Onsdag 22. oktober 2014 Kultur og medier

• Antirasister i demonstrasjon mot «nazi-foredrag» • Arrangør ber om politiet om beskyttelse

Protest mot foredrag

Protesterer: Deichmanske Bibliotek er blitt mikrofonstativ for nazistisk hatpropaganda, advarer Rune Berglund Steen i Antirasistisk Senter og Ervin Kohn i Det Mosaiske Trossamfund.

Antirasistisk Senter varsler demonstrasjon mot morgendagens møte i regi av islamkritiske Document.no. Arrangøren frykter for egen sikkerhet.

Kunst

Som Klassekampen fortalte forrige uke, er foredragsholderen den omstridte svenske kunstkritikeren og Muhammed-tegneren Lars Vilks.

Temaet er dommen mot Vilks’ landsmann Dan Park, gatekunstneren som i august ble dømt til et halvt år i fengsel for ærekrenkelser og rasistisk hets.

– Dette er en kunstner som framstiller jøder som griser og navngitte afrikanere med et rep rundt halsen. Vi kan selvsagt abstrahere dette og kalle det for en debatt om ytringsfrihet. I så fall er det en ytringsfrihet som er kjørt fullstendig i grøfta, sier Rune Berglund Steen, leder av Antirasistisk Senter.

I morgen klokka 19.00 vil Antirasistisk Senter sammen med en rekke andre organisasjoner demonstrere mot Deichmanske bibliotek, som har åpnet sine dører for det islam- og innvandringsfiendtlige nettstedet Document.no.

Dan Park (46):

• Svensk gatekunstner som ble dømt til et halvt års fengsel i Malmö tingrett i august.

• Dømt for flere tilfeller av «hets mot folkgrupp» i svensk rasismelov, samt for ærekrenkelser (förtal).

• Dan Park har avvist alle anklager om at han har en politisk agenda eller sympatiserer med høyreekstremister. Kilder: Expressen, Wikipedia

– Nazistisk propaganda

Med på demonstrasjonen er blant andre Sosialistisk Ungdom i Oslo, Rødt Oslo, Norsk Folkehjelp Solidaritetsungdom, Ungdom mot Rasisme og Radikal Portal. Også Det Mosaiske Trossamfund stiller seg bak demonstrasjonen.

– Mens antisemittismen er på frammarsj over hele Europa, låner Deichmanske bibliotek ut sine lokaler til en organisasjon som vil forsvare en straffedømt høyreekstremist. På denne måten gjør biblioteket seg til mikrofonstativ for ekstreme holdninger og slipper til ytringer som vi mener er i strid med norsk rasismelov, sier forstander i Det Mosaiske Trossamfund, Ervin Kohn.

Han er også tilknyttet Antirasistisk Senter, som nestleder for kommunikasjon.

– Dersom Vilks foredrag kun handlet om prinsipielle sider ved ytringsfriheten, ville vi ikke demonstrert. Men etter det vi kjenner til, er foredraget hans et direkte forsvar for Dan Park og hans nazistiske propaganda.

– Park er vel ikke dømt for å være nazist, men for å ha begått «hets mot folkgrupp»?

– Dan Park hetser ikke bare jøder, men også svarte og muslimer. Men han er ikke mindre nazist av den grunn. Han har selv deltatt i nazidemonstrasjoner, han fornekter holocaust, og han har laget «kunstinstallasjoner» med svastikakors og bokser med påskriften «Zyklon B» utenfor jødiske synagoger, sier forstanderen, som skal holde appell under morgendagens demonstrasjon.

– Blank løgn

Redaktør Hans Rustad i Document.no sier han blir målløs og sjokkert når han får vite at Antirasistisk Senter omtaler Lars Vilks som naziapologet.

Rustad har vært i kontakt med politiet for å be om beskyttelse mot fysiske angrep fra demonstrantene.

– At foredraget Vilks skal holde er «et forsvar av en svensk nazist» er rett og slett en blank løgn. Jeg må si at det forundrer meg at forstanderen i det Det Mosaiske Trossamfund går god for en slik framstilling. Han vet godt at det Vilks skal snakke om, er det problematiske ved at en kunstner som Dan Park er dømt til fengsel for sine ytringer, sier Hans Rustad.

Han mener retorikken fra Antirasistisk Senter er basert på usannheter og at de dermed går i samme ærend som ekstreme islamister som angriper ytringsfriheten ved å spre frykt og trusler.

– Lars Vilks er selv truet på livet av al-Qa’ida og er omgitt av livvakter hele døgnet på grunn av sine tegninger av Muhammed. Denne aksjonen vitner om hvordan det jeg vil omtale som «voldsvenstre» forsøker å skremme folk fra å gå på et offentlig møte. Når de faller i denne fella, ødelegger de ikke bare den offentlige debatten, men også sitt eget renommé, sier Rustad.

jonas.braekke@klasekampen.no