Lørdag 12. desember 2015 Kultur og medier

• EU vil oppheve geoblokking av tv-programmer • Norsk filmbransje frykter konsekvensene

Åpner tv-strømmen

Digital korsfarer: – Vi tilpasser EUs indre marked til vår digitale tidsalder, har EU-kommisjonens president Jean-Claude Juncker uttalt om endringene som blant annet skal gjøre det mulig å strømme tv og film på tvers av landegrensene.Foto: Jean-christophe Verhaegen, AFP/NTB Scanpix

EU-kommisjonen vil åpne opp for strømming av film og tv over landegrensene. Norske film- og tv-produsenter frykter det vil føre til mindre mangfold.

Medier

«Du kan kjøre fra Tallinn til Torino uten å måtte vise fram passet ditt, men når du kommer fram, kan du ikke strømme ditt favoritt-tv-program.»

Slik forklarer EU-president Jean-Claude Juncker problemstillingen i en informasjonsvideo om EUs indre digitale marked.

I dag får ikke europeiske tv-seere tilgang til sitt eget lands tv-kanaler eller strømmetjenester når de reiser utenlands. Et problem som også mange nordmenn har støtt på når de befinner seg i utlandet, enten de forsøker å logge seg inn på Netflix, TV 2 Sumo eller NRKs nett-tv.

Onsdag denne uka lanserte derfor EU-kommisjonen sitt forslag om et nytt direktiv som skal åpne grensene for digitale innholdstjenester. Et direktiv som også Norge som EØS-medlem vil være forpliktet til å etterleve. Men for norske film- og tv-produsenter kan det få store konsekvenser hvis rettighetene til film og tv ikke lenger skal følge landegrensene fra 2017.

– Slik vi ser det, har EU-kommisjonen gått til angrep mot hele finansieringsgrunnlaget for film- og tv-industrien i Europa, sier direktør Torbjørn Urfjell i Virke Produsentforeningen, bransjeorganisasjonen som representerer norske film- og tv-produsenter.

Det digitale markedet i EU:

• EU-kommisjonen jobber for å styrke det digitale indre markedet i de 28 landene.

• Som EØS-medlem vil Norge også bli omfattet av endringene.

• Onsdag lanserte kommisjonen sine to første forslag:

• Fri strømming av tv, musikk og bøker over landegrensene. I dag blir abonnenter av for eksempel Netflix eller TV 2 Sumo utsatt for geoblokking hvis de reiser utenlands.

Kilde: EU-kommisjonen

– Irriterte byråkrater

Årsaken til at norske tv- og strømmeabonnenter blir utsatt for såkalt geoblokking fra utlandet, er at visningsrettighetene følger landegrensene.

Mens tv-kanaler som NRK og TV 2 er bundet på hender og føtter av dagens avtalesystem, benytter tv-pirater anledningen til å dekke nordmenns tv-behov i utlandet. Som Klassekampen avdekket tidligere denne uka, kan nordmenn på den spanske østkysten velge og vrake mellom selskaper som distribuerer norske tv-kanaler på ulovlig vis.

Men nå får de støtte fra EU-presidenten Jean-Claude Juncker, som har gjort liberalisering av det digitale markedet til sin fanesak.

Forslaget som EU-kommisjonen lanserte denne uka innebærer blant annet at alle som har kjøpt eller abonnerer på digitale innholdstjenester skal få tilgang, uansett hvilket land de befinner seg i. Dette frislippet vil omfatte alt fra strømmetjenester for tv, film og musikk, til e-bøker, sportssendinger og spill.

«Vi vil sikre bevegelighet av digitalt innhold over landegrensene. Folk som kjøper innhold på lovlig vis, må få ta det med seg, uansett hvor de reiser i Europa», heter det i pressemeldingen fra Andrus Ansip, visepresident for EUs satsing på et digitalt, indre marked.

Fra et forbrukerperspektiv kan det virke som en gavepakke fra Brussel. Men norske tv- og filmprodusenter mener forslaget er lite gjennomtenkt.

De pengesterke vinner

– Forslaget bærer preg av at de er utformet av politikere og byråkrater i Brussel som har sittet og irritert seg over at de ikke får se tv fra hjemlandet sitt, og så bestemmer seg for å løse det uten å se at de skaper et langt større problem, sier direktør Torbjørn Urfjell.

I høringsnotatet som EU-kommisjonen sendte ut i høst, er det et mål at liberaliseringen skal føre til økt kreativitet og verdiskaping. Men for Virke Produsentforeningen kan resultatet bli stikk motsatt.

– Vi opplever at kommisjonen har et veldig teoretisk og overflatisk forhold til dette. På tross av gjentatte rop fra europeiske produsenter, har ikke EU vist noen vilje til å undersøke konsekvensene slik de normalt gjø r, sier Urfjell.

Han viser til at finansieringskildene for den europeiske film- og tv-bransjen vil tørke inn hvis produsentene ikke lenger kan selge rettighetene enkeltvis til nasjonale distributører og tv-kanaler.

– For å kunne finansiere en film, så er produsentene helt avhengig av å kunne hente lisensinntekter fra et lappeteppe av ulike territorier. Vi frykter for bredden og mangfoldet hvis denne muligheten forsvinner, sier Urfjell.

– Til slutt vil det bare være de store, pengesterke aktørene som har råd til å kjøpe film- og tv-rettigheter. Og disse vil nødvendigvis være mer interessert i store blockbustere som har stort markedspotensial over hele EU.

Møte med Widvey

Urfjell mener det er fullt mulig å finne en løsning som ivaretar produsentenes avtalefrihet, og samtidig løsne opp på geoblokkingen som mange tv-seere irriterer seg over.

– Man kan åpne opp for at abonnenter eller lisensbetalere kan få tilgang via personlig pålogging, uansett hvor de befinner seg. Dette kan man gjøre uten at man slår beina under dagens modell, som sørger for at det også blir produsert innhold som er etterspurt i Norge og andre små markeder i Europa, sier han.

Etter planen skal EU-kommisjonens forslag om et digitalt indre marked vedtas av EU neste sommer, og tre i kraft fra 2017. Tidligere i høst ba derfor Virke Produsentforeningen om et møte med den politiske ledelsen i Kulturdepartementet for å legge fram sine bekymringer.

– Vi er lovet et snarlig møte med Kulturdepartementet for å drøfte kommisjonens forslag. Nå haster det om norske myndigheter skal påvirke utfallet i Brussel, sier Urfjell.

jonas.braekke@klassekampen.no

Torbjørn Urfjell