Torsdag 6. november 2014 Innenriks

• Seks av ti Høyre-velgere mot store skattekutt • Sju av ti frykter økt ulikhet

Blå velgere freder skatt

PÅ SKATTEJAKT: Statsminister Erna Solberg er kanskje populær blant egne velgere, men får dem ikke med seg i kampen for å kutte skattene. Her er hun sammen med bergensordfører Trude Drevland på et valgkamparrangement i Bergen i fjor. Foto: Heiko Junge, NTB Scanpix

AVSTAND: Mens den blåblå regjeringen forbereder skattekutt i milliardklassen, er seks av ti Høyre velgere fornøyd med dagens skattenivå. Frp-velgerne sier også nei til økt ulikhet.

stats- budsjettet

Velgerne har flyktet fra regjeringspartiene Høyre og Frp etter at de la fram sitt forslag til statsbudsjett tidligere i høst.

Nå viser en ny spørreundersøkelse fra den sosialdemokratiske tankesmia Agenda at Erna Solberg ikke har støtte fra sine egne til å kutte i skatten til landets aller rikeste:

• 58 prosent av Høyres velgere sier nei til store skattekutt, og mener nordmenn betaler «passe» skatt. Bare 37 prosent støtter regjeringen i at det norske skattenivået er for høyt.

• 73 prosent av Høyre-velgerne mener det er viktig å motarbeide økte forskjeller mellom fattig og rik i Norge.

• Også blant Frps velgere er mange redde for økt ulikhet. Hele 35 prosent synes det er «veldig viktig» å motarbeide økte forskjeller mellom fattige og rike, mens 37 prosent synes det er «litt viktig».

Dermed får regjeringens milliardkutt i skatten til landets aller rikeste stryk av velgerne som sikret dem makten i fjor høst.

Sier nei til ulikhet:

• En ny meningsmåling YouGov har utført for tankesmien Agenda viser at 82 prosent av nordmenn mener det er svært eller litt viktig å «motarbeide økte forskjeller mellom fattige og rike».

• 54 prosent mener dagens skattenivå i Norge er «passe», mens bare 29 prosent mener «nordmenn betaler for mye saktt». 10 prosent mener nordmenn betaler for lite skatt.

• I undersøkelsen sier 40 prosent nei til nasjonal boligskatt. 21 prosent støtter en slik skatt hvis andre skatter reduseres, mens 10 prosent sier uforbeholdent ja til boligskatt.

Sliter tungt på målinger

– Det er mange som angrer på at de stemte Høyre eller Frp nå. I valgkampen snakket partiene om små justeringer, men det vi nå ser er et retningsskifte. Det vil ikke folk ha, sier Marte Gerhardsen, leder i tankesmia Agenda.

Meningsmålingene har vært dyster lesing for de to regjeringspartiene den siste tida. På flere målinger er Arbeiderpartiet nå større enn begge de blå partiene til sammen.

Høyre og Frp har stått hardt på at deres alternative statsbudsjetter ikke er usosiale, til tross for at kutt i formuesskatten på 4,1 milliarder kroner særlig kommer de med stor formue til gode.

– Høyre ønsker vel i likhet med folk flest å redusere den økonomiske ulikheten?

– Da fører de feil politikk. I det budsjettet som Høyre og Frp nå legger opp til, får de som tjener 500.000 et skattekutt på 900 kroner, mens de som tjener to millioner får et skattekutt på 40 ganger mer. Det er en massiv overføring av verdier til de som har mest fra før, sier Gerhardsen.

Fører ikke til økt ulikhet

Stortingsrepresentant Heidi Nordby Lunde, som sitter i finanskomiteen for Høyre, mener regjeringens budsjett ikke fører til økt ulikhet.

– Den beste måten å redusere sosial ulikhet på er å skape arbeidsplasser og skaffe folk jobb, sier hun.

Lunde mener det umulig kan komme som noen overraskelse at Høyre vil fjerne formuesskatten.

– Dette har vi vært tydelige på hele tida, og vi var klare på det også før valget, sier hun.

– Bør ikke Høyre i regjering være lydhøre overfor den opinionen vi nå ser?

– Selvsagt skal vi lytte, men et politisk parti må også stå for det vi har lovet og være gjenkjennelige. Og det er nettopp fordi vi har lyttet til næringslivet over tid at vi er for å fjerne formuesskatten.

Lunde sier hun forstår at folk mener kutt i formuesskatten tilgodeser noen få enkeltpersoner, men vil minne om det store bildet.

– Vi snakker om mennesker som skaper verdier vi alle lever av. Det må vi være flinke til å kommunisere bedre.

politikk@klassekampen.no

Ber Solberg stå imot presset

– En regjering som skal bygge Norge og tilføre landet soliditet må også gjøre noen ting som ikke umiddelbart er populære, sier Harald Furre, leder i Vest-Agder Høyre.

Klassekampen har de siste dagene ringt rundt til Høyre-politikere på fylkesnivå. De maner Erna Solberg til å ikke gi etter for presset i opinionen om å skrinlegge kuttene i formuesskatten.

– Som største regjeringsparti må vi lære av Ap, og tørre å stå for ting som er riktige, men kanskje ikke er umiddelbart populært, sier stortingsrepresentant Henrik Asheim.

Det er liten tvil om at Høyres tillits- og folkevalgte mener debatten om formuesskatten har kommet skeivt ut i mediene.

– Det er noe særnorsk over det store følelsesregisteret som nå blir spilt ut. Vi får en skeiv og misvisende debatt, sier stortingsrepresentant Peter Christian Frølich.

Leder i Østfold Høyre Tage Pettersen ber ledelsen stå på løftene som ble gitt velgerne før valget.

– Det er ikke noen enkel jobb å stå imot det presset som nå kommer fra opposisjonen og mediene, og det vil stå respekt av Høyre om vi klarer det.

Marte Gerhardsen