Lørdag 13. desember 2014 Utenriks

FN krever rettsoppgjør etter torturrapport, men Obama vil ikke straffe torturistene:

Fra tortur til dronedrap

BLODIG STRATEGI: Under Barack Obama har USA trappet opp bruken av utenomrettslige henrettelser av folk de mistenker for å være terrorister. Foto: Jewel Samad, AFP/SCANPIX

NY PLAN: Barack Obama har gjort det til et viktig poeng at han ikke torturerer folk han mistenker for å være terrorister. Han bare dreper dem.

USA

Senatets ferske rapport om CIAs utstrakte torturbruk under administrasjonen til George W. Bush har utløst sjokkbølger og sterk innenrikspolitisk krangel i USA.

I et intervju med nettmagasinet The Intercept sier en tidligere CIA-offiser nå at hele denne torturståheien kunne vært unngått om man «bare hadde drept alle disse folkene når de ble fanget».

I realiteten tyder mye på at det er nettopp en slik ekstrem politikk dagens president, Barack Obama, satser på i sin «krig mot terror».

– Det er helt åpenbart at Obama har valgt en annen strategi enn Bush og at den har hvilt mer på å drepe folk i utenomrettslige henrettelser, framfor arrestasjoner og internering. Det er arven Obama kommer til å stå igjen med uansett hva som skjer, sier generalsekretær i Amnesty Norge John Peder Egenæs.

Torturrapport i USA:

• Ifølge Senat-rapporten om Central Intelligence Agencys (CIA) bruk av tortur i kjølvannet av 11. september-angrepene, var CIAs avhørsmetoder mer brutale og langt verre enn det etterretningsorganisasjonen orienterte politikere om.

• CIA ga i flere omganger uriktig informasjon til justis­departementet, og hindret dermed en juridisk kontroll og vurdering av praksisen.

• CIAs avhørsmetoder førte ikke til at man mer effektivt skaffet etterretningsinformasjon eller gjorde fangene mer medgjørlige.

Ny terrorstrategi

Torturrapporten avdekker hvordan CIA under Bush tok i bruk metoder som seksuelle trusler, boremaskiner, flere dagers forhør uten søvn og simulert drukning, for å presse informasjon ut av sine fanger. Obama, som i sin første valgkamp gikk hardt ut mot Bush-administrasjonens kriger og torturrulleblad, har på sin side ønsket å skape et inntrykk av sin egen administrasjon som mer human enn forgjengerens.

«USAs moralske autoritet er et av de mektigste verktøyene (...) for å beskytte og fremme amerikanske interesser rundt om i verden», sa en Obama-talsmann denne uka.

Obama har satset på en annen strategi enn Bush i sin jakt på mistenkte terrorister.

– Droneprogrammene har økt ganske voldsomt under Obama, sier Egenæs.

Under fredsprisvinneren har CIA eskalert utenomrettslige likvideringer av mistenkte terrorister, i stor grad ved hjelp av ubemannede droner. Siden 2009 har amerikanerne gjennomført minst 330 droneangrep i Pakistan og en lang rekke angrep i Somalia, Jemen og Afghanistan.

Ifølge Bureau of Investigative Journalism skal til sammen minst 2400 mennesker ha blitt drept i angrepene. Ifølge en fersk rapport fra den britiske organisasjonen Reprieve, dreper USA 28 mennesker for hvert individuelle mål.

– Det er ikke sånn at Obama står igjen som en kritthvit ridder i dette, sier Egenæs.

Krigsforbrytelser

Senatsrapporten er en offentlig bekreftelse på det mange har vist i flere år: Allerede i 2008, sa general Antonio Taguba, som den gangen ledet en offisiell etterforskning om overgrep i amerikanske militærfengsler, at «det er ikke lenger noen tvil om at den nåværende administrasjonen begikk krigsforbrytelser. Det eneste spørsmålet som gjenstår er om de som beordret bruken av tortur vil bli holdt ansvarlige».

Ifølge FN er USA «juridisk forpliktet til å straffeforfølge alle høytstående myndighetspersoner involvert i organiseringen av CIAs torturprogrammer». FNs spesialrapportør for terrorisme og menneskerettigheter, Ben Emmerson, sier at det ikke finnes «noen unnskyldning for å beskytte de skyldige fra rettferdigheten».

Egenæs sier at «Amnesty er klokkeklare på at de ansvarlige gjennom hele kommandosystemet må stilles til ansvar», også folk som Bush og tidligere visepresident, Dick Cheney.

Én mann i fengsel

Men Obama, som tidligere har utstedt et muntlig amnesti for torturistene, har fortsatt ingen planer om å straffeforfølge de ansvarlige. Det amerikanske justisdepartementet sier at torturrapporten ikke gir ny informasjon som gjør ny etterforskning nødvendig.

Det hvite hus sier at Obama gjorde sitt da han «gjorde disse teknikkene ulovlige» i 2009. Brutale fysiske torturteknikker har deretter blitt erstattet med teknikker som i større grad vektlegger psykologisk tortur.

Bare en eneste amerikansk tjenestemann har blitt fengslet i tilknytning til torturprogrammene: Mannen som bidro til å avsløre dem. Den tidligere CIA-ansatte fembarnsfaren John Kiriakou ble i 2013 dømt til 30 måneders fengsel av Obama-administrasjonen, etter at han i 2007 fortalte ABC News om hvordan CIA brukte såkalt vanntortur på en fange.

Hillary Clinton, som er favoritt til å bli Demokratenes presidentkandidat i 2016, sier på sin side at hun er imot å straffeforfølge CIA-forhørere som torturerte fanger.

eirikgs@klassekampen.no

CIA og politikere i høylytt krangel

På direktesendt fjernsyn forsøkte CIA-sjef John Brennan torsdag å forsvare etterretningstjenesten etter Senatets blamerende torturrapport. Samtidig tvitret Dianne Feinstein, leder for Senatets etterretningskomité som utarbeidet torturrapporten, til stadighet at Brennan tok feil og at han «må lese rapporten».

Den offentlige krangelen tydeliggjør hvordan CIA og politikere i Kongressen nå peker på hverandre, etter at rapporten bekrefter hvordan CIA og administrasjonen til tidligere president George W. Bush torturerte sine fanger.

Kongressmedlemmer er fra seg over hvordan CIA har løyet til dem, for å skjule sine handlinger, og senatorer som demokraten Mark Udall roper nå på en full utrensking av CIA-toppene, inkludert dagens direktør John Brennan, som lenge har vært en uttalt tilhenger av Bush-administrasjonens «forhørsteknikker».

– CIA har løyet til sine kontrollører og til offentligheten, ødelagt og prøvd å holde tilbake bevis, spionert på Senatet, kommet med falske anklager mot våre ansatte og løyet om tortur, sier Udall.

Men samtidig kritiserer CIA rapporten for å ikke rette søkelyset mot Kongressens egen rolle i torturprogrammet.

«Det er stort hykleri i politikernes kritikk av CIAs forhørs­programmer, skrev CIAs visedirektør Jose Rodriguez i Washington Post denne uka.

Mange peker på at også folk i Kongressen har kjent til og godtatt programmene.

– Jeg kjenner til oversynet i Kongressen, og det er umulig at folkene i etterretningskomiteen og i lederskapet ikke generelt visste hva som skjedde. (…) De lyver, sier en anonym tidligere CIA-offiser, som The Intercept har snakket med.