Mandag 1. juni 2015 Lederen

Ufri handel

• Da utenriksminister Børge Brende (H) presenterte en fersk stortingsmelding om norsk handelspolitikk rett før helga, sa han i Klassekampen at regjeringen jobber for å klargjøre Norge til frihandelsavtalen Transatlantic Trade and Investment Partnership (TTIP) mellom USA og EU, «slik at vi ikke må starte ti meter bak de andre når startskuddet går». Stortingsmeldingen spår «betydelige reduksjoner i tollvernet» som følge av framtidige handelsavtaler, og Brende venter «krevende forhandlinger» for Norge spesielt innenfor landbruk.

• De siste ukene har oppmerksomheten rundt TTIP økt også i Norge. Mediearkivet Retriever gir 26 treff på forkortelsen i 2013, mens avtalen ble omtalt 274 ganger i 2014 og 385 ganger hittil i år – desidert oftest i avisene Nationen og Klassekampen. USA og EU er fortsatt i forhandlinger om TTIP, som med god grunn møter motstand fra sivilsamfunnet på begge sider av Atlanteren. 18. mai var den globale aksjonsdagen mot TTIP og TISA, en avtale om liberalisering av handel med tjenester, med markeringer i Europa, USA, Sør-Amerika, Asia og Afrika. Også i Norge ble dagen markert en rekke steder, fra Finnmark i nord til Agder i sør. Aktivistene advarer om svekkede rettigheter for arbeidstakere, negative miljøkonsekvenser og en ordning som gjør at selskaper skal kunne saksøke stater for eksempelvis å ha innført strengere miljøreguleringer, slik Klassekampen skrev torsdag.

• «Perspektivene i en slik avtale vil løfte den frie vestlige verden, bidra til økonomisk vekst og fungere som et bolverk mot mer autoritære regioner som vokser seg sterkere», skrev VG på lederplass 16. mai. Ifølge avisa, som selv har omtalt TTIP ved 14 anledninger, er det skeptikerne og «særlig den politiske venstresiden» som «får sette agendaen» i debatten. En riktigere beskrivelse er at det er takket være kritikerne at det i det hele tatt er debatt om TTIP og TISA. Begge avtalene blir framforhandlet i hemmelighet av politikere i tett samarbeid med tunge næringslivslobbyer som ikke ønsker innsyn eller deltakelse fra folkene som disse avtalene vil berøre.