Tirsdag 12. januar 2016 Meninger

Det arabiske kvinnesynet

Gatelangs i Kairo: Den amerikanske studenten Colette Ghunim filmet i hemmelighet menns blikk mens hun gikk over Kairos travleste bru. Snutten har blitt en hit på Youtube.Foto: YouTube

SEX: Med hånden på hjertet må vi si at mange arabiske menn har et forkvaklet forhold til kvinner og sex.

Kronikk

Den arabiske verden betyr veldig mye for meg, og jeg elsker å reise dit. Det er knapt en avkrok jeg ikke har besøkt, og uansett hvilket av de arabiske landene jeg reiser i, har jeg blitt møtt med både en stor grad av vennlighet og gjestfrihet. Det er så oppløftende å se hvor sterkt familiesamholdet er, og hvordan folk respekterer de eldre. En tur på et marked er en symfoni av dufter og intense smaksopplevelser, og uansett hvor jeg snur meg, merker jeg med stolthet historiens vingesus.

Når det er sagt, er det dessverre et veldig stort men her. Den arabiske kulturen har en bakside som jeg forakter. Det gjelder tradisjonelle arabiske menns forhold til kvinner og vold – en giftig blanding av religion og kultur. Det er menn med stor M, som er kvinnehatende, selvhevdende og gir seg fullstendig hen til stammementalitet.

Dette gjelder ikke alle arabiske menn, men med hånden på hjertet må vi si at det finnes altfor mange som blåser seg opp og føler seg i sin gode rett til å se ned på kvinner – og som uten å nøle kaller dem for «horer».

Det gjør meg veldig sint å være vitne til det hykleriet og den dobbeltmoralen disse mennene utviser overfor sex og kvinner. Det hører ikke hjemme noe sted i verden – og slett ikke i Vesten og her i våre nordiske land.

For denne typen menn er det helt i orden å ha sex med mange kvinner. Men når de skal gifte seg, skal det for alt i verden være med en jomfru. Kvinner er enten hore eller Madonna. Slike menn behandler kvinner som om de var mat ved en stående buffé. Men hvis man så mye som ser på deres datter, kone eller søster, så bryter helvete løs. Da risikerer man å bli drept.

Når jeg reiser i denne delen av verden med kvinnelige reisefeller, opplever jeg dette igjen og igjen. Det er ikke alltid morsomt, og jeg har ofte konfrontert de primitive mennene med følgende innvending: «Hva hvis jeg oppførte meg på samme måte overfor din mor, kone, søster eller datter?» Da er det ikke morsomt lenger.

Jeg mener at disse mennene har et reelt problem med sin seksualitet og det andre kjønn.

Se bare hva som skjedde i Köln nyttårsaften, da et stort antall kvinner ble utsatt for massive seksuelle krenkelser fra menn med arabisk bakgrunn. Det hører uansett ikke hjemme noe sted. Og jeg syntes det var pinlig å høre på da Kölns ordfører Henriette Reker senere gikk ut og rådet kvinner til å holde avstand til menn.

På denne måten ga hun kvinnene ansvaret for overfallene og støttet de arabiske mennenes argument om at det er kvinnenes oppgave å være ærbare – ellers er de selv «med på det».

Like pinlig er det at visepresidenten for Dansk Kvindesamfund, Ulla Tornemand, i ramme alvor har uttalt at forargelsen over det som skjedde i Köln ikke ville ha skjedd hvis overfallsmennene hadde vært hvite.

Hva er det hun prøver å si? At vi ikke egentlig ble forarget over overgrepene, men bare utnyttet begivenheten til å angripe «de brune»? At de arabiske mennene er ofrene?

La oss slå det fast en gang for alle: Dette er ikke kvinnenes problem. Dansk Kvindesamfund burde heller melde seg inn i kampen og delta i den, slik at vi kan få stoppet denne ufyselige atferden.

I stedet for å intellektualisere og relativisere problemet, bør feminister kjempe for kvinners rett til å bestemme over egen kropp, seksualitet, ekteskap og fremtid.

Men hva kan vi gjøre? Det er først og fremst viktig å innrømme at problemet finnes. Deretter kan vi utfordre fenomenet – og gjøre mennene oppmerksomme på dobbeltmoralen. Hvis de ikke kan styre seg, må de ha bind for øyene.

Ifølge den arabiske feministen Mona Elthawi er dette et større problem i den arabiske verden enn andre steder, og derfor er det også viktig å støtte de arabiske kvinnene i et opprør mot et slikt kvinnesyn. Verken de eller vi skal finne oss i denne primitive oppførselen fra arabiske menn.

Det samme gjelder volden. Den må stoppes. Hva skjer når unge bøller i Vollsmose og andre gettoer kaster alt mulig etter politiet? Altfor mange arabiske menn løser konflikter gjennom vold eller ved å rope ukvemsord etter andre. De danske domstolene er for øvrig altfor slappe overfor slik primitiv atferd.

Selv om jeg har arabisk bakgrunn og er stolt av den, er jeg virkelig bekymret for mine barns fremtid. Arabiske menn må ta seg sammen og innse at det er på tide å delta i det 21. århundret, der kvinner blir betraktet som likeverdige individer, og hvor man ikke blir voldelig når man er uenig med andre.

Oversatt av Lars Nygaard.

Artikkelen er oppdatert: 12. januar 2016 kl. 11.08