Mandag 13. oktober 2014 Utenriks

• Kampene fortsetter i kurdiske Kobani • Rødt-observatører slakter Natos rolle

Fortviler over sviket

KURDERLEDERE: Iliya Sidî, Secîn Mehmûd, og Helin Hajem, sitter alle i Kobanis byregjering. Nå har de flyktet fra hjembyen som angripes av IS. Foto: Svein Olsen/Erling Folkvord

OVERLATT: Vesten, Tyrkia og resten av Midtøstens stormakter svikter kurderne. – De ser det demokratiske alternativet kurderne vil opprette i Syria som en større trussel enn IS, sier Rødt-politiker Erling Folkvord.

Kurdistan

– Kurderne i Rojava prøver å lage et nytt og demokratisk alternativ. Når kurderne slåss til siste mann og kvinne i Kobani, så er det fordi de tror på ideen de prøver å sette ut i livet i de kurdiske områdene i Syria, sier Svein Olsen fra Rødt til Klassekampen.

Sammen med partikollega Erling Folkvord kom han hjem på lørdag etter ti dager ved Tyrkias grense til Syria, bare noen lange steinkast fra Kobani. Den kurdiske byen har i snart en måned vært under blodig beleiring fra Den islamske staten (IS).

I løpet av krigen har Syrias kurdere tilrevet seg selvstyre. Nord i landet har de opprettet den autonome regionen Rojava og forsøkt å skape et politisk system som utfordrer den sekteriske eller sterkt nasjonalistiske praksisen som dominerer i resten av Midtøsten.

– Kurderne og mange andre grupper ser kampen som nå utkjempes som en historisk og avgjørende kamp mellom regionens mørke fortid og en mulig framtid som er mer demokratisk og lysere enn det folk har opplevd i regionen, sier Olsen.

Kobani:

• By i de selvstyrte kurdiske områdene nord i Syria, helt på grensa til Tyrkia.

• Har blitt angrepet fra Den islamske stat i snart en måned uten å motta støtte fra Tyrkia.

• Over 200.000 mennesker skal ha flyktet fra byen og over grensa til Tyrkia.

• Byen er en viktig del av de kurdiske selvstyreområdene, Rojava, som har blitt opprettet i løpet av den syriske borgerkrigen.

• Rojava er i regional sammenheng et radikalt demokratisk eksperiment.

Virkelighetsfjern Nato-sjef

Fortsatt raser kampene i Kobani, og i løpet av helga skal den kurdiske YPG-militsen ha stoppet minst fem selvmordsbombe-biler fra IS som kjørte mot kurdernes forsvarslinjer. Fra grensa ved Kobani har Olsen og Folkvord kunnet observere «hvordan kampene har bølget fram og tilbake i byen», hvor det fortsatt skal oppholde seg flere hundre sivile.

– Vi har hørt mange sterke historier som det er veldig vanskelig å fortelle videre, sier Olsen.

– Og fra kampene hører man hvordan IS-sitt tunge artilleri blir besvart av knitringen fra kurdernes kalasjnikover, sier Folkvord.

Kurdere over hele verden er i harnisk over Tyrkias manglende støtte til Kobani, og mange mener Tyrkia til og med støtter IS. Olsen og Folkvord mener det finnes en rekke bevis som støtter en slik analyse.

– Vi har sett hvordan tyrkiske ambulanser har kjørt i skytteltrafikk til IS-dominerte områder som nettopp hadde blitt truffet av koalisjonens luftangrep, sier Folkvord.

– Da han besøkte Tyrkia, sa Nato-sjef Jens Stoltenberg at Nato stiller seg hundre prosent bak Tyrkias kamp mot IS. Det var et bilde av en virkelighet som er snudd helt på hodet. Tyrkia har ingen strategi for kamp mot IS, sier Olsen.

En trussel mot stormakter

USA har den siste tida bombet IS-mål rundt Kobani, men har sagt at byen ikke er særlig viktig for amerikanerne.

Rødt-politikerne forteller at kurdere flest mener at Tyrkia og resten av Nato vender ryggen til Kobani fordi de ønsker å knuse de politiske og demokratiske framskritt kurderne har gjort i løpet av borgerkrigen i Syria.

– Det ser ut som ledelsen i Nato-landene støtter Tyrkia, som ser på den fredelige folkestyremodellen i Rojava som en farligere trussel en IS, og at det er grunnen til at verken den norske, franske, eller britiske myndigheter gjør noe som helst annet enn å opprettholde gode forbindelser til president Erdogan, sier Folkvord.

– Det de har skapt i Rojava er et tverrkulturelt selvstyre der alle religiøse grupperinger stiller likt. Både ulike varianter av kristne, både sjia og sunnimuslimer og mange andre etniske og kulturelle grupper som har ulike identiteter, sier Folkvord,

– Vi traff for eksempler assyrere som brukte mye tid på å forklare at nå blir for første gang assyrerne tatt på alvor i en stat og for første gang er språket deres offisielt anerkjent. Noe sånt har ikke skjedd før, sier han.

Rojava har samtidig vært langt tryggere enn resten av Syria og har bygd opp en administrasjon som sørger for sikkerhet med politi og selvforsvarsstyrker.

Olsen mener hele prosjektet «er en stor trussel mot Tyrkias statsideologi» og mot stormaktenes interesser i hele Midtøsten.

– Det foregår en kamp om hegemoniet i Midtøsten. Sivilbefolkningen er helt underordnet dette, og Rojava som et eksempel på en helt annen framtid enn hva disse statene representerer, blir en trussel, sier han.

eirikgs@klassekampen.no

Krever norsk støtte

– Vi vil nå kreve et møte med utenriksminister Børge Brende, hvor vi vil fortelle han om virkeligheten vi har møtt og om hvordan hans Nato-allierte opptrer, sier Svein Olsen, etter at han og Erling Folkvord har erfart hvordan Tyrkia legger til rette for at Den islamske staten (IS) skal knuse kurdernes politiske framskritt i det nordlige Syria.

Rødt-politikerne sier at de samtidig på nytt vil kreve at Norge sørger for humanitær hjelp til de kurdiske område i Syria. De forteller at Tyrkia presser sine Nato-allierte til ikke å sende slik hjelp.

– Men om Tyrkia sier nei, så går det an å til å sende hjelpen via de kurdiske områdene i Nord-Irak, sier Olsen.

Folkvord mener det vil være en enkel oppgave å sørge for at hjelpen når kurderne som nå er under knallhardt angrep fra de militante islamistene i IS.

– Grensa fra Tyrkia til Irak er åpen, og det er fritt fram for Norge å sende hjelp. Man trenger ikke engang å frakte hjelpen med Hercules-fly fra Norge til nærmeste flyplass. Det er mulig å kjøpe inn varene i Hewler (kurdisk navn på byen Erbil i Irak, journ. anm.) som er en moderne by og det finnes trailere, så det er enkelt å frakte varene til grensa, og enkelt å få en avtale med selvstyremyndighetene for å frakte det over. Spørsmålet vårt er hvorfor dette ikke skjer, sier Folkvord.

Kurderne i Kobani har holdt ut lenge med små midler. Men uten forsyninger frykter Rødt-politikerne at byen vil falle i IS’ hender.

– Byen har fått en symbolsk betydning. Om den faller vil det vil være et enormt svik mot håpet om en demokratisk og fredelig framtid for folk i Kurdistan og hele Midtøsten, sier Olsen.