Mandag 10. august 2015

Hevder Tyskland har tjent 100 milliarder euro på Hellas-krisen

Berlin (NTB-AFP-Reuters): Tyskland, som har kjørt en knallhard linje overfor kriserammede grekere, har tjent 100 milliarder euro på gjeldskrisen i Hellas, ifølge en ny studie.

Beløpet tilsvarer mer enn 900 milliarder kroner og stammer hovedsakelig fra lavere lånekostnader og økt salg av statsobligasjoner, ifølge en studie utarbeidet av den tyske tenketanken Leibniz-instituttet for økonomisk forskning.
De 100 milliarder euroene som Tyskland skal ha spart siden 2010, da krisen for alvor rammet Hellas, mer enn oppveier beløpet som tyskerne har tapt på den greske gjeldskrisen.
– Hver gang finansmarkedene har fått dårlige nyheter fra Hellas de siste årene, så har de søkt trygge tilfluktssteder for pengene sine. Dette er noe eksport-mester Tyskland har dratt uproporsjonalt nytte av, står det å lese i studien.
Ifølge tenketanken har den greske krisen blant annet ført til at investorer i mye større grad enn før har skygget unna usikre investeringer i eurosonen og heller valgt trygge tyske statsobligasjoner. Den økte interessen for disse obligasjonene har bidratt til å senke renten på obligasjonene, noe som igjen har ført til vekst i Tysklands BNP. (©NTB)