Mandag 7. desember 2015 Kultur og medier

• Tv-pirater i Spania tjener millioner på norske tv-kanaler • TV 2 vil stanse piratvirksomheten på kysten

Stjeler norske tv-kanaler

PIRATER PÅ SOLKYSTEN: Svært mange nordmenn som har feriebolig i Spania abonnerer på norske tv-kanaler. Nå varsler de nordiske rettighetshaverne at de vil stanse piratvirksomheten. Foto: John Myhre, Aftenposten/NTB Scanpix

Flere tusen nordmenn i Spania abonnerer på norske tv-kanaler som distribueres ulovlig. Nå skal TV 2 og andre rettighetshavere stanse piratvirksomheten.

Opphavsrett

«Årets julegave», annonserer selskapet NordicHD i Alfáz del Pi på Costa Blanca. For bare 88 kroner i måneden får abonnentene tilgang til 40 norske tv-kanaler, inkludert alle kanalene til TV 2, NRK og TVNorge.

Nordic HD er ikke det eneste selskapet som tjener penger på nordmenns behov for å se tv fra hjemlandet. På den spanske østkysten, hvor det er registrert over 40.000 overvintrende nordmenn, finnes det et titall selskaper som distribuerer norske og skandinaviske tv-kanaler. Flere av selskapene er eid og drevet av nordmenn.

Det er bare en liten hake: Virksomheten er ulovlig. Nå bør nordmenn bosatt i Spania forberede seg på svarte tv-skjermer.

Tv-pirater i Spania:

• Et titall selskaper selger abonnement på norske tv-kanaler til nordmann bosatt i Spania.

• Selskapene har ikke gyldig avtale med de norske tv-selskapene eller andre rettighetshavere.

• Ifølge TV 2 er virsomheten ulovlig. TV 2 og andre tv-kanaler jobber nå med å stanse piratvirksomheten via rettighetsorganisasjonen Stop - Nordic Content Protection.

• Tv-kanalen distribueres via internett eller bredbånds mobilnett, og såkalte iptv-bokser.

Piratvirksomhet

– Det finnes sikkert mange som har vært i god tro når de har kjøpt disse abonnementene. Men det disse selskapene driver med, er uten tvil ulovlig piratvirksomhet, sier TV 2s kommunikasjonssjef Jan-Petter Dahl.

– Ingen av dem har avtale med TV 2 eller andre norske kanaler om å distribuere i Spania. Vi kunne heller ikke gått med på en slik avtale, om vi så hadde villet.

TV 2 og alle andre tv-kanaler kan bare kjøpe rettigheter for å vise programmer innenfor Norges grenser. Derfor er også TV 2s betalingskanal på nett, TV 2 Sumo, utstyrt med såkalt geoblokking. Det vil si at abonnenter ikke får tilgang hvis de er i utlandet.

TV 2 var ikke klar over det store omfanget av profesjonelle tv-pirater i Spania før Klassekampen tok kontakt. Jan-Petter Dahl er overrasket.

– At dette foregår såpass profesjonelt og i så stort omfang, er overraskende, sier han.

Tar affære

Det er medlemsorganisasjonen «Stop–Nordic Content Protection» som forsøker å stanse tv-pirater på vegne av TV 2 og andre nordiske rettighetshavere. Blant de ansatte er advokater, teknikere og tidligere etterforskere i politiet. Fra sitt hovedkontor i Sverige forbereder Stop nå rettslige skritt i Spania.

– Vi leter stadig etter løsninger for å forhindre denne formen for ulovlig, illegal virksomhet. Men jeg kan foreløpig ikke si noe mer konkret om hva vi gjør videre, sier daglig leder Anders Braf.

– De driver gjerne i det skjulte, uten noen form for offisiell bokføring og med selskaper i flere land.

– Gjør nordmenn i Spania seg til lovbrytere?

– Det er vanskelig å si om også sluttbruker rammes etter spansk lov. Men det er ingen tvil om at selskapene som ikke har klarert rettighetene til disse kanalene, bryter loven, sier Braf.

Også den norske rettighetsorganisasjonen NORWACO er koblet på saken. NORWACO krever inn vederlag på vegne av norske rettighetshavere innen film- og tv.

– Vi har rettet en henvendelse til våre søsterorganisasjoner i Spania, Sgae og Aisge. Vi avventer tilbakemelding fra disse, sier Simen Øien, juridisk rådgiver i NORWACO

– Er det mulig å anslå hvor mye penger norske rettighetshavere taper på tv-piratene i Spania?

– Nei, det er vanskelig å vite. Vi er helt avhengige av at våre spanske søsterorganisasjoner følger opp for å få bedre oversikt over dette, sier Øien.

Et marked i vekst

Hvor mye disse piratselskapene omsetter for, er det foreløpig ingen som kan svare på. Men når den ordinære prisen for internett inkludert tv-abonnement er opp mot 40 euro i måneden, dreier det seg trolig om flere titall millioner kroner i året.

1000 kunder kan gi en omsetning på nærmere 10 millioner kroner i året, eller 50 millioner over fem år.

