Onsdag 9. desember 2015 Kultur og medier

Flere kontroversielle samfunnsdebattanter er kastet ut eller blokkert på ulike måter av Facebook i det siste:

Blir stoppet av Facebook

I mørket: Pål Steigan fikk ikke lov til å publisere innlegg på flere av Facebook-gruppene han er medlem av. FOTO: Anniken C. Mohr

Tidligere AKP (m-l)-leder Pål Steigan ble hindret i å publisere innlegg på Facebook, men får ikke vite hvorfor. Selskapet har kneblet flere kjente nordmenn den siste tida.

medier

Hvor går grensa for hva Facebook tolererer?

Flere stiller seg spørsmålet etter at ulike kontroversielle nordmenn er blokkert av nettstedet i det siste.

Facebook kontrollerer informasjonen vi legger ut, men vi vet lite om hvordan det foregår.

I forrige uke ble skribent og tidligere AKP (m-l)-leder Pål Steigan hindret i å publisere innlegg på nettjenesten. Han forteller at han prøvde å legge ut artikler fra sin egen blogg på minst fem grupper han er medlem av.

Steigan fikk beskjed om at han ikke hadde «den nødvendige tillatelsen til å utføre handlingen».

Men ifølge flere av gruppenes administratorer skulle han ha hatt denne tillatelsen.

– På et eller annet tidspunkt er jeg fratatt rettigheter. Mest sannsynlig har noen tipsa Facebook om meg. Det skjer stadig vekk, sier han.

Blokkeringen er nå opphevet, men Pål Steigan har ikke fått svar fra Facebook på hvorfor han i et døgn ikke fikk publisere innlegg. Han tror ikke det skyldes en teknisk feil.

– Vi er fullstendig prisgitt hva Facebook måtte finne på til enhver tid, advarer han.

Facebook blokkerer informasjon:

• Flere kontroversielle nordmenn har blitt blokkert av Facebook den siste måneden.

• Overgrepsdømte Rune Øygard og islamkritikerne Hege Storhaug og Max Hermansen har fått profilene sine sperret.

• Facebook sier at selskapet blokkerer profiler og innlegg som ikke følger selskapets retningslinjer.

Stanset musliminnlegg

Den siste tida har flere kjente nordmenn blitt utestengt fra Facebook. Tidligere Vågå-ordfører Rune Øygard har fått profilen sin sperret tre ganger de siste årene, skriver VG. I hans tilfelle er Facebooks regler klare: Dømte seksualforbrytere får ikke bruke Facebook, ifølge brukervilkårene.

Men også islamkritikerne Max Hermansen og Hege Storhaug er blitt utestengt fra det sosiale mediet – uten at de vet hvorfor.

Facebook fjernet nylig dette innlegget fra Max Hermansens profil: «Svært bra! (Kunne kanskje skrevet 230.000 muslimer i stedet for 650.000 innvandrere. For det er muslimene som er PROBLEMET!)»

Deretter fikk han beskjed om at han ble utestengt fra Facebook i 30 dager før profilen hans ble deaktivert forrige uke, forteller han. Nå har Hermansen politianmeldt det amerikanske selskapet for brudd på ytringsfriheten.

– Facebook har ikke gitt meg mulighet til å reagere eller justere kursen, hvis nettstedet mener jeg har gjort noe galt. Det har nå slettet min venneliste på 4300 personer, og jeg får null kontakt med det jeg drev med i Pegida og andre grupper, sier han.

– Facebook har vel rett til å kaste deg ut hvis selskapet mener du bryter retningslinjene?

– Hadde Facebook lagt seg på en linje hvor en sier at norsk lov må gjelde i Norge, hadde det vært relativt greit. Men Facebook er et multinasjonalt selskap som kommer og bestemmer over oss på en måte som begrenser ytringsfriheten vår.

– I ditt tilfelle gjelder kanskje forbudet mot hatefulle ytringer?

