Torsdag 7. januar 2016 Kultur og medier

Advarer mot kulturkutt

BEKYMRET: Karin Hindsbo, direktør for Kunstmuseene i Bergen, er bekymret for at Bergens Tidende ikke skal ha en ny kulturredaktør. Foto: Øystein Haara

Når Hilde Sandvik slutter som kulturredaktør i Bergens Tidende, blir hun ikke erstattet. – Det sender et veldig dårlig signal, sier Karin Hindsbo i Kode, kunstmuseene i Bergen.

Medier

På et allmøte i dag legger sjefredaktør Øyulf Hjertnes fram de nye kuttforslagene i Schibsted-eide Bergens Tidende. Redaksjonen skal slankes med 30 av i alt 135 årsverk. I går ble det også kjent at avisas kanskje mest profilerte redaktør ikke er oppført på det nye organisasjonskartet.

Hilde Sandvik slutter som kultur- og debattredaktør og vil ikke bli erstattet.

«Schibsted velger å gå én vei, og jeg vil gå min egen. Det er også et verdivalg», sa Sandvik til Klassekampen i går.

Kjente profiler i Bergens kunst- og kulturliv advarer mot å tro at den tradisjonsrike avisa kan klare seg uten en egen debatt- og kulturredaktør.

– At Bergens Tidende ikke vil utlyse stillingen, sender et veldig dårlig signal. Kulturredaktøren er viktig for Bergens kulturliv og for Bergens Tidende, sier Karin Hindsbo, direktør i Kode – Kunstmuseene i Bergen.

Kulturredaktør slutter:

• Tirsdag bekreftet Hilde Sandvik hun slutter som kultur- og debattredaktør i Bergens Tidende.

• Oppsigelsen kommer samtidig som avisa skal kutte 30 årsverk i redaksjonen på grunn av sviktende annonseinntekter og fall i opplaget.

• I dag legger sjefredaktør Øyulf Hjertnes fram det nye organisasjonskartet for de ansatte.

• Stillingen som kultur- og debattredaktør blir ikke utlyst.

– Ikke noe «ekstra»

I går la Kode-direktøren ut en melding på sin Facebook-konto hvor hun oppfordret sjefredaktør Øyulf Hjertnes til å revurdere beslutningen om å ikke utlyse stillingen på nytt.

Hindsbo advarer mot å bruke kulturdekningen som salderingspost i den nye kuttrunden som avisa nå befinner seg i:

– Kulturen er viktigere enn noensinne, nå som ytringsfrihet har kommet høyt opp på dagsordenen. Du kan si at alle former for ytring springer ut av kulturen. Den er ikke noe «ekstra» som du kan unnvære, sier hun.

Som direktør for Bergens største kunstmuseum har Hindsbo erfart at Bergens Tidende ikke alltid er like begeistret for museets utstillinger. Det kan vanke både ris og ros fra anmelderne, men denne kritiske funksjonen gjør det enda viktigere å verne pressen, mener hun.

– Vi kan få refs når de synes vi fortjener det, og de digger oss når de synes vi gjør noe bra, sier Hindsbo.

– Men i dagens samfunn, med stadig mer informasjon som slippes ut i alle mulige ufiltrerte kanaler, er det desto viktigere at vi har medier som tar stilling, fungerer som sparringspartnere og beholder et overordnet perspektiv. Og i dette spiller redaktøren en helt avgjørende rolle, sier hun.

– Må våge å satse

Terje Angelshaug, universitetslektor ved Institutt for informasjons- og medievitenskap i Bergen, slutter seg til kritikerne. Han har selv jobbet i Bergens Tidende som nyhetssjef og var leserombud for avisa før han tok jobb ved Universitetet i Bergen.

– Jeg er sterkt uenig hvis dette viser seg å bli utfallet: at Bergens Tidende ikke skal ha egen kultur- og debattredaktør. Det vil etter min mening være i strid med avisas profil, hvor kultur- og debattstoffet har vært viktig, sier han.

Angelshaug gir også ros til Hilde Sandvik for å ha vært en viktig stemme i nyhetsbildet, både lokalt og nasjonalt.

– Jeg forstår at mediebransjen er utsatt, må omorganisere seg og kutte kostnader. Men samtidig som man strammer inn, må man våge å satse på noen områder. Og da er debatt- og kulturstoffet områder hvor avisene fortsatt har et sterkt fortrinn for å utvikle dialog med leserne, mener han.

– Profilerer sakene

Fritt Ord-direktør Knut Olav Åmås er også bekymret for signalene som kommer fra Bergens Tidende, avisa hvor han påbegynte sin journalistiske karriere på 1980-tallet.

I en e-post skriver Åmås at han håper at det ikke vil føre til at Bergens Tidende blir svekket som kultur- og debattavis. Det har betydning at avisa holder seg med en egen redaktør som har et overordnet ansvar for feltet, mener Åmås, som selv har vært en profilert kultur- og debattredaktør, i Aftenposten fra 2008 til 2013.

– Det er helt klart at en redaktør som kan profilere sakene og avisa har stor betydning, for leserne og for offentligheten. Det viser jo Sandviks sterke posisjon! Som redaktør har hun vært med på å gjøre BT til en av de viktigste kultur- og debattavisene i landet, skriver Åmås.

Anders Beyer, direktør i Festspillene i Bergen, er derimot langt fra sikker på at endringene som varsles i Bergens Tidende vil svekke kulturdekningen.

Han synes mange av de negative reaksjonene virker forhastede.

– Umiddelbart kan de høres ut som en nedprioritering av kulturstoffet. Men det er vanskelig å uttale seg om ting som vi ikke vet noe om. Kanskje har sjefredaktøren rett når han sier at Bergens Tidende fortsatt vil ha viktige stemmer og at kultur- og debattstoffet skal ha høy prioritet, mener Beyer.

jonas.braekke@klassekampen.no

Artikkelen er oppdatert: 10. januar 2016 kl. 16.19

Vil satse digitalt

Samtidig som Bergens Tidende kutter 30 årsverk, blir det åpnet for å endre i avisas prioriteringer og kulturdekning.

– Vi vil nå bruke litt tid på å forme og fornye kulturjournalistikken i Bergens Tidende (BT), særlig dekningen av den bergenske kulturscenen i digitale kanaler, skriver sjefredaktør Øyulf Hjertnes.

Han er glad for at Hilde Sandvik skal være med på å utforme den nye strategien før hun slutter, og at hun fortsatt vil skrive kommentarer for avisa. For øvrig holder han døra på gløtt for å ansatte en kultur- og debattredaktør seinere:

– En viktig del av kulturjournalistikken i BT er sterke stemmer, og det skal det fortsatt også være. Kanskje BT skal ha en kulturkommentator, kanskje flere, kanskje kulturredaktør, skriver han.

Klubbleder for journalistene i BT, Dag Idar Tryggestad, støtter avgjørelsen om ikke å utlyse ny kultur- og debattredaktør.

– Jeg har forståelse for at ledelsen ønsker å avvente inntil vi vet mer om hvordan situasjonen blir etter nedbemanning og omorganisering. Men jeg føler meg nokså trygg på at vi kan ivareta alle funksjoner uten å ha en egen kultur- og debattredaktør, sier han.

Fotograf Øystein Grutle Haara
Knut Olav Åmås, direktør for Fritt Ord