Onsdag 14. januar 2015 Innenriks

Det Mosaiske Trossamfund frykter det er umulig å diskutere ytringsfrihet etter terroren:

Jødisk leder støtter Støre

Advarer: Forstander i Det Mosaiske Trossamfund i Oslo, Ervin Kohn, advarer mot at det blir umulig å diskutere ytringsfrihet etter terroren mot Charlie Hebdo.

BEKYMRET: Forstander Ervin Kohn i Det Mosaiske Trossamfund mener ­Jonas Gahr Støre står opp for ytringsfriheten. Han frykter en debatt om ytringsfrihet nå er blitt umulig.

karikatur:

– Jonas Gahr Støre mener de riktige tingene. Men det er blitt helt umulig med en debatt om ytringsfrihet etter Charlie Hebdo, sier Ervin Kohn.

Han er fortstander i Det Mosaiske Trossamfund, den største jødiske menigheten i Norge. Mandag ledet han an i solidaritetstog mot terroren som nylig rammet det franske tegneseriebladet Charlie Hebdo.

Ap-leder Jonas Gahr Støre har vært i hardt vær etter han i et intervju med Dagens Næringsliv ikke ville si at det «er viktig å stå opp for blasfemi».

Forstander Kohn i Det Mosaiske Trossamfund vedgår at Støre har et kommunikasjonsproblem, men sier han like fullt har helt rett.

– Støre er en tenker, og i denne situasjonen får du ikke lov til å framføre noen tankerekker. Han står opp for ytringsfriheten, men vil begynne i en annen ende enn det som handler om blasfemi. Da har allerede folk falt av.

Kohn, som også er nestleder i Antirasistisk Senter, mener det er blitt vanskeligere å diskutere ytringsfrihet etter terroren i Paris.

– Nå er alle forpliktet til å løfte opp disse karikaturene, og det er ikke klima til å diskutere dette på en redelig og oppvakt måte. Alle andre som nå forsøker å stå opp for Støre, faller bare ned i samme grøfta.

Charlie Hebdo:

• Onsdag gikk tre radikale islamister til angrep på satiremagasinet Charlie Hebdo.

• Magasinet har publisert en rekke islamkritiske tegneserier og har flere ganger trykket tegninger av Muhammed.

• I etterkant av angrepet ble også en jødisk kosher-butikk i Paris angrepet av en radikal islamist. Fire franske jøder ble drept i angrepet.

• Ap-leder Jonas Gahr Støre får kritikk for å ikke stå tydelig opp for retten til å drive blasfemi.

Ønsker kritikk

Kohn sier han er glad for at blasfemiparagrafen er avskaffet, og hilser religionskritikk velkommen.

Men han er ikke uten videre positiv til karikaturer av Muhammed.

– Selvfølgelig skal det være lov å kritisere religion, men det finnes mer intelligente måter å gjøre det på enn å karikere Muhammed. Det trodde jeg vi var blitt ferdige med.

Det er nok å kritisere verden religioner for uten å spotte noen, mener han.

– Ta for eksempel homofili, som er problematisk i flere religioner. Men å karikere Muhammed, det er bare banalt.

Politikere som Bård Vegar Solhjell, Trine Skei Grande og Trond Giske har alle posert med tegninger fra Charlie Hebdo på TV2 – noe Jonas Gahr Støre har takket nei til.

– Når vi snakker om at dette er noe vi må tåle, sier vi mer enn bare at vi må akseptere det. Dessuten er det gjerne noen andre som må tåle det. Hva har Bård Vegar Solhjell og Trine Skei Grande måttet tåle i det siste?

Det sekulære Norge

I gårsdagens Klassekampen uttalte SV-nestleder Bård Vegar Solhjell at det er viktig å utfordre religionenes makt.

Kohn er helt enig.

– Norge er et svært sekulært samfunn, med et nesten antagonistisk forhold til religioner. Religiøse argumenter er nesten umulig å bruke i den offentlige debatten, sier han og trekker fram diskusjonen om omskjæring av gutter som eksempel.

Han viser til Israel som eksempel på et samfunn som er mindre antireligiøst enn det norske.

– Det var ikke noen strid om karikaturer i Israel. Selv om landet består av åtti prosent jøder, slår man hardt ned på antiislamsk graffiti. Man har et annet forhold til både religion og minoriteter.

politikk@klassekampen.no