Mandag 19. januar 2015 Musikkmagasinet

Et must: Skistjerner og Ole Ivars, Dizzie Tunes, Lillebjørn og Al Bishop – nå er det laget en egen Troll-samler.

Troll i eske

Norsk Pop i boks: Bergenseren Jørg Fr. Ellertsen var mannen bak Troll. Foto: Jan Greve/Scanpix

Cd-boksen «Trollkrem» er blitt en fantastisk reise gjennom norsk popmusikk på 60-tallet.

pophistorie

Det er bare å ta hatten av for Universal Music, som virkelig gjør et historisk løft for norsk musikkhistorie med denne utgivelsen. Det var Petter Singsaas i Universal som selv tok initiativ til samarbeidet med den nå 82 år gamle Troll-direktøren Jørg Fr. Ellertsen.

Ellertsen var tidlig aktiv som konsertarrangør og musikkavisutgiver i Bergen, før han i 1958 ble ansatt hos Egil Monn Iversen A/S i Oslo. Dette selskapet ble seks år seinere tatt over av Arne Bendiksen. Ellertsen svarte med å starte sitt eget plateselskap, med god hjelp av musikeren Ivar Thorstensen. De første artistene var Toril Støa, Dizzie Tunes, Lars Bjune, Arild Bjørk, The Zodiacs, Laila og Lasse, Jan Hørtun og Inge Stordahl. «Jeg skal aldri, aldri mer si aldri» med Toril Støa ble en mindre hit, og gikk inn på 7. plass på VG-lista for 50 år siden.

Utover 1960-tallet ble Troll et av de største uavhengige plateselskapene i Norge. I glansårene ga de ut rundt en singel i uka. Repertoaret var bredt, og favnet blant annet datidens pop, visesang og slagere. Samt masse ofte strålende piggtrådmusikk, som i dag til dels henter store summer blant norske platesamlere. Til sammen ble det mer enn 200 singler.

Troll Records:

• Plateselskap startet av Jørg Fr. Ellertsen i 1964, med fokus på folkekjære artister.

• Var mest aktiv fram til midt på 1970-tallet. Mer sporadisk utgivelsesaktivitet i tiårene etter.

• Den helt ferske samleutgivelsen «Trollkrem» er kuratert av Thor-Rune Haugen og gitt ut av Universal, og består av fire cd-er: 120 låter fra 44 artister, i årene 1964-74.

• Til salgs i utvalgte Platekompaniet-avdelinger, og hos Cruisin’ Records i Oslo.

Norge Rundt

Det er Thor-Rune Haugen som har satt sammen denne boksen med 120 låter. Det er åpenbart gjort med mye kjærlighet, og en fin følelse for kronologisk balanse. Fra beat-perioden får vi nærmere 30 spor med The Zodiacs fra Rjukan, The Scavers fra Kirkenes og The Arrows fra Fauske, samt smakebiter av innspillingene til The Quivers (Oslo), The Dynamites (Sarpsborg), The Heartbreakers (Kristiansand), The Lunick Stars (Halden) og The Silver Clouds (Fredrikstad). Dermed blir «Trollkrem» en nostalgisk Norge Rundt-reise i den norske rockemusikkens tidlige tenår. Det er i seg selv mer enn verdt prisen av boksen alene.

Helt sentralt står ellers Dizzie Tunes fra Skien, som er representert med 14 spor, inkludert en singel Yngvar Numme og Tor Erik Gunstrøm lagde under navnet Don & Don i 1968, som kom ut med prefikset LSD (!). Dette er en hel liten samleplate i seg selv, der man blir slått av hvor gode Dizzie Tunes kunne være, spesielt på harmonisang. De gjør også en utmerket versjon av The Beatles’ «Good Day Sunshine», samme år som The Beatles lanserte den på «Revolver».

Dizzie Tunes ble etter hvert til en allround showgruppe, som skulle danne utgangspunktet for Ellertsens teater- og revyproduksjoner fra 70-tallet og utover. De hadde kanskje bare én alvorlig konkurrent, Key Brothers fra Keyserløkka i Oslo. Sistnevnte har seks kutt her, inkludert den strålende versjonen av The Coasters’ «Along Came Jones», som på norsk fikk tittelen «Og så kom Helgenen fram». To av vokalistene i bandet, Lars Bjune og Jan Hørtun, opplevde også suksess med solosingler som «Hvileløs tramp» og «Nå reiser jeg hjem».

Visesang og danseband

Mange av de største slagerne til Troll var oversettelser av utenlandske hits, noe som var ganske typisk for den lokale musikkproduksjonen på 60-tallet. Ellertsen hadde også dyktige folk i sin egen stall, der Vidar Sandbeck skrev mye originalmateriale, inkludert den sjarmerende «Et bitte lite miniskjørt», som ble gjennombruddet til Dizzie Tunes. Sandbeck kom dessuten opp med riktig gode novelty-hits, som når skistjernene Gjermund Eggen og Ingrid Wigernæs fikk prøve seg som sangartister. Blant Sandbecks seks egne låter her er nok «Fjelltrall» fra 1970 høydepunktet.

Da er vi over i avdelingen for norske visesangere, der blant annet Ivar Medaas og Vestlandsduoen må trekkes fram. Også den litt mer moderne visebølgen ble godt fanget opp av Troll, gjennom Femklang og norsk-kanadiske Robert Dell. Av særlig musikkhistorisk interesse er nok de fire sporene med The Young Norwegians, der Lillebjørn Nilsen startet sin karriere i 1966.

