Torsdag 13. november 2014 Utenriks

• Rødgrønne doblet Saudi-Arabia-handel • Norske statsråder valfartet til Riyadh

Rødgrønn Saudi-boom

PRINS I PARKVEIEN: Daværende utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) møter Saudi-Arabias prins Salman bin Abdulaziz al-Saud (t.h.) i Oslo mai 2010. Foto: Berit Roald/Scanpix

BEILET: Den blåblå regjeringen er ikke alene om å fri til det halshoggende regimet i Saudi-Arabia. Norges handel med landet doblet seg under de rødgrønne.

SAUDI-ARABIA

Klassekampen har de siste dagene skrevet flere artikler om hvordan Norge vil styrke forholdet til menneskerettighetsverstingen Saudi-Arabia, blant annet for å øke norsk næringsvirksomhet i landet. Ifølge interne dokumenter Klassekampen omtalte lørdag ønsker Utenriksdepartementet (UD) å jobbe offensivt for å «åpne dører» for norske selskaper i Saudi-Arabia.

Men den blå regjeringen er ikke alene om å knytte tettere bånd til regimet i Riyadh. Også den forrige regjeringen sørget for å trappe opp det økonomiske samarbeidet mellom Norge og det eneveldige kongedømmet.

Tall fra Statistisk sentralbyrå viser at Norges eksport til Saudi-Arabia doblet seg under den rødgrønne regjeringen. Under Bondevik-regjeringen nådde Norges eksport til Saudi-Arabia på det meste 550 millioner i 2004. Under Stoltenberg-regjeringen eksporterte Norge i 2008 varer til landet for over en milliard kroner.

Omstridt saudisk flørt:

• Lørdag skrev Klassekampen at norsk UD jobber offensivt for å styrke forholdet til Saudi-Arabia, som Amnesty kaller «en menneskerettsversting i verdenssammenheng».

• UDs statssekretær Morten Høglund (Frp) besøkte landet i mai, og utenriksminister Børge Brende (H) planlegger en tur.

• Under de rødgrønne reiste en rekke ministre til Saudi-Arabia.

Topptunge turer til Riyadh

Saudi-Arabia er beryktet for grov undertrykking av kvinner, opposisjonelle og fremmedarbeidere. Landet er et av få som utfører offentlige henrettelser, og bare hittil i år har 59 dødsdømte blitt halshogd i landet. Regimet, som er en nær alliert av USA og Nato, har også vært anklaget for å bistå jihadistgrupper som Den islamske staten (IS), som Norge nå skal være med på å bekjempe militært.

UDs statssekretær Morten Høglund (Frp) var i Riyadh i mai, der han blant annet åpnet en Snøhetta-utstilling og møtte investeringsmyndighetene i landet.

Utenriksminister Børge Brende (H) har planlagt en tur som foreløpig er utsatt, men UD bekrefter overfor Klassekampen at intensjonen er å gjennomføre besøket.

Også under de rødgrønne reiste regjeringstoppene én etter én til Saudi-Arabia, som er Midtøstens største økonomi og sitter på verdens nest største kjente oljereserver:

• Nåværende Ap-leder Jonas Gahr Støre var i landet både i 2007 og 2008 som utenriksminister.

• Åslaug Haga (Sp) besøkte Saudi-Arabia i 2008 som olje- og energiminister.

• Espen Barth Eide (Ap) dro dit i 2010 som statssekretær i UD.

• Ola Borten Moe (Sp) besøkte Saudi-Arabia som olje- og energiminister i 2013.

Samme år var Trond Giske (Ap) i landet i kraft av å være nærings- og handelsminister.

Ap: – Viktig for økonomien

Det lyktes ikke Klassekampen å få kommentar fra Støre om hans reiser til Riyadh. Utenrikspolitisk talsmann Svein Roald Hansen sier til Klassekampen at han ikke kjenner til innholdet i Støres samtaler med saudiske myndigheter, men at han «vet at Støre også tok opp menneskerettigheter».

– Saudi-Arabia er et viktig økonomisk land i regionen. Det er et oljeland som oss. Og det er ikke Arbeiderpartiets politikk og heller ikke norsk politikk å prøve å unngå handel med regimer hvor det er mye å utsette på menneskerettighetssituasjonen, sier Hansen.

– Hvorfor ikke?

– Eksportmuligheter for norske bedrifter er viktig for norsk økonomi. Det er det korte svaret på det.

– Så Saudi-Arabia er så viktig at landet er uunnværlig for oss?

– Norske bedrifter handler der de kan handle, og vi forsøker å skaffe de god markedstilgang gjennom frihandelsavtaler. Og det er jo flere land enn Saudi-Arabia som kunne ha bedre standarder enn hva de har, sier Hansen.

– Hva syns du om at regjeringen gjør det enda enklere for norske bedrifter å komme inn på det saudiarabiske markedet?

– Da forutsetter jeg at man samtidig gjør det vår utenriksminister også gjorde, å ta opp menneskerettigheter.

Ser større potensial

– Når det gjelder handel med Saudi-Arabia, følger denne regjeringen samme politikk som den forrige regjeringen, sier statssekretær Bård Glad Pedersen (H) i Utenriksdepartementet til Klassekampen.

– Norsk eksport til Saudi-Arabia doblet seg i perioden 2005–2013. Jeg mener at særnorske handelsrestriksjoner overfor Saudi-Arabia ikke vil ha noen positiv effekt. Tvert imot kan handel også bidra til å fremme menneskerettigheter.

Han påpeker at Saudi-Arabia er «fortsatt en beskjeden handelspartner» for Norge.

– Så potensialet er mye større enn i dag?

– Det er klart at det er potensial for økt handel med Saudi-Arabia. Nærings- og handelssamarbeid kan også bidra til å fremme menneskerettigheter, med bedrifter som opptrer ansvarlig. Uansett er det avgjørende å systematisk ta opp menneskerettighetsspørsmål med Saudi-Arabia, og det gjør vi.

eirikgs@klassekampen.no

yohan@klassekampen.no

Fikk militært utstyr for 650 mill.

Organisasjonen Changemaker ga nylig ut en rapport om norsk våpeneksport til autoritære regimer som Bahrain, Egypt, De forente arabiske emirater, Jordan, Kuwait, Kina, Libya, Oman, Qatar og Saudi-Arabia. Av disse landene har Saudi-Arabia mottatt mest norsk militærutstyr: Til sammen har Norge fôret landet med militærutstyr for 650 millioner kroner fra 2002 til 2012.

– Å eksportere militært materiell legitimerer Saudi-Arabias voldsbruk. Dersom regjeringen mener alvor i sitt menneskerettighetsfokus, er det på tide at vi ser en endring i Utenriksdepartementets eksportpraksis. UD må slutte å støtte opp om den militære kapasiteten til Saudi-Arabia, sier Ingrid Holmedahl, leder i politisk utvalg for fred i Changemaker. Hun mener det er «smålig og dobbeltmoralsk av et land som Norge, som burde kunne stå i førersetet for frihet og demokrati».

Statssekretær Bård Glad Pedersen svarer slik på kritikken:

– Norge har et av verdens strengeste regelverk for eksport av forsvarsmateriell. Det har vært, og er, bred enighet i Stortinget om det strenge norske regelverket. Norge selger ikke våpen eller ammunisjon til Saudi-Arabia, men har over flere år hatt åpning for salg av forsvarsmateriell til landet. Reglene for eksport er tydelige på at det ikke skal eksporteres forsvarsmateriell som kan brukes til intern undertrykking i mottakerlandet der det kan være risiko for det.

Svein Roald Hansen