Torsdag 11. juni 2015 Utenriks

• EU avlyste votering om frihandelsavtale • TTIP splitter sosialdemokratisk blokk

Struper handelsdebatt

KAMPANJE: Aktivister fra Friends of the Earth Europe protesterer mot frihandelsavtalen TTIP i Brussel i februar. FOTO: EMMANUEL DUNAND, AFP/NTB SCANPIX

DYSSER NED: EU gjør alt de kan for å dysse ned motstanden mot den omstridte frihandelsavtalen TTIP med USA, mener aktivister.

– De som ønsker at TTIP skal realiseres, vil ikke ha en avstemning i EU-parlamentet om de ikke er sikre på at de vinner.

Det sier Mark Dearn, kampanjetalsmann i organisasjonen War on Want, til Klassekampen etter at EU-parlamentet i går utsatte en planlagt avstemning om den kontroversielle frihandelsavtalen på ubestemt tid.

I går ble også den planlagte parlamentsdebatten om Transatlantic Trade and Investment Partnership (TTIP) stanset av høyresida i parlamentet, med assistanse fra TTIP-vennlige sosialdemokrater.

TTIP:

• EU og USA forhandler om avtalen Transatlantic Trade and Investment Partnership (TTIP), som vil bli verdens største frihandelsavtale dersom den realiseres.

• Avtalen møter motstand fra en rekke organisasjoner som mener den vil forverre miljøødeleggelser og arbeidsforhold, samt gi selskaper enda større makt overfor stater.

• Blant de mest omstridte punktene er en voldgiftsdomstol som gir selskaper rett til å saksøke stater for nye reguleringer.

– Skader demokratiet

En rekke TTIP-motstandere reagerer nå kraftig på det de mener er udemokratisk spill knyttet til et av de mest brennbare spørsmålene om EUs framtid.

– Dette skader demokratiet. TTIP er et høyst omstridt tema i EU, og det er parlamentets oppgave å diskutere dette på offentlig nivå. Nå lot de den sjansen gå fra seg, sier Michael Efler fra Stop TTIP til Klassekampen. Kampanjen har samlet over 2,1 millioner signaturer mot frihandelsavtalen.

Det er EU-kommisjonen som forhandler med USA om TTIP og en avstemning om frihandelsavtalen i EU-parlamentet vil ikke være bindende. Kommisjonspresident Jean-Claude Juncker, økonomikommissær Cecilia Malmström og resten av TTIP-tilhengerne ønsker likevel å sikre avtalen et snev av folkelig legitimitet. Derfor blir en avstemning i EU-parlamentet sett av både tilhengere og motstandere som en viktig milepæl for TTIP.

Kort tid før avstemningen tok parlamentspresident Martin Schulz avgjørelsen om å utsette avstemningen, og skyldte på det høye antallet endringstillegg fra parlamentsmedlemmer.

– Men det hadde vært fullt mulig å stemme over tilleggene. Dette var en politisk og ikke en teknisk avgjørelse, sier Dearny.

– De var redde for å tape. Et nei fra EU-parlamentet ville vært et enormt nederlag for TTIP og EU-kommisjonen. Det var derfor Schulz kansellerte avstemningen, sier Efler.

Splittet parlament

Den folkelige motstanden mot TTIP har nemlig skapt sterk politisk splittelse i EU-parlamentet, ikke minst internt i den sosialdemokratiske gruppa S&D. Sosialdemokratenes TTIP-sjef Bernd Lange ønsker å godkjenne TTIP, men med endringer av deler av det mest kontroversiell innholdet, som såkalt investor-stat-tvisteløsning (ISDS) og genmodifisert mat.

En rekke andre S&D-medlemmer er langt mer kritiske og krever for eksempel at ISDS, som vil gi store selskaper mulighet til å saksøke nasjonalstater for tapt profitt, helt og holdent fjernes fra avtaleteksten.

Dearn fra War on Want, som er til stede i Strasbourg, forteller at det skal ha vært den store usikkerheten rundt hvordan sosialdemokratiske medlemmer ville stemme som førte til utsettelsen. Da den høyrekonservative gruppa i parlamentet, EPP, skjønte at motstanden blant sosialdemokratene var så stor at en TTIP-seier ville bli vanskelig, skal de ha bedt Schulz om å stanse avstemningen.

Deretter ble også gårsdagens planlagte debatt utsatt etter en hårfin avstemning – 183 mot 181 stemmer. 25 sosialdemokrater valgte å ikke stemme, og hindret dermed en debatt om TTIP i parlamentet.

Ukip: En skam

Utsettelsen utløste sterke reaksjoner blant annet fra det britiske høyrepopulistiske partiet Ukip. Da mikrofonene ble skrudd av, marsjerte Ukip-leder Nigel Farage fram til podiet og ropte at det hele var «en skam».

«Utsettelsen av dagens TTIP-debatt øker den demokratiske fornærmelsen etter den unilaterale avgjørelsen fra president Schulz om å utsette avstemningen om EU-parlamentets TTIP-resolusjon. Å unngå en offentlig debatt om TTIP nå skader parlamentets rykte», skriver De grønne i EU-parlamentet i en pressemelding.

De Grønne er sammen med venstreradikale GUE/NGL de hardeste TTIP-motstanderne i parlamentet.

eirikgs@klassekampen.no

– Viktig delseier mot TTIP

Samtidig som TTIP-kritikere reagerer sterkt på forakten for demokrati og åpen debatt i EU, gleder man seg over TTIP-tilhengernes «åpenlyse frykt for å tape».

– Nå blir det tydelig hvor kontroversiell TTIP er. Dette er en viktig delseier og viser styrken i den massive folkelige motstanden. Uten denne motstanden ville ikke den politiske uenigheten i EU vært så stor som den er, sier Mark Dearn fra War on Want.

– Dette viser at presset folk i mange europeiske land retter mot politikerne gir gode resultater, sier Michale Efler fra Stop TTIP.

Forhandlingene mellom USA og EU er preget av lite offentlig innsyn og stort hemmelighold. Kritikere mener avtalen gjennomgående favoriserer interesser til næringslivsinteresser på bekostning av velferd og demokrati.

Dearny peker på at Stop TTIP sin underskriftskampanje nå har nådd over 2,1 millioner signaturer.

– Dette er historisk høyt for et initiativ som dette, sier Dearn.

TTIP-motstandere mener det er av stor betydning at EU-kommisjonen nå ennå ikke har noe mandat fra parlamentet til å godkjenne TTIP.

– Men de vil komme tilbake og satse på at de kan få den gjennom, sier Dearn.

– Dette er ikke over. Nå vil de konservative og sosialdemokratene forsøke å snekre sammen en ny bakromsavtale som de vil ta til parlamentet i juli eller september, sier Efler.

Mange av TTIPs motstandere kjenner seg i økende grad sikre på at det vil bli vanskelig for EU-kommisjonen å få TTIP på plass. Blant annet har Hellas lovet at de vil legge ned veto mot avtalen, og mange tror at det vil bli en drøy oppgave å skulle få avtalen godkjent i alle EUs 28 medlemsland.

Cecilia Malmström