Lørdag 16. mai 2015 Utenriks

Kina og India enes om ny milliardavtale på toppmøte:

Styrker samarbeid

TETTERE: Indias Narendra Modi og Kinas statsminister Li Keqiang traff hverandre i Beijing i går. FOTO: Kenzaburo Fukuhara, REUTERS/SCANPIX

SIGNERER: Kina og India signaliserer økt utfordring av Vesten med symboltung samarbeidsavtale. Men en rekke uenigheter tester forholdet til de to asiatiske gigantene.

ASIA

«Kina og India kan sammen bygge en mer rettferdig og rimelig internasjonal orden.»

Det var budskapet fra Kinas statsminister Li Keqiang da han traff Indias statsminister Narendra Modi i Beijing i går. Verdens to mest folkerike land, som rommer til sammen over en tredjedel av klodens befolkning, tar nå nye skritt for styrke samarbeidet seg imellom.

I dag avslutter Modi sitt tre dager lange statsbesøk i Kina, der han på sin første dag traff president Xi Jinping. Modi kalte møtet «ekstremt produktivt» og de to statsoverhodene ble enige om en avtale med til sammen 24 avtalepunkter.

– Denne avtalen handler primært om å binde de to landene tettere sammen gjennom å styrke det mellomstatlige arbeidet på en lang rekke områder, sier India-ekspert ved Universitetet i Bergen, Kenneth Bo Nielsen til Klassekampen.

Samarbeidsavtale mellom Kina og India:

• I løpet av et tre dager langt statsbesøk i Kina har Indias statsminister Narendra Modi blitt enig med Kinas president Xi Jinping om en storstilt samarbeidsavtale mellom de to asiatiske stormaktene.

• Avtalen skal være verdt ti milliarder dollar og skal blant annet omfatte levering av kinesiske tog og atomkraftverkverk til India, og indiske farmasøytprodukter og IT-tjenester til Kina.

Søker mer global makt

Avtalen skal være verdt ti milliarder dollar og skal blant annet omfatte levering av kinesiske tog og atomkraftverkverk til India, og indiske farmasøytprodukter og IT-tjenester til Kina. Avtalen innebærer også et tettere samarbeid mellom det indiske utenriksdepartementet og sentralkomiteen til kommunistpartiet i Kina, og tettere samarbeid mellom kinesiske og indiske tenketanker.

Kina-ekspert ved Norsk utenrikspolitisk institutt, Marc Lanteigne, mener uttalelser om å «bygge en mer rettferdig internasjonal orden» handler om at både Kina og India ønsker seg større makt og innflytelse på den internasjonale arena.

– Begge har vært veldig bekymret for Vestens rolle i den globale økonomiske tilbakegangen, og mener blant annet at India og Kina ikke er tungt nok representert i internasjonale økonomiske organisasjoner som Verdensbanken og IMF, sier Lanteigne til Klassekampen.

Kina og India samarbeider også gjennom Brics (Brasil, Russland, India, Kina og Sør-Afrika) og gjennom en fersk asiatisk utviklingsbank (AIIB).

Spent forhold

Indias statsminister Modi har lenge vært opptatt av å ytterligere styrke forholdet til Kina for å styrke indisk økonomi. Kina er Indias største handelspartner, men ubalansen i handlene mellom landene er stor, og India importerer varer fra Kina for 48 milliarder mer enn inderne selger til det kinesiske markedet.

– Modi ønsker større gevinst av samhandelen, sier India-ekspert Nielsen, som mener avtalen kan være et viktig steg i å «opprette et varig positivt samarbeid» mellom to land med en «lang historie med mistillit og spente diplomatiske relasjoner».

En rekke territorielle og geopolitiske uenigheter gjør likevel at det foreløpig er grenser for hvor tett samarbeidet mellom India og Kina blir.

– Det foregår et enormt geopolitisk maktspill mellom de to landene, sier Nielsen.

Selv om India er i ferd med å ta igjen Kina når det gjelder folketall, presiserer Nielsen at inderne fortsatt i stor grad «er lillebror i forholdet».

Venner med uvenner

Kina-ekspert Lanteigne påpeker at grensekonflikten i regionen Arunachal Pradesh, Kinas tette og økende samarbeid med Indias erkefiende Pakistan og kinesiske strategisk og diplomatisk opptrapping i Sri Lanka, uroer inderne.

India ønsker på sin side et tett samarbeid med Kina-nemesis Japan, samtidig som Modi gjør mye for å framstå som nær venn med USA og Barack Obama.

– India vil balansere disse relasjonene og ikke binde seg til bare en alliert, sier Nielsen.

I møte med Kinas opptrapping i Sør-Asia har India styrket vennskap med Vietnam og Filippinene, to land som krangler med Kina om øyer i Sør-Kinahavet.

– Pakistan og Afghanistan er også «wild cards» i forholdet, sier Lanteigne.

Han viser til at Kina, som en del av sitt forsøk på å styrke seg innover mot Eurasia, ønsker å delta aktivt i gjenoppbyggingen av Afghanistan etter Natos uttrekking, et land som også er viktig for indiske interesser.

eirikgs@klassekampen.no

Kenneth Bo Nielsen