Onsdag 4. november 2015 Innenriks

Disse Telenor-toppene har behandlet Usbekistan-betalingene, men blir fredet i ny gransking:

Rører ikke styretoppene

INN PÅ NYTT: Telenor hyrer inn et advokatfirma for å granske Vimpelcom-saken. Her Jon Fredrik Baksaas og Svein Aaser etter høringen i Stortinget. Foto: Tom Henning Bratlie

FREDET: Telenor hyrer inn et advokatfirma for å granske Vimpelcom-saken. Men hva Telenors toppfolk i Vimpelcom-styret har visst om korrupsjonssaken, skal ikke granskerne undersøke.

TELENOR

Telenors nye konsernsjef har varslet at «alle steiner skal snus» i Vimpelcom-saken, men én stein skal han ikke løfte på.

Sigve Brekke sier til Klassekampen at det kanskje mest sentrale punktet i stortingshøringen om saken, nemlig Telenor-toppenes opptreden i Vimpelcom-styret, ikke vil bli omfattet av den eksterne granskingen.

– Skal granskerne se nærmere på hva Telenors representanter i Vimpelcoms styre har gjort?

– Nei. Når jeg snakker om en gransking av Telenor-systemet, så er det internt i Telenor. Vi har ingen oversikt over hva som har skjedd i Vimpelcoms styre, sier Brekke til Klassekampen.

Han opplyser at granskingen skal dreie seg om Telenor-systemets befatning med Usbekistan-saken fra 2005 til i dag.

Vimpelcom-saken:

• Telenor kontrollerer 43 prosent av teleselskapet Vimpelcom, som i dag er under etterforskning for korrupsjon i forbindelse med kjøp av telelisenser i Usbekistan.

• Klassekampen dokumenterte i fjor høst betalinger fra Vimpelcom til et selskap kontrollert av den usbekiske presidentdatteren Gulnara Karimova. Seks Telenor-topper har behandlet betalingene som styremedlemmer i Vimpelcom.

• Telenors styreleder Svein Aaser måtte gå av fredag etter at næringsminister Monica Mæland mottok ny informasjon om Vimpelcom-saken.

De behandlet betalingene

Det betyr at granskingen ikke vil gi svar på hvilken informasjon Telenors toppfolk hadde da Telenor i desember 2012 forsikret daværende næringsminister Trond Giske om at Vimpelcom ikke var innblandet i korrupsjon i Usbekistan. Den vil heller ikke gi svar på hva de visste da de i januar i år forklarte seg for Stortinget.

Klassekampen har tidligere dokumentert hvordan minst seks av Telenors representanter i Vimpelcom på ulike tidspunkt har styrebehandlet Usbekistan-betalingene.

De seks er: Tidligere konsernsjef Jon Fredrik Baksaas, tidligere konserndirektør Kjell Morten Johnsen, tidligere leder for Telenor Russland Ole Bjørn Sjulstad, tidligere Asia-direktør Arve Johansen, tidligere konserndirektør Henrik Torgersen, og Fridtjof Rusten, som tidligere satt i ledelsen i Telenor Ungarn.

Ingen av de seks har besvart Klassekampens henvendelser.

Så på saken i 2007 og 2012

Telenor-toppene har flere ganger styrebehandlet Usbekistan-betalingene.

Høsten 2012 gjennomgikk Vimpelcom-styret sitt kjøp av telelisenser i Usbekistan etter at det ble avslørt korrupsjon i forbindelse med svenske Teliasoneras inngang i landet.

Vimpelcom-styret bestilte og fikk vinteren 2013 en granskingsrapport om de omstridte Usbekistan-betalingene. Rapporten er den dag i dag unntatt offentlighet.

Saken ble også styre­behandlet i 2007, da Vimpelcom bestemte seg for å gjøre postboksselskapet Takilant til sin lokale partner i Usbekistan.

Blir kanskje hemmelig

Telenor-sjef Sigve Brekke kan ikke svare på om granskingsrapporten blir hemmeligstemplet eller ikke.

– Kommer dere til å offentliggjøre en eventuell rapport for eierne og offentligheten?

– Det kan jeg ikke si noe om nå. Vi tar et skritt av gangen og må se resultatene av undersøkelsen først.

I går bestemte Stortingets kontrollkomite å avholde en ny høring om Vimpelcom-saken, blant annet fordi tidligere konsernsjef Jon Fredrik Baksaas nå innrømmer at han ikke sa alt han visste i forrige høring.

siment@klassekampen.no

emiliee@klassekampen.no

Forventer bot på 7,6 milliarder

I en pressemelding sendt ut i går morges varsler Vimpelcom at de setter av 7,6 milliarder kroner til mulige utgifter i forbindelse med korrupsjonsetterforskningen av deres kjøp av telelisenser i Usbekistan.

«Selskapet fortsetter samarbeidet med myndighetene. Basert på en løpende vurdering av etterforskningen i tredje kvartal 2015, setter selskapet av 900 millioner dollar i regnskapet for tredje kvartal», heter det i pressemeldingen.

Til NTB sa Sigve Brekke i går at det varslede salget av Telenors eierandel i Vimpelcom nå blir vanskeligere. Telenor har allerede tatt et tap på 7,5 milliarder kroner i forbindelse med det varslede salget.

– Vi har vært bekymret i lengre tid over etterforskningen. Vår bekymring blir nå enda mer alvorlig, sa Telenorsjef Sigve Brekke til NTB.

– Dette gjør jo ikke salget noe enklere. Jeg må innrømme det, sier han.