Forrige gang spansk politi gjennomførte razzia mot den omfattende tv-piratbransjen på spanskekysten, var i 2009. Blant annet ble sju briter i Alicante-regionen arrestert og tiltalt for svart omsetning tilsvarende en kvart milliard norske kroner.

Markedet for distribusjon av skandinavisk tv i Spania har fått et kraftig oppsving. Bredbånd og fiberoptikk er mangelvare, og nedlastingshastigheten på internett er ofte liten. Men ny teknologi komprimerer tv-signaler med såkalte iptv-bokser, slik at det ikke lenger er et problem.

Eller som en kundebehandler i et selskap forteller, under løfte om å forbli anonym:

«Det er jo litt leit å snakke om, for det er ikke lovlig det vi driver med, vi har jo ingen avtale med noen. Men det er veldig mange nordmenn bosatt i dette området, og dermed et pengesterkt marked og mange om beinet».

– Vil bli opprørt

NordicHD er et av de siste selskapene som har etablert seg i Alfas del Pi, og som bruker en løsning med iptv fra bredbånds mobilnett (4G). De annonserer på sine nettsider at kundene får tilgang til tv-kanaler fra både Danmark, Sverige og Norge. Andre selskaper som har holdt på flere år, har holdt en mye lavere profil. Nettsidene deres inneholder lite eller ingen informasjon om det norske tv-tilbudet. Heller ikke hvem som er eiere eller navn på andre kontaktpersoner står, som regel er det kun en adresse og et nummer til kundeservice.

– Du burde heller ta kontakt med de norske tv-selskapene. Det er de som må svare for hvorfor nordmenn i Spania ikke får lov til å se på tv på deres eget morsmål, sier en som svarer på kundetelefonen til et av selskapene.

Han presenterer seg først som daglig leder, men nekter å oppgi navnet sitt når han får vite at det en journalist fra Norge som ringer.

– Men du er klar over at det ikke er lovlig?

– Ingen kommentar. Dette er veldig komplisert spørsmål. Men én ting er sikkert, det er veldig mange nordmenn som vil bli opprørt hvis de stenger tilgangen til kanalene, sier han og legger på.

– Selger bare internett

På Facebook-siden for fastboende nordmenn i Spania, går diskusjonen om hvilke selskaper som har det beste tv-tilbudet. Flere av medlemmene oppgir at de abonnerer på Wipzona, tilsynelatende uten å være klar over at rettighetene ikke er klarert.

Med 2000 abonnenter er Wipzona en av de eldste og største internett-aktørene i Alfas del Pi. Daglig leder og eier Tom Inge Bakke tilbakeviser at kundene hans får norske tv-kanaler med på kjøpet når de bestiller internett.

– Du må være feilinformert, vi er kun leverandører av internett. Men det kan selvsagt være at noen av våre kunder velger å kjøpe en streamingboks og kobler denne til internett for å se norske tv-kanaler.

– Så dere selger ikke disse boksene som gir norske tv-kanaler?

– Nei. Men det finnes jo mange leverandører av slike tjenester. Det vi kan gjøre, er bistå kunder med å finne riktig leverandør, sier Bakke.

Han har forsøkt å høre med blant andre TV 2 om det er mulig å få til en avtale, uten å komme noen vei. Selv mener Bakke at geoblokkingen burde oppheves.

– Man har jo lov til å se de samme kanalene på hytta i Norge, da skulle det bare mangle at man ikke fikk lov til å ta dem med til Spania også. I hvert fall så lenge det bare er du som ser på og du har betalt NRK-lisens.

Ulovlig?

Flere av selskapene annonserer jevnlig i de norske avisene på spanskekysten, som også trykker tv-programmet. I siste utgave av bladet Aktuelt Spania står en annonse for tv-pakke med 250 skandinaviske kanaler. Bladets utgiver, Tom Bjørnø, selger også iptv-bokser via sitt eget selskap, Actual Costa Blanca. Han oppgir at han har rundt 200 abonnenter.

– Her har det vært norsk tv så lenge jeg kan huske, det vil si helt tilbake til 2000-tallet, sier han.

– Men det er jo ikke lov?

– Jeg er ikke sikker, men jeg mener det har vært en dom i EU som har slått fast at alle har rett til å se sitt lands tv-signaler, uansett hvor man oppholder seg. Dette kan sammenliknes med forbudet mot hjemmebrent i Norge. Det er fullt tillatt å kjøpe og selge utstyret, men å brenne er ulovlig, sier Bjørnø.

– Men nå skyter du på pianisten, jeg selger kun boksene og har ingenting å gjøre med tv-signalene å gjøre. De kommer fra et dansk selskap i Malaga, sier han.

Så gjenstår det å se hvor lenge tv-signalene vil fortsette å strømme fra Norge til den spanske solkysten. Ikke alle tar tv-selskapenes trusler om å få det stanset på alvor.

– Jeg tror aldri i verden at vi blir straffeforfulgt. Hadde jeg vært tv-kanal eller tv-annonsør, hadde jeg bare vært glad for å bli spredt til seere i andre land, sier en av de mange tv-piratenes norske kundebehandlere til avisa.

Klassekampen har forsøkt å komme i kontakt med eieren av NordicHD, latviske Tamur Rakhimov, uten å få svar.jonas.braekke@klassekampen.no