– Jeg har ikke publisert hatefulle ytringer. Jeg begrunner dem, fastslår han.

Tar ikke din førstefødte

Pål Steigan mistenker at Facebook har grepet inn overfor ham etter å ha mottatt klager fra andre brukere. Facebook skriver på sine sider at selskapet er avhengig av tips for å få fjernet uønskede innlegg eller blokkere personer som bryter retningslinjene.

– Det er bare Facebook som vet hva som har skjedd, men det er sannsynlig at Steigan har trampet over en eller annen regel for hva han får lov til å gjøre. Facebook har en lang liste med brukervilkår. Selskapet forbeholder seg ikke retten til å ta din førstefødte, men omtrent alt annet, sier Gisle Hannemyr, forsker ved Institutt for informatikk ved Universitetet i Oslo.

Etter å ha sett nærmere på Steigans sak, heller han mot at det ikke er snakk om en teknisk feil. Facebook er i sin fulle rett til å blokkere det selskapet vil fra nettstedet, understreker han.

– Facebook er et privat selskap, og dets interesser er ikke å ivareta samfunnsdebatten, men bunnlinja.

Samtidig åpner nettstedet for et «gatas parlament», sier Hannemyr:

– Man kan få stengt folks kontoer gjennom å organisere klagekampanjer mot dem. Hvis nok folk klager, stenger de i hvert fall kontoen midlertidig.

Fjernet «Newton»-episode

Hege Storhaug, forfatter av boka «Islam. Den 11. landeplage», ble kastet ut av Facebook i november grunnet «upassende» innhold, ifølge henne selv. Hun tror det skyldtes en organisert klagekampanje. Noen timer seinere ble profilen hennes åpnet igjen.

Medieselskaper har også blitt utsatt for Facebook-blokkeringer. En «Newton»-episode om pubertet ble fjernet fra NRKs Facebook-side tidligere i år, og i oktober opplevde Nettavisen at flere lesere ikke fikk dele et intervju med Halvor Fosli om innvandringsskepsis i Groruddalen.

Beskjeden de fikk, var at innholdet var blokkert av Facebooks sikkerhetssystem. Nyhetsredaktør Erik Stephansen sier at Facebook i ettertid viste til en teknisk feil.

– Vi har grunn til å tro Facebook. Undersøkelser vi har gjort tyder på det samme, selv om vi ikke kan være hundre prosent sikre, sier han.

I et blogginnlegg påpeker han likevel at det er problematisk at ingen utenforstående har innsikt i hvordan Facebook arbeider.

«Det har derfor avgjørende betydning at Facebook snarest avklarer hvilke tekniske problemer som forårsaket blokkeringen», skriver Stephansen.

Intet samfunnsoppdrag

Facebook var ikke tilgjengelig for intervju verken mandag eller i går, men sender en mail med bakgrunnsinformasjon. I retningslinjene står det at Facebook aldri fjerner noe på bakgrunn av antall klager. Medarbeidere går alltid gjennom det som blir rapportert inn, ifølge selskapet.

Forsker Gisle Hannemyr sier at Facebook trolig er lite interessert i å bruke tid på enkeltsaker.

– Hvis selskapet bruker masse krefter på å diskutere med folk som er utestengt, må de betale for timer som reduserer bunnlinja. Det er viktig å slå fast at Facebook ikke har noe samfunnsoppdrag, men det blir behandlet slik av en del aktører.

mari.vollan@klassekampen.no

Utestengt: Max Hermansen har anmeldt Facebook etter at selskapet deaktiverte profilen hans. FOTO: MARGIT B. SELSJORD
Utestengt: Islamkritiker Hege Storhaug ble kastet ut av Facebook i november.8FOTO: LINDA BOURNANE ENGELBERTH
Utestengt: Rune Øygard får ikke ha profil på Facebook fordi han er en dømt seksualforbryter. FOTO: TOM HENNING BRATLIE