Lørdag 31. oktober 2015 Utenriks

Norges oljeminister skal på toppmøte i Saudi-Arabia:

Reiser til Riyadh

SOLFIE: Olje- og energiminister Tord Lien (Frp) reiser til et ministermøte i Saudi-Arabia neste uke. Foto: Cornelius Poppe, NTB scanpix

BETENT: UD har forberedt oljeminister Tord Lien på å ta opp menneskerettighetssituasjonen i Saudi-Arabia før hans reise dit neste uke. Men Lien vil ikke si om han skal ta opp temaet.

SAUDI-ARABIA

Neste uke reiser olje- og energiminister Tord Lien (Frp) til Saudi-Arabia, der han skal delta på et ministermøte i Carbon Sequestration Leadership Forum (CSLF). Reisen er omtalt i en intern korrespondanse som Klassekampen har fått innsyn i. Departementet annonserte fredag at Lien vil være på plass i hovedstaden Riyadh tirsdag og onsdag.

Møtet handler om fangst og lagring av CO2, men vertslandet er så omstridt at ledelsen i Utenriksdepartementet (UD) allerede i august mobiliserte sine fagfolk «for å sørge for at olje- og energiministeren utstyres med relevante punkter om norsk politikk overfor Saudi-Arabia».

«Det er særlig viktig at Lien settes i stand til å ta opp menneskerettigheter der det måtte egne seg», skriver utenriksminister Børge Brendes sekretariat i en e-post til Midtøstenseksjonen i UD.

Saudi-Arabia:

• I november 2014 fortalte Klassekampen at norske embetsfolk arbeider aktivt med å få «åpnet dører» for norske næringslivsinteresser i det eneveldige kongedømmet Saudi-Arabia.

• Utenriksdepartementets statssekretær Morten Høglund (Frp) besøkte landet i mai 2014.

• Departementet har flere ganger planlagt et besøk fra utenriksminister Børge Brende (H), men planene har vært utsatt.

Pisking og halshogging

Torsdag ble det kjent at EU-parlamentets prestisjefulle Sakharov-pris i år gis til den saudiarabiske bloggeren Raif Badawi (31), som er dømt til ti års fengsel og 1000 piskeslag for å ha «fornærmet islam». De 50 første piskeslagene ble utdelt i januar, til ramaskrik fra menneskerettighetsaktivister verden over.

Piskingen har siden blitt utsatt, men Badawis kone sa tidligere denne uka at hun har fått signaler fra en troverdig kilde om at straffen vil gjenopptas, ifølge AFP.

Saudi-Arabia, et strengt sunniislamsk kongedømme styrt av den eneveldige kong Salman bin Abdulaziz al-Saud, er også beryktet for grov diskriminering av kvinner og migranter og for sine offentlige halshogginger. I august rapporterte Amnesty International at minst 175 mennesker hadde blitt henrettet i landet det siste året – altså en henrettelse nesten annenhver dag.

Mange av de henrettede er dømt for narkotikaforbrytelser. Derfor var reaksjonene sterke da den saudiarabiske prinsen Abdel Mohsen bin Walid bin Abdulaziz mandag ble tatt på flyplassen i Beirut med 40 kofferter fylt med over 1,8 tonn amfetamin og kokain. Kritikerne mener avsløringen bekrefter et bilde av at det hersker dyp dobbeltmoral blant den saudiarabiske makteliten.

Torsdag skrev Klassekampen at Saudi-Arabia også kritiseres for å bombe sykehus og skoler i nabolandet Jemen, der rundt 2500 sivile har mistet livet siden en saudiskledet koalisjon innledet en militærintervensjon i mars.

Tett samarbeid

Olje- og energidepartementet skriver at «CSLF er verdens eneste multilaterale gruppe for CO2-håndtering på ministernivå» og at Norge deltar sammen med land som Storbritannia, USA, Kina og Canada.

På spørsmål om hvordan han vil beskrive forholdet mellom oljenasjonene Norge og Saudi-Arabia, svarer Tord Lien følgende via kommunikasjonsavdelingen:

«Saudi-Arabia er den viktigste aktøren i oljemarkedet og medlem av G20-gruppen. Det er flere eksempler på industrisamarbeid mellom Norge og Saudi-Arabia. Blant annet har verdens største oljeselskap Saudi Aramco etablert kontorer i Norge for å styrke samarbeidet med norske leverandørselskaper og forskningsmiljøer. Det er også samarbeid i arbeidet med å fremme utviklingen av karbonfangst og -lagring.»

Når Klassekampen spør om Lien kommer til å ta opp menneskerettighetssituasjonen i landet under besøket, heter det i svaret at «spørsmål om menneskerettigheter har blitt tatt opp flere ganger i møter mellom Norge og Saudi-Arabia».

«Det er ikke lagt opp til noen bilaterale møter med myndighetene under mitt besøk. Temaet har likevel vært en del av forberedelsene til dette besøket.»

yohan@klassekampen.no

Artikkelen er oppdatert: 1. november 2015 kl. 11.09
Kong Salman