisk skyts i hver eneste diskusjon om pengebruk fram til OL i 2022.

– Da blir det vi og Høyre som må stå igjen med ansvaret for alle budsjettsprekker og problemer som måtte dukke opp i forbindelse med OL, sier representanten.

siment@klassekampen.no

magnusl@klassekampen.no

paalh@klassekampen.no