Vi får også et fint møte med Ole Ivars, som med sine seks spor markerer en overgang mellom slagerinspirert popmusikk og den seinere dansebandstilen, der særlig «Line» og «Regnets rytme» må regnes som mindre klassikere. Det er ellers ikke fritt for at det også dukker opp nokså klissete og corny innslag, der det for eksempel er vanskelig å tro at «Vestens rose» med Kjell Finnestad And The Teddy Boys ble spilt inn i fullt alvor.

Grisete, men briljant

En allerede etablert kultklassiker i enkelte kretser er «Kontaktproblemer» med Kjell Haave, som opprinnelig kom ut under navnet «Onani» i 1970. Det er et grisete, smått briljant Tom Lehrer-øyeblikk i norsk populærmusikk, med tekstlinjer som Selvvalgt sex i daglig dose / går så lett som fot i hose / Prøv vår lille kjønns-narkose – onani….Og vi setter nok et kryss i taket ved Laila Granums fengende «Love and Kisses», som raljerer med hangen til å skrive banale tekster på engelsk.

I det hele tatt: Norsk populærmusikk hoppet vidt omkring på 60-tallet, der Troll fanget opp noen av de beste (og en sjelden gang verste) øyeblikkene. David Dean, alias Sverre Faaberg fra Bergen, leverer imponerende troverdig og bunnsolid countrymusikk, mens Kari-Ann & Rigmor står for et sjarmerende teen beat-øyeblikk med «Jealous Boy». Et av høydepunktene er ellers «Å-å-å sherrif», der Wenche Myhre gjør Serge Gainsbourg på norsk i 1965.

Noen vil vel mene at også Inge Stordahl og Kjell Vidars burde vært representert. For min egen del kunne gjerne The Michelles fra Molde fått med en norskspråklig låt som «Du må tro», samtidig som samlingen nok ikke ville blitt dårligere med «Bygdas helt» med Jan Hørtun. Det er også litt synd at Al Bishop fra Deep River Boys ikke har fått med den supersjarmerende «Du skal få sukkertøy og lade» fra 1966.

Til gjengjeld er det knapt én låt som jeg ville ha fjernet her. Særlig ikke godbiter som b-siden på 1969-singelen til Nonesuch, alias Sven Libæk, som i dag er høyt skattet av internasjonale samlere av eksotika- og filmmusikk. Og på sikt er det uansett meningen at hele Troll-katalogen skal bli tilgjengelig for nedlasting på nettet.

Begrenset opplag

«Trollkrem» er kort sagt et must for alle som interesserer seg for norsk populærmusikkhistorie. Den er et grundig og underholdende tidsbilde fra en tid da den moderne norske platebransjen fremdeles var i støpeskjeen, og NRK stadig prøvde å holde på De-formen. Den drar fram mange artister som nok har gått litt i glemmeboken, og serverer samtidig en perlerekke av kjente slagere fra 60-tallet.

Opplaget på boksen, som til alt overmål er utstyrt med et strålende 48-siders hefte med diskografier, artistbiografier og personlige minner fra Ellertsen og Haugen, er begrenset til 500 eksemplarer. Om «Trollkrem» får responsen den fortjener, bør det utløse enda flere utgivelser med den nære norske musikkhistorien.

musikk@klassekampen.no

Artikkelen er oppdatert: 20. januar 2015 kl. 10.42

Troll-Haugen

Musikkjournalist Thor-Rune Haugen (Nye Takter, Musikkavisen Puls og NRK) jobber for tida med å samle den svært omfangsrike norsk-katalogen til Universal, som blant annet omfatter etikettene Philips, Polydor, PolyGram, Nor-Disc, Decca og Viking. Nå har han gjort en formidabel jobb med cd-boksen «Trollkrem», der mange av sporene er hentet rett fra Haugens egen singelsamling – som begynte med nettopp utgivelser på Troll.

– Jeg har samlet på Trollsingler i flere tiår, og har de fleste i ganske pen tilstand. Dessuten fikk vi tilgang til de fabrikkeksemplarene Jørg Fr. Ellertsen fortsatt hadde igjen. Kombinasjonen av min og Ellertsens samling inneholdt det vi trengte, siden originaltapene dessverre er borte, sier Haugen, som har gjort et stort detektivarbeid i forbindelse med boksen – og har sporet opp mange av artistene fra femti år tilbake.

– En del av bandene og artistene er nokså bortglemt i dag. Jeg fikk hyggelig kontakt med mange av dem, og fikk inntrykk av at alle syntes at dette er morsomt. Men flere har forlatt denne verden. Den siste av dem er Tore Herman Nilsen, som spilte trommer i The Zodiacs. Han døde dessverre i forrige uke, sier han.

Thor-Rune Haugen er sønn av den norske trekkspilleren og orkesterlederen Arnt Haugen, og ga i 2006 ut boka «Riller over fjord og fjell» – en så godt som komplett oversikt over alt som kom ut av norsk rockemusikk fra 1955 til 1977. Og sammen med Manu er det Troll som er Haugens favoritt blant de uavhengige selskapene på 60-tallet.

– Jeg ble tent på Trolls utgivelser alt som 8-åring, da Ellertsen begynte å sende utgivelsene til min far.

– Har du noen personlige favoritter på «Trollkrem»?

– Min første favorittgruppe var nettopp The Zodiacs, som er godt representert her. Ellers er det godt å få originalinnspillingene til The Scavers ut på cd. Tre femtedeler av legendariske Popol Ace startet karrieren sin der. Og så er jeg veldig glad i Laila Granums lett ironiske «Love and Kisses».