Torsdag 20. november 2014 Lederen

Tragedie

• Den islamske staten (IS) er i ferd med å skaffe seg et bruhode i Libya. Militsgruppen Majlis Shura Shabab al-Islam (MSSI) har tidligere i år tatt kontrollen over byen Derna øst i Libya, en kystby med rundt 80.000 innbyggere, 24 mil øst for Benghazi og rundt 30 mil fra Kreta. Den lokale jihadistgruppa har erklært at områdene den kontrollerer nå er en del av kalifatet, og det svarte IS-flagget vaier over hele byen. Etter den vestlige bombingen av Libya i 2011 kollapset den libyske staten og dens infrastruktur ble fullstendig ødelagt. Landet har blitt et eldorado for ekstreme islamister. Ifølge CNN er det etablert treningsleirer i utkanten av Derna der rekrutter fra hele Nord-Afrika strømmer til. Flere andre libyske militsgrupper har også sverget troskap til IS og dermed skaffet seg et nærvær langs hele kysten, fra Tripoli i vest og østover til Derna og grensen mot Egypt.

• Norge var ett av de vestlige landene som deltok mest aktivt i bombingen av Libya, der det opprinnelige FN-mandatet ble aktivt sabotert og overtrådt. Det lå i FN-mandatet at det skulle opprettes en flyforbudssone, men det var ikke gitt noe mandat for å styrte det sittende regimet. Aktive fredsforsøk fra Den afrikanske union ble effektivt trenert av de krigførende landene. Norge sto sentralt i bombingen av landet, og Klassekampen har tidligere skrevet at Norge bidro aktivt til å uthule FN-mandatet.

• Bombekrigen mot Libya var etter alle mål en gedigen vestlig fiasko. Landet er fullstendig ødelagt og hele den politiske og sivile infrastrukturen er gått i oppløsning. Oljeproduksjonen har falt dramatisk. Hele Libya står i fare for å bli en IS-provins, og det er vanskelig å komme utenom at denne situasjonen har oppstått som et direkte resultat av den vestlige krigføringen mot landet i 2011. På den bakgrunn er det også opprørende at Norge, sist uttalt av forsvarsminister Ine Marie Eriksen Søreide (H), sier seg å være stolt av den norske «innsatsen» i Libya. Å ødelegge et afrikansk land og åpne slusene for at landet blir en bastion for Den islamske staten (IS) er ikke noe å være stolt av. Det er i stedet en skammelig tragedie.