Fredag 30. oktober 2015 Kultur og medier

Fysiker og mamma Sunniva Rose har oversatt kjønnsnøytral babybok:

Fri fra blå og rosa

Det ultimate eksperiment: Fysiker Sunniva Rosa har skrevet forordet til og oversatt babyboka «Prosjekt baby». Boka er kjønnsnøytral og bygd opp som en labrapport.

«Prosjekt baby» er minneboka Sunniva Rose lette etter da hun var gravid, men aldri fant. – Selv om boka er kjønnsnøytral, så er den ikke kjedelig, sier hun.

bøker

– Jeg fant aldri en babybok jeg likte da jeg var gravid. Jeg saumfarte alle bohandlerne, men fant bare babybøker for «søte prinsesser» eller «tøffe «prinser. Alle minnebøkene var så fryktelig opptatt av kjønn.

Det sier fysiker og mamma Sunniva Rose. Da Rose gikk gravid i 2009, ble hun sjokkert over å oppdage hvor kjønnsdelt ikke bare barnemarkedet, men også babymarkedet er.

– Som de fleste gravide brukte jeg mye tid inne på gravidforumer. Der opplevde jeg at foreldrene var utrolig opptatte av å sette kjønnede merkelapper på babyen før den i det hele tatt var født. Skal barnerommet males rosa eller blått? Skal vi kjøpe rosa eller blå body? sier Rose.

«Prosjekt baby»:

• Kjønnsnøytral babybok med et vitenskapelig perspektiv. Skrevet og illustrert av den amerikanske forfatteren Tiffany Ard.

• Sunniva Rose har oversatt og skrevet forordet til boka som gis ut på Humanist Forlag. I forordet skriver Rose om hvordan hun som gravid opplevde babymarkedet som svært kjønnsdelt.

• Sunniva Rose er kjernefysiker ved Universitetet i Oslo og blogger.

Ikke politisk korrekt

Nå har forskeren oversatt og skrevet forordet til babyboka hun savnet som gravid, «Prosjekt baby». Det er en faktabasert utfyllingsbok for alle dem som venter eller akkurat har fått en baby. Boka er kjønnsnøytral og ment som et alternativ til alle de rosa og blå babybøkene der ute.

Rose innrømmer at hun selv var skeptisk til «det kjønnsnøytrale» da hun som gravid jaktet på klær og utstyr til babyen.

– Jeg oppdaget at de kjønnsnøytrale tingene og klærne er veldig kjedelige. De er hvite, beige og blasse. Mange har nok en oppfatning av at «det kjønnsnøytrale» er ensbetydende med noe kjedelig eller noe som er politisk motivert, sier Rose.

Men selv om babyboka er nettopp nøytral og ikke forholder seg til babyens kjønn, så er den verken traust eller opptatt av å være politisk korrekt, forteller forskeren.

– «Prosjekt baby» er en veldig morsom og samtidig søt bok. Den har et vitenskapelig og søkefullt blikk på svangerskapet og tida etter fødselen. Den forholder seg ikke til om du venter en gutt eller jente, men til at du venter et barn, sier Rose.

Hindrer begrensninger

– I Sverige har det vært en oppblomstring av kjønnsnøytrale barne- og babybøker, der bokas karakter gjerne er kjønnsløs eller omtales som hen. Hva tenker du om det?

– Verken jeg eller «Prosjekt baby» ønsker å late som at babyen ikke har noe kjønn. Det at boka er kjønnsnøytral, betyr ikke at den oppfordrer til å gjøre barnet kjønnsløst, sier Rose kontant.

Hun mener babyboka først og fremst er viktig for å ikke legge begrensninger på verken foreldrene eller det oppvoksende barnet.

– Det boka gjør, er å åpne opp for at kjønnet ikke skal være viktig eller absolutt for hvordan man ser på, skriver om eller tenker om babyen. Tankene og følelsene man går rundt med som vordende foreldre er uansett de samme uavhengig om man får en gutt eller jente, sier Rose.

Hun framhever at forfatteren av boka – Tiffany Ard – også tar høyde for at en familie i dag ikke trenger å bestå av den klassiske kjernefamilien.

– Boka åpner opp for at familier skapes på mange ulike måter. Hun beskriver gjennom en vitenskapelig stil hvordan en familie kan dannes på den gode gamle måten, gjennom mirakelet moderne medisin eller gjennom adopsjon. Boka er slik sett veldig riktig for den tida vi lever i, sier forskeren.

Celler, planeter og stjerner

I boka finner man ingen tegninger av prinsessekroner, lekebiler eller små og rosa tøykaniner. Det gjør ikke boka noe mindre yndig, mener Rose.

– Den har vakre tegninger av planeter, celler og stjerner. Boka er også fylt med nydelige sitater fra fysikkens verden, sier Rose.

– Boka fokuserer på babyen som «det ultimate eksperiment i menneskers liv». Det høres ganske klinisk ut?

– Den har en vitenskapelig tilnærming til svangerskap og tida etter fødsel, men presenterer samtidig vitenskapen på en myk og humoristisk måte.

Hun trekker fram hvordan boka blant annet oppfordrer foreldrene til «selvrapportering» om antall timer søvn de første døgnene og registrere energinivå på en skala fra «Fullt oppladet» til «Fullstendig utmattet» under kapittelet som heter «omsorgsgivers utmattelsesrapport».

– «Prosjekt baby» og vitenskapen er for alle foreldre. Men jeg har nok en ekstra glede av alle tabellene og skjemaene. I boka som den nerdete forskeren jeg jo er, sier Rose og ler.

juliee@klassekampen.no

Artikkelen er oppdatert: 2. november 2015 kl. 11.27
PRINS OG PRINSESSE: Skjermdump av babybøkene som selges av nettbutikken Barnas Personlige Verden.