Lørdag 11. oktober 2014 Utenriks

Malalas ukjente Obama-refs

REFSER USA: Nobelprisvinner Malala Yousafzai kritiserte Barack Obama og USAs dronekrig da hun besøkte Det hvite hus i fjor. Hun mener droneangrepene skaper mer ekstremisme.Foto: ANDY BUCHANAN, AFP/NTb SCANPIX

KRITIKK: Nobelprisvinner Malala Yousafzai mener USA er med på å skape ekstremismen hun kjemper mot. – USA og Nato er med på å true innsatsen Malala gjør, sier advokat for droneofre, Shahzad Akbar.

Nobelprisen

– Malala blir gjort til en ambassadør for utdanning, fred og harmoni. Men USAs droneangrep, Natos kriger og USAs invasjon av andre land, er ikke med på å styrke det hun kjemper for, men med på å true innsatsen som gjøres for menneskelig utvikling i Pakistan.

Det sier den pakistanske menneskerettighetsadvokaten Shahzad Akbar til Klassekampen etter at 17-årige pakistanske Malala Yousafzai i går ble tidenes yngste Nobels fredsprisvinner.

Malala fikk prisen sammen med den indiske aktivisten Kailash Satyarthi. Komitéleder Thorbjørn Jagland begrunnet prisen med Malalas «kamp for alle barns rett til utdannelse». Men et av Malalas kanskje enda tydeligere og mer direkte rop om fred, ble fullstendig oversett i festivitasen.

Da hun i fjor ble invitert til Det hvite hus, lot hun president Barack Obama få høre at USAs aggressive dronekrig i Pakistan gir liv til de samme kreftene som står i veien for Malalas drøm om fred, utdanning og utvikling.

– Jeg uttrykte mine bekymringer for at droneangrepene skaper terrorisme. Uskyldige ofre blir drept i disse handlingene, og de skaper harme i det pakistanske folket, sa Malala etter møtet med Obama.

Fredsprisen 2014:

• Nobels fredspris i år går til pakistanske Malala Yousafzai og indiske Kailash Satyarthi.

• Yousafzai kjemper for jenters rett til utdanning, mens Satyarthi er barnerettighetsaktivist.

• Prisen blir delt ut i Oslo 10. desember.

Dronekrig

Malalas uttalelser ble den gang mer eller mindre oversett av internasjonale medier. Shahzad Akbar, som representerer pakistanske ofre for USAs mangeårige dronekrig, håper nå Malala vil bruke utstillingsvinduet Nobelprisen gir henne til å fortsette sin for mange ukjente kritikk av Obamas dronekrig.

– Jeg håper hun holder fast på dronekritikken når hun skal til Norge, og ikke endrer sitt standpunkt, sier han på telefon fra Islamabad.

Malala kommer fra den lille byen Mingora i Swat-dalen, nordvest i Pakistan.

– Hun kommer ikke bare fra Pakistan, men fra det nordvestlige provinsen som rammes hardt av militante grupper og av USAs droneangrep, sier han.

Malala har i flere år stått opp mot de religiøse ekstremistene i Taliban og kjempet for jenters rett til utdanning i Pakistan.

I 2012 forsøkte Taliban å drepe Malala: Attentatmenn skjøt henne tre ganger på bussen på vei til skolen.

– Nobelprisen til Malala er en god anerkjennelse av et offer for terror og bruk av makt, sier Akbar.

– Men det er ikke bare en pris til Malala, men til alle ofre i Pakistan som har lidd under maktbruk, enten det er fra ikke-statlige terrorister, eller fra regjeringer som tråkker utenfor lovens grenser. Og det skjer ofte og visker ut skillene mellom stater og terrorister, sier Akbar, som selv har sett og hørt mange historier om hvordan uskyldige sivile har blitt drept i USAs dronekrig,

Øker ekstremismen

USA har ført sin dronekrig mot militante islamister i Nord-Waziristan i det nordvestlige Pakistan siden 2004. Under presidentskapet til en annen fredsprisvinner, Barack Obama, har omfanget av droneangrepene blitt mangedoblet. Hundrevis av sivile har mistet livet i angrepene.

Ettersom dronekrigen har vokst i omfang har sinnet i den pakistanske befolkningen gjort det samme.

– Vi ser at dronekrigen fyrer opp under ekstremismen. Drap på sivile skaper sinne og blir brukt som et rekrutteringsmiddel av de militante. De reiser til områdene som rammes hardest av droneangrepene for å rekruttere nye medlemmer og får direkte sympati fra lokalbefolkningen.

– Malala pekte på dette da hun besøkte Det hvite hus, sier Akbar.

Dårlig selskap

Etter attentatet har Malala flyttet til England. Seinere har hun blant annet deltatt på flere arrangementer med daværende britisk statsminister Gordon Brown. Akbar forteller at dette ofte ser svært dårlig ut fra Pakistan.

– Brown var en person som var instrumentell i invasjonen av Irak hvor hundretusenvis av sivile har dødd. Og det er en liten redsel i hjertet mitt at mange her i Pakistan ser henne som en vestlig nikkedokke når hun står på scenen med folk som Brown. Malala står støtt alene, men med folk som Brown, står hun langt svakere, sier Akbar.

eirikgs@klassekampen.no

PROTESTER: USAs droneangrep skaper stort sinne blant mange i Pakistan. Her protester i Islamabad. Foto: AAMIR QURESHI, AFP/NTB SCANPIX
DRONEKRITIKERE: Advokat Shahzad Akbar (t.v.) og tidligere dronepilot Brandon Bryant deltar i den norske filmen «Drone». Foto: Linda Bournane Engelberth