Mandag 9. februar 2015 Musikkmagasinet

Hyllest til han som herjet bedehusene

Broder AAGE: Habil gitarist.

Aage Samuelsen ville ha fylt 100 i år, og nå feires han i Halden.

100-årsmarkering

Da den markante pinsebevegelsepersonligheten Aage Samuelsen gikk bort i 1987, var det etter et tiår med stadig mindre fokus på predikanten og desto større fokus på musikeren – noe som nå gjenspeiles i hvordan 100-årsdagen hans markeres flere steder i landet.

Forrige lørdag var det stor konsert i Skien, og kommende lørdag er det hundreårsbursdag i konsertkirken Immanuel i Halden. Der står navn som Hanne Sørvaag, Trond Granlund og Elias Akselsen på plakaten, men også Hans-Erik Groth, bror av sangeren Jan Groth (som døde i fjor 68 år gammel, og blant annet var kjent fra bandet Aunt Mary) – som på 90-tallet ga ut et par album med Aage Samuelsen-sanger. På de utgivelsene var også broren Hans-Erik med, og han forteller at interessen for Aage Samuelsen startet tidlig i oppveksten.

– Jan lærte seg å spille gitar etter Aage. Og det mange ikke vet, er at Aage var en glimrende musiker. Han sammenliknes jo ofte med Sputnik, med det er bare helt feil, sier Hans-Erik Groth.

Aage Samuelsen:

• Predikant, sanger og låtskriver, født 23. januar 1915 i Skien.

• Begynte tidlig med sang og musikk, samtidig som han var aktiv i pinsebevegelsen.

• Sleit tidvis med alkoholproblemer. Døde av et hjerteinfarkt i 1987.

Folk ble helt rabiate

Groth forteller om da han og broren opptrådte med Aage-sanger første gang, i 1986.

– Folk ble helt, tør jeg si, rabiate. Det eksploderte. De hadde aldri hørt makan. Og siden masa jeg på at Jan skulle få spilt inn dette. Helt til han faktisk gjorde det.

– Hvorfor tror du Samuelsens sanger fortsatt synges?

– Han får mer inn i en liten sangtekst enn 17 forkynnere klarer på en hel kveld. Og så skrev han veldig fengende melodier. Hør bare «O Jesus, du som fyller alt i alle». Han etterlot seg en skattkiste av sanger.

Det er den ikke ukjente PR-rådgiveren Jarle Aabø som er arrangør av lørdagens konsert. På spørsmål om hvorfor telemarkingen Samuelsen hedres i Halden, sier Aabø at Aage var superkjendis i hele Østfold så lenge han levde.

– Han «herjet» med sin forkynnelse og sin rockegitar på de fleste bedehus, og hans sanger synges fortsatt med like stort engasjement over hele fylket.

Står som en påle

– Hvordan har dere jobbet med å finne artister til konserten?

– Vi har spurt vokalister vi mistenkte hadde et sterkt forhold til Aages melodiskatt. Fra Sarpsborg ville femten fremragende artister komme til Halden. Vi fikk plass til to.

– Hvordan er ditt forhold til musikken hans?

– Aage Samuelsens var en hitmaskin, men han skrev heldigvis ikke døgnfluer. Hans album «Den tida glemmer jeg aldri» med sangen «En måneskinnsnatt med deg» står jo som en påle.

musikk@klassekampen.no

Artikkelen er oppdatert: 4. mars 2015 kl. 09.40