Onsdag 17. desember 2014

Kritisk til FNs narkoprogram i Iran

Oslo (NTB): Seks menneskerettighetsorganisasjoner ber FN stoppe støtten til programmet mot narkosmugling i Iran fordi landet bruker dødsstraff mot narkodømte.

Gjennom arbeidet mot narkotikasmugling bidrar FNs program for narkotika og kriminalitet (UNODC) til at flere blir pågrepet og deretter henrettet i Iran, ifølge menneskerettighetsorganisasjonene Human Rights Watch, Iran Human Rights, World Coalition Against the Death Penalty, Harm Reduction International og Abdorrahman Boroumand-stiftelsen.
Hittil i år har 318 narkotikadømte blitt henrettet i Iran, ifølge organisasjonen Iran Human Rights (IHR). Støtten til FN-programmet bør stoppes inntil dødsstraff blir forbudt i Iran, mener organisasjonene.
– Danmark, Irland og England har trukket tilbake sin støtte til all UNODC-aktivitet i Iran. Danmarks utviklingsminister sa i fjor at de trekker ut all støtte fordi de ikke vil bidra til henrettelse av flere hundre mennesker hvert år, sier leder for IHR, Mahmood Amiry-Moghaddam.
Norge deltar ikke direkte i programmet som bekjemper narkotikasmugling, men gir støtte til andre deler av UNODC, blant annet en ordning for rehabilitering av rusmisbrukere. Dette er ikke godt nok, ifølge IHR.
– Vi mener at det ikke er nok, og at Norge ikke bør akseptere at et FN-organ som Norge samarbeider med bidrar til dødsstraff, sier Amiry-Moghaddam. (©NTB)