Mandag 14. desember 2015 Utenriks

Lørdag undertegnet 195 land en historisk klimaavtale i Paris. Er det for lite, for sent?

Feiret skjør klimaavtale

JUBEL: FNs klimasjef Christiana Figueres, generalsekretær i FN Ban Ki-moon, Frankrikes utenriksminister Laurent Fabius og Frankrikes president François Hollande jubler etter underskrivingen av den historiske klimaavtalen. Mange er fortsatt skeptiske.FOTO: FRANCOIS GUILLOT, AFP/NTB scanpix

I MÅL: Verden er enige om en historisk begrensning av klimagassutslipp. I bakgrunnen truer utfordringer.

Delegatene i Paris klappet av glede og mange var rørt til tårer etter to ukers hardt arbeid i Paris for å komme til enighet. Ledere fra 195 land undertegnet lørdag en historisk avtale om å begrense temperaturøkningen til to grader over det nivået som var før den industrielle revolusjonen. Det langsiktige målet er å holde seg under en økning på 1,5 grader.

– Dette kunne ha forhindret miljøkatastrofen da det først ble foreslått under klimakonferansen i Berlin i 1995. I dag er dette målet rett og slett ikke nok, skriver den kjente miljøaktivisten George Monbiot i The Guardian.

Klimaavtale

• 195 land undertegnet lørdag en avtale i Paris som forplikter alle til å begrense klimagassutslipp og begrense temperaturøkningen til mellom 1,5 – 2 grader over det nivået var før den industrielle revolusjonen.

• Avtalen starter 2020. I 2023 og hvert femte år framover skal landene møtes for å kartlegge resultater.

• I en ikke-bindende del av avtalen lover rike land 100 milliarder dollar hvert år til utviklingsland.

• Republikanerne har allerede varslet at de er imot avtalen.

Historisk, men skjør

Avtalen forplikter alle landene til å jobbe for å redusere klimagassutslipp. I 2023 og hvert femte år framover skal landene møtes for å legge fram hva de har gjort, hvilke resultater de har oppnådd og planen for å redusere utslippene de påfølgende fem årene.

Avtalen, som trer i kraft fra 2020, setter strek over uenigheten mellom rike og fattige land om hvordan ansvaret skal fordeles. Nå lover rike land å bistå de fattige landene med minst 100 milliarder dollar (866 milliarder kroner) i året for å takle de økonomiske konsekvensene av avtalen.

Men USA sørget for at denne delen av avtalen ikke er juridisk bindende. Dersom landene ikke hjelper utviklingslandene, står Paris­avtalen i fare for å være lite verdt i framtida.

Landene «forplikter seg til å oppnå klimagassreduksjonen så snart som mulig», heter det i avtalen. Det kan bety alt og ingenting.

Ikke nok

George Monbiot understreker at togradersmålet ikke vil forhindre at store deler av verden vil oppleve livstruende klimaendringer, som vil gjøre «store deler av vår klode mindre beboelig».

Ifølge forskere har temperaturen på kloden allerede økt med en grad, og Monbiot mener det er helt umulig å oppnå målet om to grader, langt mindre 1,5.

– Masseutryddelse vil sannsynligvis være vår tids kjennetegn. FNs klimaarbeid har dessuten fokusert ene og alene på å redusere klimagass­utslipp ved bruk av fossil brensel, samtidig som utslipp ved produksjonen av slik brensel har vært totalt ignorert, skriver han i The Guardian.

Monbiot hevder at «så lenge fossilt brensel ikke forblir under jorda, vil regjeringer underminere den avtalen de selv har undertegnet».

Mangler politisk støtte

USAs president har jobbet hardt for å unngå en avtale som må godkjennes av Kongressen, fordi han vet at republikanerne ville ha stemt imot den.

– Denne avtalen er vår beste sjanse til å redde kloden vår fra effektene av klimaforandringer, uttalte Barack Obama.

Skal avtalen ha noen betydning, må også framtidige regjeringer støtte den. Samtlige republikanske presidentkandidater har enten forkastet forskningen rundt klimaendringene eller sagt at de er imot Obamas klimapolitikk.

– Før partene i Paris spretter sjampanjen, må de tenke på at dette er en uoppnåelig avtale basert på lokale energiplaner som sannsynligvis er ulovlige og som Kongressen allerede har stemt for å forkaste, uttalte Mitch McConnel, republikanernes leder i Senatet, ifølge New York Times.

amal.wahab@klassekampen.no

George Monbiot