Fredag 20. mars 2015 Utenriks

• Russland tegner avtale med Sør-Ossetia • Skaper sterke reaksjoner i Europa

Putin provoserer på ny

TETTERE BÅND: Russlands president Vladimir Putin undertegnet onsdag en integrasjonsavtale med Leonid Tibilov, leder for utbryterrepublikken i Georgia. Foto: Maxim Shipenkov, REUTERS/NTB scanpix

NY AVTALE: Russland er i ferd med å annektere utbryterrepublikkene Sør-Ossetia og Abkhasia, advarer Georgia.

GEORGIA

Tilbake i rampelyset undertegnet Russlands president Vladimir Putin onsdag Allianse- og integrasjonsavtalen med Sør-Ossetia. Sør-Ossetia er en autonom republikk i Georgia som har brutt med sentralregjeringen i Tbilisi og har erklært uavhengighet sammen med den andre autonome utbryterrepublikken ved Svartehavet, Abkhasia.

Ifølge avtalen, som ble undertegnet av Sør-Ossetias president Leonid Tibilov, vil de russiske styrkene som står i Sør-Ossetia under Nord-Kaukasus-kommandoen i Vladikavkaz i Nord-Ossetia, bli integrert i de sørossetiske styrkene.

Det betyr en formalisering av at russiske styrker utøver grensekontrollen mellom Sør-Ossetia og Georgia, ikke bare som «fredsbevarende» styrker.

Dessuten blir tollen med Russland visket ut.

Utbryterrepublikker:

• Sør-Ossetia: 3900 km², 50.000 innbyggere. Språk: ossetisk, russisk. Religion: russisk-ortodoks. Hovedstad: Tskhinvali. Valuta: russiske rubler. President Leonid Tibilov (fra 19. april 2014), statsminister Domenti Kulumbegov (fra 2. april 2014)

• Abkhasia: 8660 km³, 200.000 innbyggere. Språk: abkhasisk, russisk. Religion: russisk ortodoks, sunni. Hovedstad: Sukhumi (63.000). Valuta: russiske rubler. President Valeri Bganba (fra 1. juni 2014), statsminister Vladimir Delba (fra 2. juni 2014).

Stormaktsinteresser

Russland er det eneste landet, ved siden av Venezuela og Nicaragua, som har anerkjent Sør-Ossetia og Abkhasia, og Putin betegner avtalen som «et landemerke»

– Et nytt skritt har blitt tatt i dag for å styrke vårt partnerskap, sa en tilfreds president etter signeringen i Moskva.

Avtalen gjelder for 25 år, men Georgia mener at avtalen innebærer at Russland vil annektere Sør-Ossetia – og Abkhasia. Det skal bare en folkeavstemning til før Sør-Ossetia, med vel 50.000 innbyggere, blir gjenforent med sine 700.000 frender i den autonome republikken Nord-Ossetia som er del av den russiske føderasjonen.

– Dette er et kynisk og provoserende skritt fra Russland. Vi ser det som et skritt mot annektering, sa Georgias utenriksminister Tamar Berutsjavili på årsdagen for gjeninnlemmelsen av Krim i Russland.

USA og EU har vært raskt ute med å avvise avtalen. EU mener den er et «skritt imot anstrengelsene for å styrke sikkerheten og stabiliteten i regionen».

Avtalen om å blant annet opprette en felles sikkerhetssone mellom Russland og Sør-Ossetia, er i praksis å gi Moskva kontroll med grensen, mener Nato og EU.

– Den har ingen juridisk status, sier EUs utenrikssjef Federica Mogherini, ifølge tyske DPA.

Avtalen strider åpenbart med prinsippene i folkeretten, prinsippene i Organisasjonen for sikkerhet og samarbeid i Europa og Russlands internasjonale forpliktelser, sier Natos generalsekretær Jens Stoltenberg.

