Lørdag 6. juni 2015 Innenriks

MDG er for første gang målt over sperregrensa på Klassekampens meningsmåling:

Jubelmåling for De Grønne

DJEVELSK BRA: Miljøpartiet De Grønne er over sperregrensa på Klassekampens junimåling. Fra venstre: Hanna Marcussen, Shoaib Sultan, Rasmus Hansson og Harald Nissen (foran). Foto: Tom Henning Bratlie

GRØNN INVASJON: Stortingsgruppa til Miljøpartiet De Grønne sjudobles på Klassekampens junimåling. Rasmus Hansson vil ikke utelukke samarbeid med Frp.

MÅLING

For første gang kan Miljøpartiet De Grønne notere seg en Klassekampen-måling over sperregrensa for utjevningsmandater. Men det er på håret: MDG får nøyaktig fire prosent på junimålingen Norfakta har gjennomført for Klassekampen og Nationen.

Den skarve framgangen på 0,4 prosentpoeng fra forrige måned er innenfor feilmarginen, men løfter partiet over den magiske grensa og gir dermed stor uttelling.

Hadde denne målingen vært valgresultatet, ville MDG fått sju stortingsmandater – seks flere enn de har i dag.

Miljøpartiet De Grønne:

• Miljøpartiet De Grønne (MDG) ble stiftet 29. oktober 1988.

• MDG har partiet Die Grünen i Tyskland som forbilde og er tilsluttet Det europeiske grønne partiet og Global Greens.

• Partiet er representert med ett mandat på Stortinget i perioden 2013–2017 og er representert i flere kommunestyrer og fylkesting.

• MDG definerer seg som blokkuavhengig.

Stabil trend

Det som gjør målingen enda mer gledelig for MDGs ensomme svale på Stortinget, Rasmus Hansson, er at den synes å bekrefte en trend.

Partiet ble nemlig i mai for første gang målt over sperregrensa på det månedlige gjennomsnittet av alle de nasjonale meningsmålingene, ifølge nettstedet Pollofpolls.

Gjennomsnittet er basert på åtte partimålinger som ble publisert for mai.

– Vi har selvfølgelig is i magen, men dette er en tydelig trend vi har sett på mange målinger nå, sier den grønne stortingsmannen til Klassekampen.

– Jeg tror framgangen skyldes at vi tilfører norsk politikk et etterlyst perspektiv som velgerne ikke har funnet i den gamle partifloraen. Og så ser de at det har begynt å skje ting på Stortinget etter at vi kom inn.

Han viser til at MDG til høstens kommunevalg stiller med lister i over tre ganger så mange kommuner som i 2011.

– Selv om dette er en stortingsmåling, spiller det nok også inn at vi har blitt mer synlige i hverdagspolitikken.

Kan snakke med Frp

På Klassekampens måling får de rødgrønne partiene flertall, men med en stortingsgruppe bestående av sju personer kan MDG fort havne i en avgjørende vippeposisjon. På gjennomsnittet av maimålingene skjer nettopp det.

Og Hansson insiterer hardnakket på at partiet er blokkuavhengig og kan snakke med alle – også Frp.

– Gitt Frps politikk er det vanskelig å se for seg en samarbeidsavtale med dem. Men min personlige mening er at vi bør insistere på at vi kan snakke med alle, også Frp, sier Hansson.

– I praksis er det selvsagt vanskelig å bli enig med partier som har ledere som ikke tror på menneskeskapte klimaendringer, men ikke fordi vi har erklært det på forhånd. Utgangspunktet vårt er at verken de røde eller de blå ideologiene har svar på de viktigste spørsmålene, som handler om miljø. Vi tilbyr samarbeid til høyre og venstre i bytte mot gjennomslag for våre viktigste saker. Det er situasjonen i både Bergen og Oslo.

– Høyres byrådsleder i Oslo, Stian Berger Røsland, har sagt til Klassekampen at han oppfatter dere som er parti trygt plassert på venstresida?

– At en Høyre-byrådsleder sier han ikke vil samarbeide med oss, gjør ikke oss til sosialister. Jeg anbefaler Røsland og andre å ta utgangspunkt i virkeligheten framfor sine egne hjemsnekra myter om MDG. Høyre-byrådet i Oslo er avhengig av å finne samarbeidspartnere. Så når de slår hånda av oss allerede nå, vet vi hvordan det vil gå med det byrådet. Men det er ikke vår skyld.

politikk@klassekampen.no

Rødt øyner ordfører

MDG og Rødt er siste skrik i «Nordens Paris». Rødt har nå en oppslutning på 10,6 prosent i Tromsø, en framgang på 3,4 prosentpoeng fra valget. Det viser en Tromsø-måling Norfakta har gjennomført for iTromsø og NRK. Målingen ble publisert torsdag. For første gang bryter partiet tiprosent­grensen i en måling.

– Dette er utrolig gøy. Alt tyder på at det blir et nytt flertall i Tromsø, og vi kan få ordføreren i Nord-Norges største by. Det er ikke verst for et parti som NRK behandler som en bygdeliste, sier Rødt-leder Bjørnar Moxnes til Klassekampen.

Moxnes viser til at partiet ikke får delta i NRKs store partilederdebatter under årets kommunevalgkamp.

MDG er også på frammarsj i byen: 4,9 prosent av velgerne i Tromsø sier at de går for det grønne alternativet, mot 1,8 for fire år siden.

Trykk på grafikken for større bilde.