Kosovo-paralleller

Russland ser på Sør-Ossetia og Abkhasia ut fra samme perspektiv som Vesten ser på løsrivelsen av Nato- og EU-protektoratet Kosovo som stemte seg ut av Jugoslavia og Serbia etter Natos bombekrig fram 24. mars til 10. juni 1999.

I dag er Kosovo anerkjent av 108 av FNs 193 medlemsstater (56 prosent), inkludert Norge, 23 av 28 EU-land, 24 av 28 Nato-land og 34 av 57 i Organisasjonen av islamsk samarbeid (OIC).

Sør-Ossetia har bedt om å bli annektert av Russland, hvilket ikke er tilfelle med Abkhasia. I Abkhasia er det gryende misnøye blant de vel 200.000 innbyggerne fordi rike russere kjøper opp de beste tomtene i åssidene mot Svartehavet og legger beslag på stadig større deler av hovedstaden Sukhumi.

Abkhasia var en del av det georgiske oldtidskongedømmet Kolkha og deretter Egriris (Lazica), og var del av det uavhengige tyske protektoratet Georgia da sovjetiske styrker rykket inn i 1921.

Moskva har avslått Sør-Ossetia bønn om annektering og avviser derfor anklagene fra Georgia. Sør-Ossetias president Tibilov inviterte Putin, som la vel 135 millioner kroner på bordet i Moskva, til hovedstaden Tskhinvali på 25-årsdagen for uavhengighetserklæringen i september.

Ber om annektering

Det som uroer Kreml, er Georgias tilnærmingen til EU og Nato.

Da EU-parlamentet godkjente assosieringsavtalen med Georgia 18. desember i fjor, svarte Sør-Ossetia samme dag med en tilsvarende assosieringsavtale med Russland. Sør-Ossetia blir dermed i praksis med i tollunionen og eventuelt uformelt i Den eurasiske unionen (EAU) som er Putin storpolitiske prosjekt.

Statsminister Domenti Kulumbegov utformet samtidig retningslinjer for hvordan Sør-Ossetia ville bli absorbert i Russland, slik avtalen onsdag stadfestet.

18. februar undertegnet Russland og Sør-Ossetia en grenseavtale. Nå trengs det ingen uniformer uten distinksjoner eller kampsoldater som under augustkrigen i 2008 da Georgias daværende president Mikhail Saakasjvili forsøkte å gjenerobre Sør-Ossetia i troen på at han hadde Nato i ryggen.

Saakasjvili er i dag rådgiver for Kiev-regimet.

Visker ut grense

En liknende grenseavtale er på gang med Abkhasia, ifølge Russlands utenriksminister Sergej Lavrov. Georgia mener det er «nok et forsøk på revisjon og korrigering av grenser innen Russland». Gjennom EU- og euroatlantisk integrasjonsminister David Bakradze ba den georgiske regjeringen Vesten om hjelp til å få «Russland til å ta et skritt tilbake».

For Moskva handler det om å reorganisere sine interesser i Kaukasus- og Kaspihav-regionen mellom stater og lokale konflikter, som Nagorno-Karabakh-konflikten mellom Aserbajdsjan og Armenia, inkludert anerkjenningen av Sør-Ossetia og Abkhasia etter krigen i 2008.

– Russland må holde disse stedene økonomisk flytende og trygge, men russerne vil ikke at de blander seg inn i målet med gradvis å bedre forholdet til Georgia, sier Aleksandr Skakov, Sør-Kaukasus-ekspert ved det russiske vitenskapsakademiet, til Financial Times.

– Russland gjentar at de ikke ønsker at spørsmålet om Sør-Ossetia og Abkhasia skal påvirke målet om å gjenopprette økonomiske forbindelser med Georgia. Men det er nær sagt umulig, sier Varana Pakhomenko, Sør-Kaukasus-ekspert ved tankesmia International Crisis Group, til Financial Times.

peter.m.johansen@klassekampen.no

Federica Mogherini